середа, 1 травня 2024 г.

Діалог з УПЦ МП навряд чи можливий, - Ткаченко

Діалог з УПЦ МП навряд чи можливий, - Ткаченко

Міністр культури Олександр Ткаченко вважає, що діалог з УПЦ МП навряд чи можливий.

Про це KВ стало відомо з інтерв'ю Інтерфакса з міністром культури Олександром Ткаченко.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Відповідаючи на запитання журналіста, чому у влади змінилося ставлення до УПЦ МП, Ткаченко відповів, що це сталося тому, що змінилося ставлення до православної церкви у суспільстві. До війни влада підтримувала УПЦ МП, але особисто в нього було зовсім інше ставлення. Також міністр заявив про свою причетність до справи створення Православної церкви України.

"Я як людина, яка брала певну участь в тому, щоб ПЦУ отримала Томос, ніколи не казав, що це єдина правильна церква, з огляду на те, що в УПЦ (МП) було до війни, здається, 12 тис. проходів. Тому що значна частина суспільства, в тому числі і люди при владі, відверто підтримували УПЦ (МП), і будь-яка, умовно кажучи, атака на УПЦ (МП) сприймалася як заклик до конфлікту всередині України”, – заявив Ткаченко.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

За словами міністра намагання Мінкульта вести діалог з УПЦ МП завжди натикався на протидію.

Зараз є бачення того, що діалог навряд чи можливий, і не тому, що держава цього не хотіла. Я в перші місці війни намагався спілкуватися з Онуфрієм і ми круглі столи намагалися організувати, але УПЦ (МП) після перших кроків робило два кроки назад і забороняла брати подальшу участь в цьому діалозі. А всі намагання поспілкуватися і задати зрозумілі запитання: "Чого ви не пориваєте з Москвою?", "Чому досі поминаєте Крила?", "Чому не дозволяєте спільні служіння з ПЦУ?", натикалися на альтернативні пропозиції, після чого ставалося зрозумілим, що такий діалог неможливий”, – повідомив міністр.

За словами Ткаченко, ставлення до УПЦ МП в суспільстві змінилося після того, як почали працювати правоохоронні органи та порушувати кримінальні справи.

Водночас у пропорошенківських колах заява Ткаченка про його участь у створенні ПЦУ викликала критику , зокрема блогер Павло Нусс на своїй сторінці у Facebook заявив, що слова міністра “дика брехня та зневага до самої церкви українців, але цікавий сам факт легендування”.

Читайте: Комісія Мінкульта провела огляд технічного стану жилих корпусів Київської духовної академії і семінарії у Лаврі

Як інформувала KВ, чоловічий монастир УПЦ МП попросили до 29 березня звільнити будівлі Києво-Печерської Лаври. 30 березня, комісія Міністерства культури та інформаційної політики  прибула для перевірки двох будівель Києво-Печерської лаври. Проте, з невідомих причин, на територію Лаври її не пустили. 31 березня комісія з приймання-передачі державного майна Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” знову не змогла розпочати роботу в Лаврі через перешкоджання УПЦ.

Читайте: Господарський суд відкрив провадження за позовом монастиря Києво-Печерської Лаври до держзаповідника, але відмовив у його забезпеченні

23 березня до Господарського суду Києва Чоловічий монастир Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври УПЦ МП подав позивну заяву до Національного заповідника "Києво-Печерська Лавра" про неприпустимість розірвання договору оренди в односторонньому порядку. Нагадаємо, що  29 березня, на вимогу Мінкульту, представники УПЦ повинні залишити територію Лаври.

Читайте: Лавра подала позов до суду на дії Мінкульту щодо розірвання договору оренди та виселення ченців

Як повідомляла KВ30 березня, комісія Міністерства культури та інформаційної політики (Мінкульт) прибула для перевірки двох будівель Києво-Печерської лаври. Проте, з невідомих причин, на територію Лаври її не пустили.

Читайте: Мінкульт поскаржився в поліцію на перешкоджання роботі комісії з передачі майна Києво-Печерської лаври (фото)

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Олексій Алтинов

Теги: новини києва, новини україни, упц, пцу, києво-печерська лавра, лавра, олександр ткаченко, мінкульт, перевірка, договір, заповідник, українська православна церква, чоловічий монастир

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
12 квітня 2024 г. 15:00
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
Столична міськрада 11 квітня 2024 року внесла чергові зміни до бюджету Києва на 2024 рік, а також відкоригувала нову Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. Точний перелік всіх коригувань буде доступний після публікації цих документіві, адже депутати і чиновники погодили внесення до відповідних проєктів рішень численних правок безпосередньо перед їх розглядом в сесійній залі. Між тим, відомо, що дохідну частину бюджету було збільшено до 75,2 млрд гривень, видаткову – до 92,5 млрд гривень. Відповідно, додаткові 995 млн гривень планується витратити по програмі “Захисник Києва”, 79,9 млн – на обладнання опорних пунктів в межах столиці, 459,3 млн гривень – на різні соціальні виплати військовослужбовцям, 30 млн гривень – напряму нададуть Міністерству оборони України в якості субвенції тощо. Не обійшлося і без збільшення витрат на “цивільні” напрямки – ще 89,4 млн було виділено на ремонтні роботи на дорогах, 50,8 млн – на реконструкцію ліфтового обладнання в багатоповерхівках і т.д. Була відповідно відкорегована і нова Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. 
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
10 квітня 2024 г. 09:00
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
У 2023 році столична влада продемонструвала одні з найгірших результатів наповнення бюджету за рахунок оренди і приватизації комунального майна за останні роки. Як стало відомо, від такої оренди до міської скарбниці надійшло 33,9 млн гривень, що більш ніж в половину менше планових показників, а від продажу комунальної нерухомості – 81,9 млн гривень (плюс ще 18.9 млн гривень, які були перераховані у 2024 році), що набагато менше ніж у попередні роки. Судячи з усього, причиною таких скромних надходжень до міського бюджету є і повномасштабна війна, яка знизила бізнес-активність у столиці, і систематичні порушення процедур і законодавства з боку профільних чиновників КМДА, які кожного року обходяться киянам у десятки мільйонів гривень.