субота, 27 квітня 2024 г.

Єврокомісія застерігає Україну від ухвалення містогвалтівного закону, який лобіює будівельна мафія

Єврокомісія застерігає Україну від ухвалення містогвалтівного закону, який лобіює будівельна мафія

Європейська комісія вважає, що Україна повинна утриматися від ухвалення скандального закону про містобудування в його нинішньому вигляді, оскільки він створює чималі корупційні ризики та ризики безправ’я органів місцевого самоврядування. Власне, законопроект був прийнятий в цілому Верховною Радою (ВР) у грудні торік, але з тих пір не завізований Президентом України – попри лобізм авторки документу Олени Шуляк (голова партії “Слуга народу”, на колажі ліворуч). Раніше Європарламент закликав Володимира Зеленського не підписувати цей законопроект. Як виглядає, відтепер початок переговорів про європейське майбутнє України напряму залежить від долі законопроекту №5655.

Про це KВ дізналася зі звіту Єврокомісії, що містить рекомендації Україні стосовно імовірного початку переговорів про вступ до ЄС.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Україна повинна утриматися від ухвалення закону про містобудування в його нинішньому вигляді, оскільки він створює ризики цілісності, зумовлені делегуванням надмірних повноважень щодо контролю за містобудівною діяльністю від державних до приватних структур, і веде до безправ’я місцевих органів влади у цій сфері”, – сказано в документі (с.14).


У тексті документу прямо не вказано реєстраційний номер 5655, але вочевидь йдеться про скандальний законопроект №5655 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності”, який активно просуває голова партії “Слуга народу” Олена Шуляк.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

“З цією новиною можна ставити крапку в історії під номером 5655. Жирну крапку. (...) Перекладаючи з дипломатичної на звичайну: “Будете приймати такі закони, ми вас в Євросоюз не візьмемо”. А тепер дуже важливо, щоб люди, причетні до афери під номером 5655, яка шкодить інтересам України, понесли політичну відповідальність і пішли з посад”, – прокоментувала позицію ЄК заступниця голови Архітектурної палати НСАУ Анна Кирій.

Нагадаємо, законопроект №5655 було прийнято 13 грудня 2022 року в другому читанні виключно завдяки голосам нардепів від проросійської і забороненої “ОПЗЖ”. За добу петиція до Президента Володимира Зеленського з вимогою ветувати законопроєкт №5655 зібрала понад 40 тис. голосів. Проте законопроект досі не ветовано та не підписано. 

Олена Шуляк та її напарники з просування №5655 не вгамовуються й нав’язують суспільству думку, буцімто Президент підпише їхній містогвалтівний законопроект. 

Ключовими напарниками Шуляк є: президент Конфедерації будівельників України (КБУ) Лев Парцхаладзе, віцепрезидент КБУ та секретар містобудівного комітету ВР Дмитро Ісаєнко (обраний від “ОПЗЖ”, на колажі по центру), а також колишня співробітниця Ісаєнка – заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Наталія Козловська (на колажі праворуч).

Як інформувала KВ, у червні 2023 року Європарламент ухвалив Резолюцію, що містить заклик до президента України Володимира Зеленського не підписувати скандальний забудовницький законопроект №5655. Законопроект був прийнятий у грудні минулого року та викликав резонанс у суспільстві. Наразі законопроект досі не підписаний президентом. 

Читайте: Європарламент закликає Володимира Зеленського не підписувати містогвалтівний законопроект №5655

Фото: колаж KВ

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, Верховна Рада, опзж, слуга народу, олена шуляк, лев парцхаладзе, дмитро ісаєнко, законопроєкт №5655, конфедерація будівельників україни, єврокомісія, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, комітет вр з питань організації державної влади, глава партії, глава комітету, еропарламент

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій