п'ятниця, 3 травня 2024 г.

УПЦ МП знов блокує доступ комісії заповідника “Києво-Печерська лавра” до корпусів, що належать державі

УПЦ МП знов блокує доступ комісії заповідника “Києво-Печерська лавра” до корпусів, що належать державі

Уповноважена комісія Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” знов не змогла опечатати декілька корпусів Нижньої лаври, що належать державі, а раніше ними користувався чоловічий монастир в підпорядкуванні УПЦ МП. Діяльність комісії було заблоковано, а доступ до приміщень – перекрито. Напередодні суд визнав повернення державі належного їй майна законною, а монастир подав апеляцію.

Про це KВ дізналася з повідомлення, яке зробив Національний заповідник “Києво-Печерська лавра” у Facebook.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Сьогодні, 10 серпня, комісія Заповідника продовжила свою роботу із повернення корпусів Нижньої лаври у власність держави. 

Планувалось опечатати 4 корпуси, що не задіяні в релігійній діяльності і, фактично, використовуються як готелі: № 54, № 57, № 58, № 68. 

Незважаючи на письмове попередження, надане Монастирю щодо вивільнення приміщень, діяльність комісії вкотре було заблоковано, а доступ до приміщень – перекрито”, – сказано в повідомленні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм Подписаться

Як інформувала КВ, 9 серпня 2023 року рішення Господарського суду м. Києва підтвердило законність розірвання договору між заповідником та монастирем, проте, як сказано в цитованому раніше повідомленні, “невстановлені особи системно чинять опір діям Заповідника”.

“Ще раз наголошуємо: діяльність ченців в Києво-Печерській лаврі має продовжуватись, однак усі об’єкти загалом мають бути повернуті в користування державі, і це буде виконано”, – наполягають в заповіднику. 

Інша сторона каже, що учора Господарським “судом неповно та необ’єктивно досліджено докази та обставини справи”, через що “можливо стверджувати про прийняття рішення із суттєвим порушенням норм матеріального та процесуального права, наслідком чого буде подання апеляційної скарги та перевірка законності прийнятого рішення судом апеляційної інстанції”.

Читайте: Офіційні особи Мінкультури знов звернулись до поліції через те, що віряни УПЦ перешкоджають їх роботі в Києво-Печерській Лаврі

Нагадаємо, у березні 2023 року Національний заповідник “Києво-Печерська Лавра” попередив релігійну організацію “Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра (чоловічий монастир) Української Православної Церкви” про розірвання договору про безоплатне користування монастирем культовими будівлями та іншим майном заповідника, яке є державною власністю.

Тоді було вказано, що монастир має звільнити будівлі Києво-Печерської Лаври до 29 березня 2023 року.

Монастир, що підпорядкований Українській Православній Церкві (яка до травня минулого року асоціювала себе з московським патріархатом, а потім заявила про розірвання зв’язків з мп, але цьогоріч виявилося, що в самій УПЦ МП є багато кліриків, що в це не вірять), з цим не погодився і, окрім протестів у вигляді молитовних стоянь на території Лаври, подався з позовом до суду – про неприпустимість розірвання договору оренди в односторонньому порядку. 

Очільником згаданого чоловічого монастиря є митрополит Павло, якого звинувачують у розпалюванні міжрелігійної ворожнечі.

Зазначимо, що за зізнанням секретаря Ради Національної безпеки і оборони (РНБО, очолюється Президентом України Володимиром Зеленським) Олексія Данілова, РНБО помітила загрозу національній безпеці з боку представників УПЦ МП лише під час повномасштабної війни.

Читайте: Павла “Мерседеса” звільнили з-під варти під заставу у 33 млн гривень

Фото: ілюстративне, з відкритих джерел; фото у слайдері – Національний заповідник

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, упц, упц мп, києво-печерська лавра, господарський суд києва, чоловічий монастир, національний заповідник, мп

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій