четвер, 16 травня 2024 г.

У справі ексголови Верховного Суду підозру отримав власник групи “Фінанси і кредит” Жеваго

У справі ексголови Верховного Суду підозру отримав власник групи “Фінанси і кредит” Жеваго

Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) та детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) повідомили про підозру власнику групи “Фінанси і кредит” Костянтину Жеваго. Справа стосується надання хабара голові та суддям Верховного Суду.

Про це, як передає KВ, йдеться в повідомленні пресслужби Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Антикорупційні органи встановили наявність контактів бізнесмена-власника групи “Фінанси і кредит” з одним із адвокатів адвокатського обʼєднання, яке використовувалося як “бек офіс”  для маскування злочинної діяльності у Верховному Суді.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Зазначається, що адвокат виступив посередником в передачі незаконної винагороди керівництву Верховного Суду для ухвалення судового рішення в інтересах бізнесмена. 

За даними слідства, у 2002 році український бізнесмен придбав 40,19% акцій гірничо-збагачувального комбінату у чотирьох компаній. 18 років потому колишні акціонери звернулися до господарського суду з позовом, щоб визнати договір купівлі-продажу цінних паперів недійсним та повернути собі акції ГЗК. Проте, суд відмовив у задоволенні вимог.

У 2022 році апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та визнав недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів. 

Як зауважили в САП, на початку березня 2023 року бізнесмен вступив у змову з адвокатом “бекофісу” у Верховному Суді. Протягом березня-квітня 2023 року бізнесмен передав адвокату 2,7 млн доларів (1,8 млн доларів – суддям Верховного Суду, решта – як “оплата” посередницьких послуг). Невдовзі, 19 квітня 2023 року Верховний Суд ухвалив рішення на користь бізнесмена. 

А 15 травня 2023 року голову ВС і адвоката було викрито “на гарячому” під час отримання другого траншу у розмірі 450 тисяч доларів.

Оскільки на момент вчинення злочину і на теперішній час власник групи "Фінанси і кредит" знаходиться на території Французької Республіки, про підозру йому повідомили в межах міжнародної правової допомоги.

Нагадаємо, правоохоронці затримали голову Верховного Суду Всеволода Князєва на отриманні хабара в розмірі близько 3 мільйони доларів. Гроші Князєв отримував від людей, які виступали за рішення суду на користь олігарха Костянтина Жеваго. Також обшуки провели у ще 18 суддів ВС, які слухали зазначену справу.

Читайте: САП та НАБУ затримали голову Верховного Суду Князєва на отриманні хабара у розмірі 3 млн доларів

Як інформувала KВ, у червні 2023 року керівництву Полтавського гірничо-збагачувального комбінату (ГЗК), що підконтрольний мільярдеру Костянтину Жеваго було оголошено про підозри.  Їм інкримінують організацію схеми привласнення бюджетних коштів під час видобутку та продажу корисних копалин на майже 400 млн гривень.

Читайте: Керівникам компанії Жеваго повідомили про підозру у привласненні майже 400 млн гривень при продажі сировини без дозволів

Стосовно Костянтина Жеваго, одного з фігурантів розслідування "Батальйон Монако", у вересні 2022 року ДБР підтвердило його місцезнаходження та відправило у відповідні країни ЄС документи на екстрадицію Жеваго. У березні 2023 року французький суд відхилив запит. Наразі накладено арешт на майно підозрюваного олігарха, а також пов’язаних з ним юридичних осіб.

Читайте: Вадим Столар, Сергій Львочкін, брати Суркіси, Костянтин Жеваго та інші під час повномасштабної війни з росією компактно переховуються в Монако та під Ніццею (фото, відео)

Фото: sud.ua

КиївВлада

Олександр Попов

Теги: новини києва, новини україни, набу, підозра, сап, хабар, верховний суд, костянтин жеваго, фінанси і кредит, голова верховного суду

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій