четвер, 2 травня 2024 г.

Поліцейські, які катували та зґвалтували жінку в Кагарлику, перед оголошенням вироку вирішили “мобілізуватися” до лав ЗСУ

Поліцейські, які катували та зґвалтували жінку в Кагарлику, перед оголошенням вироку вирішили “мобілізуватися” до лав ЗСУ

Двоє колишніх поліцейських Кагарлицького відділу поліції, яких у 2020 році було затримано за підозрою у побитті та зґвалтуванні жінки, вирішили "мобілізуватися" до армії на фінальність стадії судового розгляду. 

Про це KВ стало відомо з повідомлення на сторінці в Facebook адвокатки потерпілої Нелі Погребіцької Анни Калинчук. 

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Сьогодні могли б завершитися судові дебати у справі за обвинуваченням поліцейських Кагарлицького ВП у вчиненні зґвалтування, катування та насильницькому зникненні 5-ьох потерпілих, сьогодні суд міг би вийти до нарадчої кімнати для прийняття рішення, але цього не відбулося. Судове засідання відкладено, оскільки один із обвинувачених начебто мобілізований до лав ЗСУ та направлений до “якоїсь” з військових частин, а куди саме невідомо”, – повідомила Калинчук. 

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Адвокатка повідомила, що ще один поліцейський з 5 обвинувачених теж “мобілізувався” в акурат перед початком судових дебатів. Вчора суд повинен був прийняти рішення про зупинення провадження щодо нього знову ж таки у звʼязку із мобілізацією.

“Ще один з фігурантів справи мобілізувався відразу з початком повномасштабного вторгнення. До нього у мене запитань немає. Людина відразу, а не через 1,3 роки, не перед завершальною стадією судового розгляду, не від страху винесення ймовірно негативного рішення, добровільно пішла захищати суверенітет України”, – додала Калинчук. 

Також вона повідомила, що ще двоє обвинувачених наразі знаходяться під вартою і свого “щасливого квитка” на волю не зможуть отримати.

“Чому щасливого квитка? Бо я не вірю в те, що двоє з обвинувачених, що мобілізувалися за останній тиждень перед виходом суду до нарадчої, пішли до лав ЗСУ з відчуттям обовʼязку захищати державу. Не вірю, бо нема для цього підстав. Я впродовж трьох років споглядала за їхньою поведінкою в залі суду. І назвати це по-іншому, аніж “дочекалися слушного моменту”, я не можу”, – написала адвокатка. 

Калинчук наголосила, що наразі невідомо, де двоє "мобілізованих" обвинувачуваних будуть проходити службу. Її обурило, що "військовою службою маніпулюють в такий спосіб".

“І, так, суд позбавлений можливості діяти по-іншому, і колись можливо судовий розгляд стосовно мобілізованих буде відновлений, а рішення прийняті. Звісно, якщо… і багато змінних далі. Обвинувачені по епізоду потерпілої Нелі Погребіцької під вартою. Доля цих обвинувачених буде вирішена судом без можливості мобілізуватися. Через те, що засідання закриті, я не маю права називати їхніх прізвищ та імен”, – підсумувала адвокатка. 

Нагадаємо, в у травні 2020 року двоє поліцейських Кагарлицького відділу поліції були затримані за підозрою у побитті та зґвалтуванні жінки. Тоді керівництво Нацполіції ухвалило рішення про розформування підрозділу та переатестацію всіх співробітників.

Читайте: На Киевщине по подозрению в изнасиловании задержали двух полицейских (фото) 

Вже у червні того ж року, після історії з насилуванням і побиттям жінки у відділенні поліції в Кагарлиці Київської області з'ясувалося, що це був не єдиний такий випадок. Против поліцейських відкрито кілька нових уголовних виробництв у зв’язку з насильством, частина з них – на тих же, які підозреваються в настаннях 23 травня 2020 року.

Читайте: Изнасилование и пытки в Кагарлыке: против полицейских открыты новые уголовные производства

Також в червні 2020 року Апеляційний суд Києва залишив під вартою підозрюваних у зґвалтуванні та тортурах у Кагарлику екс-поліцейських Миколу Кузива та Сергія Суліму 

Читайте: Изнасилование и пытки в Кагарлыке: суд оставил подозреваемых под стражей, потерпевшая до сих пор без охраны  

В жовтні 2020 року слідчі Державного бюро розслідувань (ДБР) повідомили про підозру колишньому начальнику Кагарлицького відділення поліції. Він підозрюється у неприйнятні керівником, якому стало відомо про вчинення підлеглими незаконного затримання, заходів щодо їх припинення та неповідомлення компетентним органам про злочин.

Читайте: Изнасилование в Кагарлыке: ГБР сообщило о подозрении бывшему начальнику Кагарлыкского отделения полиции 

Вже в листопаді слідчі ДБ завершили досудове розслідування щодо співробітників Кагарлицького відділення поліції Обухівського відділу поліції у Київській області. Таким чином, прохання потерпілої сторони про додаткові слідчі дії було проігноровано.

Читайте: Пытки и изнасилование в полиции Кагарлыка: досудебное расследование прекратили, несмотря на просьбу потерпевшей стороны о дополнительных следственных действиях  

В кінці 2020 року слухання резонансної справи про зґвалтування та катування Неллі Погребицької у Кагарлицькому відділенні поліції перенесли до Обухівського суду. Раніше всі судді Кагарлицького суду взяли самовідвід у цій справі.

Читайте: Слушание дела об изнасиловании полицейскими женщины в Кагарлыке перенесли в Обуховский суд 

Фото: Укрінформ

КиївВлада

Павло Башинський

Теги: новини києва, новини україни, новини київщини, підозра, державне бюро розслідувань, кагарлик, згвалтування, побиття, обвинувачення, анна калинчук, кагарлицький відділ поліції

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
12 квітня 2024 г. 15:00
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
Столична міськрада 11 квітня 2024 року внесла чергові зміни до бюджету Києва на 2024 рік, а також відкоригувала нову Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. Точний перелік всіх коригувань буде доступний після публікації цих документіві, адже депутати і чиновники погодили внесення до відповідних проєктів рішень численних правок безпосередньо перед їх розглядом в сесійній залі. Між тим, відомо, що дохідну частину бюджету було збільшено до 75,2 млрд гривень, видаткову – до 92,5 млрд гривень. Відповідно, додаткові 995 млн гривень планується витратити по програмі “Захисник Києва”, 79,9 млн – на обладнання опорних пунктів в межах столиці, 459,3 млн гривень – на різні соціальні виплати військовослужбовцям, 30 млн гривень – напряму нададуть Міністерству оборони України в якості субвенції тощо. Не обійшлося і без збільшення витрат на “цивільні” напрямки – ще 89,4 млн було виділено на ремонтні роботи на дорогах, 50,8 млн – на реконструкцію ліфтового обладнання в багатоповерхівках і т.д. Була відповідно відкорегована і нова Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. 
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
10 квітня 2024 г. 09:00
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
У 2023 році столична влада продемонструвала одні з найгірших результатів наповнення бюджету за рахунок оренди і приватизації комунального майна за останні роки. Як стало відомо, від такої оренди до міської скарбниці надійшло 33,9 млн гривень, що більш ніж в половину менше планових показників, а від продажу комунальної нерухомості – 81,9 млн гривень (плюс ще 18.9 млн гривень, які були перераховані у 2024 році), що набагато менше ніж у попередні роки. Судячи з усього, причиною таких скромних надходжень до міського бюджету є і повномасштабна війна, яка знизила бізнес-активність у столиці, і систематичні порушення процедур і законодавства з боку профільних чиновників КМДА, які кожного року обходяться киянам у десятки мільйонів гривень.