вівторок, 30 квітня 2024 г.

Дії керівництва ДСА можуть суттєво обмежити проведення відкритого конкурсу до Київського апеляційного суду, – голова КАС

Дії керівництва ДСА можуть суттєво обмежити проведення відкритого конкурсу до Київського апеляційного суду, – голова КАС

Голова Київського апеляційного суду (КАС) Ярослав Головачов (на фото) припустив, що дії керівництва Державної судової адміністрації (ДСА) це лише перший крок до блокування проведення конкурсного добору суддів на вакантні посади суддів Київського апеляційного суду. Він також відзначив, що ДСА, можливо, або не має уявлення, як працює суд апеляційної інстанції, або ж у її рішенні ініціювати питання про відрядження одного судді присутня якась інша складова.

Про це, як передає KВ, йдеться у виданні "Судово-юридична газета".

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Ярослав Головачов розповів, що у липні цього року Державна судова адміністрація України звернулась до Київського апеляційного суду з проханням повідомити, чи є необхідність у відрядженні суддів саме до Київського апеляційного суду.

За його словами, Київський апеляційний суд повідомив ДСА про те, що питання відрядження суддів в порядку тимчасового переведення для Київського апеляційного суду не є актуальним. 

"Ми просили не ініціювати питання про відрядження суддів саме до Київського апеляційного суду, оскільки вважаємо такі тимчасові заходи в умовах відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України малоефективними", – прокоментував головна КАС.

Він також вважає, що вирішити проблему навантаження на суддів КАС потрібно шляхом заміщення вакантних посад суддів, відібраних Вищою кваліфікаційною комісією суддів (ВККС) України на відкритому конкурсі (про що, як зауважив Головачов, також було повідомлено Державну судову адміністрацію України).

"Оскільки ВККС відновила свою роботу, нещодавно обрано новий склад Громадської ради доброчесності, найближчим часом (за інформацією ВККС, вже десь у листопаді-грудні) очікується оголошення нового конкурсу на посади суддів апеляційних судів, то необхідно відібрати суддів у встановлений законом спосіб, а не шукати тимчасових та малоефективних рішень. А тому, ми були відверто здивовані, коли ДСА, незважаючи на позицію Київського апеляційного суду, вирішила ініціювати питання про відрядження одного судді до Київського апеляційного суду", – наголосив голова Київської апеляційного суду.

І додав, що жодних правових підстав для ініціювання Державною судовою адміністрацією України розгляду цього питання Вищою кваліфікаційною комісією суддів України на сьогодні не існує.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

"Навіть, якщо припустити, що ДСА такою підставою визначила надмірний рівень судового навантаження у Київському апеляційному суді, у відповідному повідомленні ДСА має бути зазначено кількість суддів, яка дозволить врегулювати навантаження (з урахуванням спеціалізації суддів). Через що виникає риторичне питання, яким чином переведення до Київського апеляційного суду одного судді дозволить нам врегулювати рівень навантаження у нашому суді?", – зауважив Ярослав Головачов.

На його думку, ініціювання питання про відрядження одного судді до суду апеляційної інстанції, в якому перегляд судових рішень судів першої інстанції здійснюється колегією суддів у складі трьох суддів, і в якому повністю сформовані постійно діючі колегії суддів, як у Київському апеляційному суді, не лише не вирішує проблему із навантаженням, а й одразу створює проблему, як організувати роботу такого судді у разі його переведення.

Голова КСА також висловив припущення, що такі дії Державної судової адміністрації України створюють штучні умови для того, щоб заблокувати або суттєво обмежити у майбутньому проведення конкурсу до Київського апеляційного суду.

"Складається враження, що керівництво Державної судової адміністрації України або не має уявлення, як працює суд апеляційної інстанції, або ж у його рішенні ініціювати питання про відрядження до Київського апеляційного суду одного судді присутня якась інша складова, або взагалі це лише перший крок до блокування проведення конкурсного добору суддів на вакантні посади суддів Київського апеляційного суду, – наголосив Ярослав Головачов.

Також він зауважив, що надходження таких повідомлень від Державної судової адміністрації України про необхідність відрядження суддів зобов’язує Вищу кваліфікаційну комісію суддів України оголосити про початок процедури відрядження та запустити цю трудомістку процедуру, що створює для ВККС додаткове навантаження і відволікає орган державної влади від виконання більш пріоритетних завдань, які перед ним поставлені.

Нагадаємо, у 2018 році Київський апеляційний суд, створений шляхом злиття апеляційних судів Києва та Київської області, очолив Ярослав Головачов, який раніше очолював Апеляційний суд Києва. У вересні 2021 року відбулися загальні збори суддів Київського апеляційного суду для обрання голови та заступника голови суду.  За результатами таємного голосування суд знову очолив Ярослав Головачов, а його заступником на три роки було обрано Ганну Крижанівську.

Читайте: ВАКС відсторонив голову Державної судової адміністрації України від займаної посади

Фото: Судово-юридична газета 

КиївВлада

Владислава Олійник

Теги: новини києва, новини україни, конкурс, судді, київський апеляційний суд, кас, державна судова адміністрація, дса, ярослав головачов, голова кас

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій