неділя, 28 квітня 2024 г.

УЗА просить уряд віднести елеватори до підприємств критичної інфраструктури щодо забезпечення електроенергією

УЗА просить уряд віднести елеватори до підприємств критичної інфраструктури щодо забезпечення електроенергією

Українська зернова асоціація (УЗА) звернулася до уряду з проханням ініціювати внесення змін до постанови Кабінету Міністрів від 16 грудня 2022 року та включити зернозберігальні підприємства до об’єктів критичної інфраструктури, оскільки вони забезпечують продовольчу безпеку України та світу.

Про це KВ стало відомо з пресрелізу УЗА.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Зазначається, що 20 грудня набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2022 р. № 1384 “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 жовтня 2020 р. № 1109 “Деякі питання об’єктів критичної інфраструктури”. Згідно ухваленої постанови визначаються об’єкти критичної інфраструктури, де виробництво сільськогосподарської продукції визначено, як важливий елемент.

"Відповідно, об’єкти, які є критично важливі для продовольчої безпеки матимуть додаткові інструменти для гарантій отримання електроенергії. Зокрема, до об’єктів критичної інфраструктури галузі харчової промисловості та агропромислового комплексу віднесено виробництво та переробку сільськогосподарської та/або харчової продукції, а також експлуатацію зрошувальних систем, каналів", – йдеться у релізі.

УЗА вже зверталася до уряду та міністерств листом № 101 від 12 грудня 2022 року “щодо відключення електроенергії на елеваторах”, зокрема до Міністерства енергетики України та Міністерства аграрної політики та продовольства України, в якому просила віднести зернозберігальні підприємства, зокрема, елеватори, до 3-ї групи пріоритету постачання електроенергії  як бізнесу, що забезпечує продовольчу безпеку країни та світу.  

"Однак, у постанові КМУ від 16 грудня 2022 р. № 1384 “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 жовтня 2020 р. № 1109 “Деякі питання об’єктів критичної інфраструктури” відсутня інформація щодо зернозберігальних підприємств", – йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що зараз ще триває збирання врожаю 2022 року, а на зернозберігальних підприємствах зберігається та дороблюється зерно не лише 2022 року, але і 2021 року.

"Тому в період збирання та активного відвантаження зерна, вкрай важливо аби елеватор мав електроенергію, адже виробничий процес зберігання та сушіння зерна передбачає підтримку температури зерна, його активне переміщення, зважування тощо, що вимагає споживання електроенергії. Відсутність електроенергії фактично унеможливлює дотримання виробничого процесу, що в свою чергу призводить до псування зерна і, як наслідок, втрати коштів і головне – вкрай важливої продукції для продовольчої безпеки", – зазначається в релізі.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Також, непрогнозована робота зернозберігальних підприємств також негативно впливають і на переробку зерна на підприємствах харчової промисловості, а також безпосередньо впливає на продовольчу безпеку як України так і світу. Сьогодні більшість елеваторних підприємств задіяні у роботі Чорноморської зернової ініціативи, забезпечуючи зберігання, доробку та відвантаження зерна.

"УЗА вітає спільну ініціативу Уряду та міжнародних партнерів щодо забезпечення зернозберігальних підприємств електрогеренарторами та перехід елеваторів на альтернативні види палива, зокрема, LNG та сонячні батареї. Однак, елеватори доволі енергозатратні підприємства, наприклад, лише одна сушарка зерна може споживати понад 120-140 кВт-год електроенергії, а на підприємствах їх може бути кілька. Це ще без врахування лінії приймання чи вивантаження зерна. Тому жоден генератор чи сонячні станції не можуть рівноцінно замінити централізоване джерело електропостачання в силу високих затрат на альтернативні джерела електроенергії.". – йдеться у повідомленні

Специфіка роботи елеваторів полягає в тому, що вони зобов’язані прийняти і відвантажити зерно однакової якості, а в умовах відсутності електроенергії це неможливо зробити. 

УЗА переконана, що віднесення елеваторів (зернозберігальних підприємств) до критичної інфраструктури щодо постачання електроенергії є вкрай важливим для продовольчої та національної безпеки України.

Читайте: Ціна війни: агросектор Київщини продовжує втрачати мільярди доларів через військове вторгнення рф

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Оксана Олійникова

Теги: новини україни, електроенергія, уряд, зерно, генератор, постанова, критична інфраструктура, елеватори, українська зернова асоціація

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій