п'ятниця, 26 квітня 2024 г.

Європарламент проголосує за резолюцію надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС о 16:30

Європарламент проголосує за резолюцію надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС о 16:30

Європарламент ухвалив заявку України щодо вступу до Євросоюзу. Розпочато спеціальну процедуру вступу. Сьогодні члени-держави ЄС планують розглянути резолюцію, яка надасть Україні статусу кандидата в члени ЄС. У проєкті резолюції підготовлена і низка жорстких санкцій проти країни-агресора, яку планують підтримати євродепутати. Вони мають обмежити основні зовнішні резерви та сектори російської економіки.

Про це KV cтало відомо із прямої трансляції засідання Європарламенту щодо прийняття України до ЄС на ютубканалі "Україна 24".

Подписывайтесь на новости “КиевVласть”
 

Перед голосуванням до євродепутатів по відеозв’язку щодо швидкого вступу України до Європейського Союзу звернувся Президент України Володимир Зеленський:

"Шановні присутні! Ви знаєте, я останні дні не знаю, як правильно всіх вітати, тому що я не можу казати "Добрий ранок!", або казати "Доброго дня!" чи "Добрий вечір!". Це абсолютно правда, тому що щоденно для когось цей день абсолютно не добрий, щоденно для когось цей вечір останній. Я говорю зараз про своїх громадян України, які захищають свободу ціною свого життя. Я радію настрою, який я тут почув. Я радий, що ми об'єднали сьогодні всіх вас, країни Європейського Союзу. Але я не знав, що такою ціною. І це трагедія для мене, для кожного українця, трагедія для нашої держави – така висока ціна. Дуже висока – тисячі загиблих людей", – наголосив Володимир Зеленський.

Він зауважив, що було дві революції, одна війна і вже триває як п’ять днів повномасштабне вторгнення Російською Федерацією.

"Я не читаю з папірця. Папірці в житті моєї держави закінчились. Все це реальність, і всі ці загиблі люди – все це справжнє життя. Я вважаю, ми відаємо сьогодні за цінності, за права, за свободу, просто за бажання бути рівними, такими ж як ви, ми відвідаємо наших найкращих людей, найміцніших, найсильніших українців,  надзвичайних. Ми дуже часто любимо говорити, що ми всіх переможемо. Я дуже радий, що ви зараз про це не тільки говорите, але й бачите. Ми точно всіх переможемо і я впевнений в цьому. Є такий вираз: "Український вибір Європи". Те чого ми прагнемо, до чого йшли і йдемо. Я б дуже хотів, щоб сьогодні лунав від вас до нас вибір Європою вже України", – говорить Зеленський. 

І додав, що він має декілька хвилин аби поспілкуватися, адже в країні з перервами тривають постійні обстріли та ракетні удари. 

Подписывайтесь на новости “КиевVласть” в Телеграм

"Цей ранок був трагічним для всіх нас. Дві крилаті ракети по Харкову. Місто, яке знаходиться на кордоні із Російською Федерацію. Там завжди було багато росіян, були теплі відносини. Там більше 20 вузів. Це місто в нашій країні, в якому найбільша кількість університетів. Молодь, яскрава, розумна, яка завжди збиралася на всі свята на найбільшій площі в державі, площі Свободи. Це найбільша площа в Європі. Уявіть собі, зранку дві крилаті ракети направлені на площу Свободи. Десятки жертв – ось така ціна свободи", – наголосив він. 

Президент зауважив, що Україна просто бореться за свою землю і свободу. І не зважаючи на те, що зараз заблоковані усі найбільші міста держави, ніхто в нашу "свободу і державу не зайде".

"Кожна площа в містах буде називатися площею Свободи. Ніхто нас не зломить, адже ми сильні, ми українці. Наше бажання – щоб наші діти жили. Мені здається, що це чесно, адже учора 16 дітей загинули. І знову Путін скаже, що це якась операція і ми б’ємо по військовій інфраструктурі. Де наші діти? На яких військових заводах вони працюють? На яких ракетах? Можливо вони в танках їздять?", – каже він 

"16 дітей ти вбив!" – емоційно звернувся Зеленський до Путіна.

Після секундної перерви він додав, що українці – це дуже мотивований народ, який бореться за права та життя, а зараз ще й за виживання. і це найголовніша мотивація.

"Ми боремося і за те, щоб бути рівноправними членами Європи. Я вважаю, що з сьогодні ми всім показуємо, що з нами ЄС буде точно міцнішим. Ми довели свою силу. Доведіть, що ви разом з нами, доведіть, що ви є дійсно європейцями, і тоді життя переможе смерть, а світло темряву. Слава Україні!", – резюмував він. 

Україну в Європі вітали стоячи та гучними оваціями. Виступ Зеленського назвали потужним меседжом та подякували за хоробрість та стійкі переконання. Далі слово взяв спікер парламенту Руслан Стефанчук, виступ якого супроводжувався кадрами щоденної військової жорстокості з боку РФ відносно до України.

Зокрема він наголосив, що вісім років тому український народ сказав категоричне ні російській навалі і висловився проти зміни шляху України до Європейського Союзу, як одного із найбільш успішного об'єднавчого процесу. 

"Натомість наше право розвиватися і бути демократичною державою, яка сама обирає свій шлях, було сплюндровано країною, яка не поважає міжнародне право та принципи, яка нехтує суверенітетом і державною цілісністю будь-якою держави", – говорив він.

У свою чергу президент Євроради Шарль Мішель заявив, що заявка України на вступ – це "легітимна заявка, ми маємо розглянути її серйозно в ці тяжкі часи". А також, що Путін вдався до брутальної агресії проти України і що це вже  є міжнародним тероризмом. Тож закликав накласти на РФ "найсерйозніші санкції", обмеживши використання резервів Центробанку РФ, кошти на військових лідерів, олігархів, Володимира Путіна, Сергія Лаврова.

"Ці санкції також дорого коштуватимуть нам – і це буде ціною, що ми заплатимо за наше майбутнє", – наголосив він. 

Так, Верховний представник Євросоюзу із зовнішньої політики та безпеки Жозел Боррель у своєму виступі зауважив, що зараз всі спостерігають народження геополітичної Європи, і Європа має взяти на себе відповідальність. Адже вперше після Другої світової, як одна країна, яка має ядерну зброю, нападає на іншу і залякує нею інших. 

"Ми маємо покласти кінець залежності від Росії. Ми скоординували фінансовий механізм для миру, який допоможе  надати підтримку Україні. Ми маємо виключити Росію із фінансової економічної системи. Половина резервів Центрального банку Росії не підлягають контролю і вони заморожені. Вони починають відчувати наслідки у формі інфляції. Ми не дозволимо Росії, кошти надані за газ, витрачати на війну", – каже він.

Наступною виступила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляйн. Вона зокрема сказала, що війна повернулася в Європу лише через те, що президент Росії Путін вирішив, що країна Україна не має права на існування. І пообіцяла нові санкції проти РФ за агресію проти України. 

"Ми відключаємо ключові банки Росії від фінансової системи, які фінансують війну Путіна. Ми спрямуємо свої санкції на основні російські галузі економіки. Вони не зможуть фінансувати свою нафтову галузь, авіацію. Ми закрили небо для російських літаків. Не сумнівайтеся: ми заморозимо інші активи також. Їхні яхти, модні автомобілі або розкішне майно. Ми заморозимо все це разом. Ми зупиняємо ліцензії пропагандистської машини Кремля. Вони не зможуть розповсюджувати більше свою брехню. Це безпрецендентні кроки у відповідь на агресію Росії", – сказала фон дер Ляєн. 

Президентка Європарламенту Роберта Метсола додала, що Європейський парламент визнає європейську перспективу України та працюватиме над тим, щоб Україна отримала статус кандидата на членство.

Варто додати, що дипломати десятка країн залишили залу Ради ООН з прав людини перед виступом міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова. Таким чином вони висловили протест проти російської війни в Україні.

Нагадаємо, що вчора Президент Володимир Зеленський підписав заявку на членство України в Європейському Союзі.

Читайте: Зеленський підписав заявку на членство України в Євросоюзі (документ, фото)

КиевVласть

Інна Міхно

Теги: новости киева, новости киевщины, новости украины, владимир зеленский, власть киевщина, война, ес, европарламент, вступ до єс

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій