вівторок, 7 травня 2024 г.

ДБР затримало екснардепа-регіонала - власника концерну, який забезпечував російський ВПК

ДБР затримало екснардепа-регіонала - власника концерну, який забезпечував російський ВПК

Державне бюро розслідувань (ДБР) затримало власників та топменеджмент українського концерну, який продовжував забезпечувати російський військово-промисловий комплекс (ВПК) з 2014 року й навіть після повномасштабного вторгнення росії в Україну у 2022 році. Судячи з відкритих джерел та фотоматеріалів, оприлюднених Держбюро, йдеться про екснардепа Григорія Дашутіна (на фото), власника концерну “Укрросметал”, який окрім іншого мав бізнес-інтереси у столиці.

Про це KВ стало відомо з повідомлення ДБР 8 червня 2023 року.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Працівники ДБР затримали власників та топменеджмент концерну, який забезпечував продукцією російський ВПК навіть після вторгнення. У тому числі – організатора злочинної схеми, колишнього народного депутата, члена Партії Регіонів. З 24 лютого 2022 року ділки поставили до рф комплектуючих щонайменше на понад 160 млн грн”, – сказано в повідомленні.


Діяльність самого концерну було заблоковано у листопаді 2022 року.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Наразі слідчі та оперативні працівники ДБР та прокурори Офісу Генерального прокурора проводять понад 30 обшуків. 

“Зокрема, у колишнього нардепа серед розкошів у стилі “Пшонка стайл” знайдено книги, які звеличують росію та пропагують її імперські наративи, російські відзнаки та навіть комсомольський значок, який турботливо зберігався серед цінних речей. У деяких підозрюваних були знайдені паспорти рф, договори з російською федерацією”, – повідомляє Держбюро.


Також повідомляється, що за результатами проведеного розслідування слідчі ДБР встановили, що до складу злочинної організації увійшло щонайменше 14 осіб, з-поміж близьких родичів екснардепа, менеджменту промислово-інноваційної групи компаній та громадян російської федерації.

Працівники ДБР викрили та блокували міжнародний канал постачання комплектуючих для військово-промислового комплексу та об'єктів критичної інфраструктури рф наприкінці листопада 2022 року.

“Встановлено, що промислово-інноваційна група компаній родини колишнього народного депутата України з 2014 року забезпечувала держпідприємства рф високоефективними вузлами, агрегатами, деталями пневматичного обладнання. Компресори й компресорні установки є комплектуючими частинами, що використовуються у складі бойових залізничних ракетних комплексах 15П961 “Молодець”, які знаходяться на бойовому чергуванні у складі ракетних військ стратегічного призначення у російській федерації. Крім того, використовуються у складі спеціальних броньованих потягів, які призначені для ведення інженерної розвідки залізничних маршрутів, розмінування, бойової охорони та супроводження військових ешелонів рф”, – сказано в релізі ДБР.


Наразі восьми особам повідомлено про підозру у створенні злочинної організації та пособництві державі-агресору (ст. 255, ст. 111-2 Кримінального кодексу України). Санкція статей передбачає покарання – позбавлення волі до 12 років позбавлення волі. Іншим шести фігурантам, зокрема й громадянам рф, буде повідомлено про підозру заочно та оголошено в розшук. Наразі затримано шість осіб, вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу. Вживаються заходи щодо затримання решти фігурантів. Процесуальне керівництво здійснює Офіс Генерального прокурора України.

За даними ЗМІ, в релізі правоохоронців йдеться про Григорія Дашутіна – він український бізнесмен і колишній парламентар. Він двічі обирався до ВРУ, працював головою підкомітету Верховної Ради з питань екології, техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій та першим заступником голови комітету ВР у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів. Входив до складу фракцій Соцпартії, ПППУ, “Воля народу”, “Трудова Україна” тощо.

Спільно з дружиною Раїсою, сином Артемом та дочкою Вікторією Дашутін володіє численними компаніями у сферах нерухомості, виробництва електроенергії та приладобудування. Основним активом групи компаній сім'ї є концерн “Нікмас” – багатопрофільна інжинірингова інноваційно-промислова компанія, що об'єднує низку підприємств, які займаються виробництвом обладнання для промисловості та енергетики, запасних частин до нього та обслуговування цієї техніки.


Відомо, що концерн “Нікмас” почав забезпечувати держпідприємства РФ високоефективним та енергоощадним обладнанням з початком війни на Донбасі у 2014 році. Ідеться про надання комплектуючих для ВПК та об'єктів критичної інфраструктури рРосії щонайменше на 190 млн грн.

Читайте: ДБР звинувачує керівницю податкової Києва в багатомільйонних незаконних схемах збагачення (фото, відео)

Фото: з відкритих джерел

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, війна, воєнний стан, російсько-українська війна, повномасштабне вторгнення рф, ДБР, державне бюро розслідувань, григорій дашутін, держбюро розслідувань, укрросметал

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій