субота, 27 квітня 2024 г.

ДБР закінчило розслідування вибухів у Шевченківському райсуді, судитимуть 6 співробітників СІЗО

ДБР закінчило розслідування вибухів у Шевченківському райсуді, судитимуть 6 співробітників СІЗО

Державне бюро розслідувань (ДБР) завершило розслідування щодо вибухів у Шевченківському районному суді Києва, які відбулися у липні 2023 року. За результатами досліджень до суду були направлені обвинувальні акти щодо шести співробітників ДУ “Київський слідчий ізолятор”. Загалом їм “світить” до 8 років тюрми.

Про це KВ стало відомо з повідомлення пресслужби Державного бюро розслідувань (ДБР).

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Як йдеться у повідомленні, слідство встановило щосекундну хронологію подій, коли 05 липня 2023 року у конвойному приміщенні Шевченківського районного суду Києва здетонували саморобні вибухові пристрої. 

У ДБР підкреслили, що вибух вчинив утримуваний у ДУ “Київський слідчий ізолятор” підсудний. Через підрив він загинув, поранення отримали два співробітники спецпідрозділу Національної поліції України, а також значних пошкоджень зазнало приміщення та майно суду.

За даними Телеграм-каналу "Вертикаль", "Йдеться про Ігоря Гуменюка, якого звинувачують у теракті під Верховною Радою 2015 року. Він закрився з двома конвоїрами у туалеті".

“Підсудному вдалось пронести саморобні вибухові пристрої до приміщення суду через службову недбалість співробітників слідчого ізолятора та конвойної служби. Зокрема, співробітники ДУ “Київський слідчий ізолятор” вивели його з камери та повели до корпусу де здійснювалась його передача конвойній службі Нацгвардії без жодного обшуку речей, у тому числі наплічника. Не провели особистий обшук та не перевірили особисті речі й працівники конвойної служби. Їх навіть не здивував той факт, що при температурі +28, людина, яку вони конвоювали зі слідчого ізолятора до суду, була одягнена у теплий светр”, – розповіли у пресслужбі.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

У Держбюро розслідувань наголосили, що під час обшуків у камері, де утримувався обвинувачений, правоохоронці вилучили гліцерин, каніфоль, електричні проводи та інші хімічні речовини, частина яких згідно з експертними дослідженнями входили до складу саморобних вибухових пристроїв, які здетонували у суді.

“Слідчі з’ясували, що заборонені речі опинились у камері через неналежне виконання своїх службових обов’язків співробітниками слідчого ізолятора. Зокрема, троє працівників СІЗО протягом тривалого часу підробляли обов’язкові акти обшуків камерних приміщень, а фактично перевірки не проводили. Тож, утримувані мали можливість користуватися забороненими речами та предметами, які їм різними шляхами передавали зовні”, – додали у пресслужбі ДБР.

Три працівники ДУ “Київський слідчий ізолятор” обвинувачуються у службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки – їм загрожує до 5 років позбавлення волі. Також ще троє співробітників ізолятора обвинувачуються у службовому підроблені, їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі до 3 років.

Як інформувала KВ, 5 липня 2023 року поліція Києва отримала інформацію про те, що чутно вибух у приміщенні суду в Шевченківському районі столиці. 

Читайте: Вибух у приміщенні суду: столичні правоохоронці працюють на місці події

У ході розслідування вибуху в Шевченківському райсуді про підозру повідомили трьом співробітникам ДУ “Київський слідчий ізолятор”, яким інкримінували службову недбалість. Також двом військовослужбовцям НГУ ставили у провину порушення правил патрулювання.

Читайте: Вибух у Шевченківському райсуді Києва: повідомлено про підозру п’ятьом правоохоронцям

Раніше KВ повідомила, що на початку грудня 2023 року суд виніс вирок двом з п’яти обвинувачених у справі щодо вибуху в Шевченківському районному суді Києва 5 липня. Начальнику судової варти призначили арешт на 6 місяців, а його помічнику – строком на 2 місяці з відбуванням покарання на гауптвахті. 

Читайте: Голові судової варти та його помічнику винесли вирок за влаштування вибуху у Шевченківському райсуді Києва

Фото: з відкритих джерел 

КиївВлада

Владислава Олійник

Теги: новини києва, суд, ДБР, вибух, шевченківський район, сізо, шевченківський райсуд києва

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій