середа, 24 квітня 2024 г.

Освітній Хаб міста Києва змінює акценти профорієнтації (фото, відео)

Освітній Хаб міста Києва змінює акценти профорієнтації (фото, відео)

Більше половини українців працюють не за спеціальністю, на яку вчились попри те, що держава витрачає на освіту великі суми бюджетних коштів, а молоді українці задарма втрачають найцінніше – роки на навчання професіям, за якими вони ніколи працювати не будуть.

Про це KV повідомила прес-служба “Освітнього хабу міста Києва”.

Подписывайтесь на новости “КиевVласть”
 

Звичайно, що правильна професійна орієнтація має бути побудована на аналізі ринку праці та професій, які будуть затребувані в Україні наприклад через 5-10 років, але нажаль, такого аналізу потреб ринку праці в Україні не існує, саме тому у нас в країні існує величезний дисбаланс попиту і пропозиції, саме тому у нас 60% українців працюють не за спеціальністю, а ринок переповнений випускниками економічних, юридичних, філологічних та інших спеціальностей.

За більшість випускників шкіл рішення щодо спеціальності для вступу приймають батьки, зазвичай рідко зважаючи на психологічні схильності до цієї професії, не проводячи спеціалізованих тестувань. І це впливає не тільки на марно витрачені кошти держави, а й на можливу нещасну долю цієї дитини, яка 5,5 років буде вчити те, що їх нецікаво та навряд чи знадобиться у житті, а якщо потім піде працювати за спеціальністю – то ще й залишок життя доведеться страждати від нереалізованих професійних бажань. Адже, за статистикою, рідко хто наважується на кардинальну зміну сфери діяльності вже в дорослому віці.

З іншого боку, світ настільки швидко рухається, і знання, яким вчать в університетах, настільки швидко застарівають, що вже й немає сенсу в “класичній” профорієнтації – орієнтуванні на конкретну професію, адже з появою інформаційних технологій більшість професій просто зникнуть навіть вже за 10 років.

Що ж робити в такому випадку?

Вихід є – потрібно готувати дитину в першу чергу до самонавчання та гнучкості. Адже якщо вона хоче досягти успіху – їй доведеться вчитися все життя, і отримувати набагато більше знань, та практичних навичок вже поза закладами освіти. Це називається зараз Life Long Learning, або “навчання впродовж життя”. Потрібно пояснити майбутньому студенту, що з однією професією зазвичай навряд чи можна досягти високих результатів, і що в усьому світі абсолютно нормальним вважається зміни сфери діяльності та професії кожні 3-4 роки, що поєднання навичок та професій також наразі цінується, і для таких спеціалістів в будь-якій компанії завжди знайдеться робота.

А якщо людина володіє ще й soft skills – так званими “м’якими навичками”, такими як комунікабельність, стресостійкість, проектне та креативне мислення, тайм-менеджмент та ін.., а також іноземними мовами та цифровою грамотністю – то їх набагато легше буде будувати свою кар’єру в компаніях або відкрити власну справу.

Саме в такому форматі розпочали свою роботу зі школярами фахівці “Освітнього Хабу міста Києва” (www.eduhub.in.ua), який реалізує КНП “Освітня агенція міста Києва”, запустив Всеукраїнську програму профорієнтації школярів “Обери професію – забезпеч майбутнє”.

За останній місяць було проведено понад 30 таких профорієнтаційних безкоштовних практичних тренінгів для старшокласників київських шкіл.

“Це не просто формальні уроки, на яких дітям просто надають інформацію, а фахівці з провідних компаній розробили практичний тренінг для школярів, які опанують реальні навички. Адже всі батьки хочуть, щоб їх діти були успішними і якомога швидше знайшли себе у цьому житті. До нас вже надійшло понад сто заявок на проведення таких тренінгів у школах, а це значить, що цей проект є наразі актуальним для школярів. Ми вдячні керівництву шкіл за активну позицію в цьому питанні, адже дуже важливо спільними зусиллями надати дітям можливість реалізувати себе в Україні” – сказав Директор КНП “Освітня агенція міста Києва” Бадрі Лолашвілі.

Перший тренінг успішно відбувся в столичній школі № 219, під час якого було відкрито мурал, присвячений Освітньому Хабу. Такі красиві зображення невдовзі прикрасять стіни й інших навчальних закладів столиці.

А нещодавно, в рамках Форуму людського капіталу, відбувся наймасовішій урок з профорієнтації серед школярів, в якому одночасно взяли участь майже 300 школярів.

Фото: прес-служба “Освітнього хабу міста Києва”

КиевVласть

Алексей Ветров

Теги: новини києва, освіта, освітній хаб міста києва

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій