середа, 26 червня 2024 г.

Зеленський і Шольц уклали безпекову угоду між Україною та Німеччиною

Зеленський і Шольц уклали безпекову угоду між Україною та Німеччиною

У Берліні Володимир Зеленський та Олаф Шольц підписали двосторонню безпекову угоду між Україною та Німеччиною у межах Вільнюської декларації G7. В угоді йдеться про безпекові зобов’язання, однак не про “гарантії безпеки”.

Про це KВ дізналася з офіційних повідомлень.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Цією безпрецедентною угодою Німеччина засвідчує свою непохитну підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів від 1991 року. Німеччина має намір надавати підтримку Україні стільки, скільки буде потрібно для того, щоб допомогти нашій державі захистити себе та відновити територіальну цілісність”, – сказано в релізі на Офіційному інтернет-представництві Володимира Зеленського.

Вказується, що двостороння угода діє протягом десяти років з моменту її підписання та чітко закріплює конкретні компоненти безпекових зобов'язань, які Німеччина надала Україні. Зокрема, документ визначає пріоритетні сфери двосторонньої безпекової співпраці – військової, політичної, фінансової та гуманітарної.

"Так довго, скільки буде потрібно. Володимир Зеленський і я підписали сьогодні угоду про наші довгострокові зобов'язання у сфері безпеки. Історичний крок. Німеччина і далі підтримуватиме Україну в боротьбі з російською агресивною війною", – сказано в короткому дописі Олафа Шольца в соцмережі.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Пресслужба Президента України повідомляє, що в угоді, україномовний текст якої оприлюднено на сайті Президента, зафіксовано, що у 2024 році Німеччина надасть кошти на військову допомогу Україні на загальну суму понад 7 млрд євро, що значно посилить українську армію. ФРН продовжуватиме надавати підтримку Україні протягом усього строку дії документа.

Також сторони визнають важливість застосування санкцій для обмеження доступу рф до фінансів, товарів, технологій та послуг, які вона використовує у своїй агресивній війні. 

Відповідно до документа Німеччина працюватиме над підтримкою санкційного тиску на Росію та боротьбою з ухиленням від санкцій, доки триватиме війна рф проти України та доки не буде відновлено територіальної цілісності нашої держави.

Крім того, Німеччина продовжуватиме роботу в Коаліції щодо створення трибуналу щодо злочину агресії проти України для забезпечення ефективної відповідальності.


Угода також передбачає механізм екстрених консультацій у разі можливого майбутнього збройного нападу росії на Україну, що застосовується на вимогу будь-кого з учасників протягом 24 годин для визначення відповідних подальших кроків.

Окрім того, документ закріплює відданість Німеччини підтримці зусиль України на шляху реформ, необхідних для реалізації прагнень до членства в ЄС і НАТО. ФРН також сприятиме поточній та майбутній підтримці України з боку Європейського Союзу.

Нинішня угода – це другий документ щодо безпекових зобов’язань (а не гарантій, на чому наголошують експерти), підписаний після того як у січні 2024 року подібний документ Зеленський підписав з прем’єр-міністром Великобританії Ріші Сунаком. 

Рамка таких двосторонніх угод була встановлена влітку 2023 року. Це формат, на який зголосилися країни “Великої Сімки”, розглядаючи можливі для себе межі військової підтримки України.

Читайте: Країни G7 проведуть двосторонні переговори з Україною про формалізацію підтримки, – Спільна декларація

Фото: Пресслужба Президента

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, війна, воєнний стан, російсько-українська війна, повномасштабне вторгнення рф, володимир зеленський, президент україни, олаф шольц, безпекова угода, фрн, федеральний канцлер, велика сімка, федеративна республіка німеччина, безпекові зобов’язання, двостороння угода

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій