вівторок, 19 березня 2024 г.

Cashless, “купуй зараз, плати пізніше” та розумна ідентифікація: які тренди фінтеху чекають на нас в 2021 році

Cashless, “купуй зараз, плати пізніше” та розумна ідентифікація: які тренди фінтеху чекають на нас в 2021 році

У вывторок, 2 березня, під час прес-сніданку “Небанківські платіжні системи: нові можливості для клієнтів” від компанії “Новапей” та “Фінансового клубу” Андрій Кривошапко, Олексій Рубан, Світлана Чирва та Олеся Данильченко окреслили основні тренди фінтеху.

Про це KV стало відомо з повідомлення видання "Фінансовий клуб".

Подписывайтесь на новости “КиевVласть”
 

Cashless та безконтактні платежі

На думку експертів, карантин каталізував процеси діджиталізації та смартфонізації. Мобільний трафік буде лише зростати, і наявність зручного та функціонального мобільного застосунку у компанії – це додаткова можливість для розвитку та нарощування прибутку.

Пандемія 2020 року та пов’язаний з нею тренд на безпеку призвели до збільшення онлайн-оплат у системі “Новапей”. Зокрема, у порівнянні з 2019 роком їхня кількість зросла втричі. Лише через мобільний застосунок “Нової пошти” було здійснено 14 млн оплат.

“Новапей” активно розширює продуктову лінійку, розвиваючись у напрямку cashless. Зокрема, минулого року компанія запровадила інтернет-еквайринг для гравців ринку електронної комерції. Вже більше 150 клієнтів користуються цією послугою.

Подписывайтесь на новости “КиевVласть” в Телеграм

Крім того, компанія запропонувала клієнтам – фізичним особам послугу автоматичного списання коштів з картки. За три місяці з моменту запровадження послуги в платіжній системі було здійснено майже пів мільйона автоматичних списань.

“Для нас 2020 рік був роком зростання та активного розвитку нашої компанії. Ми стали міжнародною платіжною системою, отримали сертифікат безпеки PCI DSS та завершили ребрендинг. “Новапей” є частиною групи компаній “Нова пошта”, тому обслуговування потреб ключового бізнесу групи для нас продовжує залишатися в пріоритеті. Водночас ми активно розвиваємо і фінансові послуги, не пов’язані з доставкою. Це і грошові перекази по Україні та з-за кордону, і інтернет-еквайринг, і приймання комунальних платежів тощо. У 2021 році ми плануємо й далі розвиватися як фінтех-компанія і віримо у cashless-майбутнє нашої країни”, – розповів СЕО “Новапей” Андрій Кривошапко.

Електронна верифікація

Ще одна можливість для безпечного отримання послуг, яка з’явилася у 2020 році, – це верифікація за допомогою застосунку “Дія” та ID-картки через POS-термінал Ощадбанку. “Новапей” була однією з перших компаній, яка запровадила ці послуги для своїх клієнтів. Зараз 25% операцій в системі проводяться саме за допомогою електронної верифікації. Завдяки новим технологіям час верифікації скоротився до 20 секунд, а отже зменшився і час, який клієнт проводить у відділенні.

Open Banking та Open API

У найближчому майбутньому європейська банківська система так чи інакше прийде до Open Banking і Open API, зробивши свої сервіси більш доступними для всіх, вважає директор з розвитку бізнесу та технологій “Новапей” Олексій Рубан.

“Реалізація стандартів PSD2 – дуже складний процес з безліччю спірних сторін і невирішених питань. Проте в найближчому майбутньому регулятори, зокрема в Україні, запропонують правила і умови відкриття фінансовими і державними установами інтерфейсів для всіх гравців екосистеми, – каже Олексій Рубан. – Це призведе до того, що конкуренція зростатиме, а міжнародні компанії опиняться у виграші за рахунок використання платіжних функцій в своїх бізнес-процесах або месенджерах”.

Електронна комерція в режимі реального часу та “купуй зараз, плати пізніше”

“Серед ключових трендів, які на нас чекають найближчим часом, – поширення нової технології Tap to Phone, електронна комерція в режимі реального часу, “купуй зараз, плати пізніше” і подальший розвиток мережі та способів приймання платежів”, – підкреслила віце-президентка, регіональна менеджерка Visa в Україні, Молдові та Білорусі Світлана Чирва. За її словами, в умовах карантину потреби та звички споживачів різко змінилися. Відповіддю стала масова діджиталізація бізнесу.

Посилення безпеки онлайн-платежів

Нові  технології та їх можливості для клієнтів викликають чималу зацікавленість з боку шахраїв. За даними Української міжбанківської Асоціації членів платіжних систем ЄМА, середня сума шахрайської операції в Інтернеті у 2020 році склала 198 грн. Завдяки методам соціальної інженерії українці втрачали в середньому 2400 грн, а ось викрадення SIM-картки могло обернутися втратою близько 12 500 грн з платіжної картки. “Розрахунковий дохід шахраїв у 2020 році склав щонайменше 271,4 млн грн”, – підрахувала заступниця директора ЄМА Олеся Данильченко.

Розумна ідентифікація

Одним з варіантів мінімізації ризиків при проведенні операцій може стати “розумна ідентифікація”. “Сьогодні використання сучасного смартфона здається неможливим без функціоналу сканування відбитків пальців, що раніше сприймалося зі скепсисом. Тепер більш складні сервіси, засновані на AI та навчанні, входитимуть до нашого повсякденного життя. Для ідентифікації можна використовувати і відбитки пальців, і технологію розпізнавання обличчя, голосу або навіть сміху, який також непросто імітувати. Такі системи аутентифікації вже широко використовують у європейських банках, а незабаром будуть використовуватися банками, великими торговельними мережами, державними органами в Україні”, – прогнозує Олексій Рубан.

За даними НБУ, компанія “Новапей”, що входить до групи компаній “Нова пошта”, в 2020 році посіла перше місце на ринку грошових переказів серед небанківських фінансових установ з часткою 46%. У 2020-му кількість грошових переказів через “Новапей” виросла на 37% – зі 192 млн до 264 млн. Виросла й кількість доставок з послугою післяплати. За минулий рік більше 95 млн замовлень було відправлено з цією послугою, що на 41% більше, ніж у 2019 році.

Фото: "Фінансовий клуб"

КиевVласть

Олексій Вєтров

Теги: новини києва, новини компаній, технології, фінанси, платіжні системи, Cashless, фінтех

вівторок, 19 березня 2024 г.
10:24
У ході гасіння пожежі у Дніпровському районі столиці рятувальники виявили тіло
10:04
ЄС розробляє закон про спрямування в Україну прибутків заморожених активів рф, - Bloomberg
09:45
Інженерними підрозділами ЗСУ з початку року знешкоджено понад 7,5 тис. вибухонебезпечних предметів
09:23
На столичному пішохідно-велосипедному мості знов тріснуло скло, - ЗМІ
09:01
Протягом минулої доби відбулося 61 бойове зіткнення, - Генштаб ЗСУ
понеділок, 18 березня 2024 г.
20:45
У столиці цього тижня заплановані продуктові сільськогосподарські ярмарки (локації)
20:34
Кличко попросив журналістів Bihus.info передати правоохоронцям інформацію щодо розслідування по заробіткам оточення Брагінського на контрактах з “Київським метрополітеном"
20:23
На Новопавлівському напрямку ворог, за підтримки авіації, 21 разів намагався прорвати оборону, - Генштаб ЗСУ
20:02
В Ірпені відкрили денний центр підтримки дітей та сімей
19:43
Зеленський зустрівся із членом Сенату Конгресу США Гремом
19:22
“Муніципальна Охорона” провели навчання з відпрацювання дій у разі позаштатної ситуації в столичних закладах освіти
19:05
Ірпінь відвідали представники міжнародної організації ЮНІДО
18:46
9 років тюрми отримав самопроголошений голова Димерської тергромади, який співпрацював з окупантами
18:26
На озері Богатирському було виявлено перевищення норми нафтопродуктів у 3,6 рази, - “Плесо”
18:03
На Київщині пройде лекція-презентація “Історія дайвінгу у Світі та Україні”
17:46
Чеська залізниця запускає новий поїзд до України
Календар подій