п'ятниця, 3 травня 2024 г.

“Нас провокують до мітингів”: столичні підприємці звинуватили Раду оборони Києва у прийнятті “небезпечних рішень”

“Нас провокують до мітингів”: столичні підприємці звинуватили Раду оборони Києва у прийнятті “небезпечних рішень”

Столичні підприємці, які провадять свою діяльність у тимчасових спорудах (ТС, кіоски, МАФи), звинуватили міську владу в тому, що вона наражає їх на небезпеку. Про це, на думку “кіоскерів”, свідчить той факт, що їх зобов'язали перенести свої споруди в ті місця, які неодноразово піддавалися обстрілам ракетами і “Шахедами”. Також підприємці впевнені, що головною метою таких рішень, які приймає Рада оборони столиці, є “переділ ринку” – усі вільні від кіосків місця найближчим часом планується надати іншим підприємцям. Представники малого і середнього бізнесу не погоджуються з такими ініціативами керівництва міста і обговорюють можливість проведення акцій протесту.

Про це KВ стало відомо із допису співголови ГО “Київський міський комітет порятунку бізнесу” Тетяни Петренко у Facebook.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Вказана організація проаналізувала протокол Ради оборони Києва №3 від 30 березня 2023 року, яким підприємців було зобов'язано перенести свої ТС торгового і соціально-побутового призначення у нові локації. Таке рішення пояснювалося необхідністю захисту представників малого бізнесу, їхніх працівників та пересічних киян від ракетних обстрілів. Втім, за інформацією ГО “Київський міський комітет порятунку бізнесу”, нові такі локації не є безпечними і можуть спровокувати “захаращення” столиці. Усього їх нараховується девять – по одній в кожному районі Києва, крім Печерського.

“Зараз в кожному районі міста розміщується від 400 до 600 ТС, площею від 6 до 30 кв.м. Тобто, в середньому на одній локації планують розмістити біля 8000 кв.м. торгових площ. Іншими словами [міська влада збирається] влаштувати ринки! В трьох районах це локації в 100-400 метрах від ТЕЦ, зокрема – ТЕЦ-5, ТЕЦ-6 і ТЕЦ "Позняки". Ще одна локація розташована не більше ніж за 500 метрів від аеропорту "Жуляни". Ще дві дуже дивні локації – одна десь за 800 метрів від заводу "Артем", який вже був обстріляний ракетами, інша – зі сторони Броварів (в'їзд до Києва) десь на відстані 1 км від ДВРЗ”, – зазначила Тетяна Петренко.

Співголова ГО “Київський міський комітет порятунку бізнесу” вважає, що переміщення ТС є ініціативою депутата Київради Дмитра Білоцерковця (обраний від партії мера Києва Віталія Кличка “УДАР”) – нагадаємо, раніше йому приписували інтереси в сфері вуличної торгівлі. При цьому, на переконання Тетяни Петренко, ті місця, які будуть звільнені від ТС, будуть передані іншим підприємцям, і відповідний проєкт рішення Київради вже готується під керівництвом того ж Білоцерковця.

Читайте: У Києві вирішили реформувати вуличну торгівлю під час воєнного стану

“Куди дивиться мер міста Віталій Кличко? Він же не лише досі керує КМДА, а й очолює Раду оборони Києва! Як взагалі в період війни, коли найбільше ракет і “Шахедів” ворог скеровує саме на ТЕЦ, можна приймати подібні рішення? Чи кваліфіковані особи входять до складу Ради оборони міста? Чи варто їх всіх перевірити? Вже вкотре кажу: потрібно шукати зрадників і колаборантів в столичній владі! Підприємців провокують до мітингів, і вони вже обговорюють їх проведення! Біля ТЕЦ, які постійно обстрілюються, планують будувати ринки... Куди дивляться наші правоохоронні органи?” – задається питанням Тетяна Петренко.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Як повідомляла KВ, своїм рішенням від 30 березня 2023 року, яке було оформлено відповідним протоколом №3, Рада оборони Києва доручила перенести або демонтувати усі ТС, які знаходяться біля наземних входів (виходів) станцій метро, суміщених підземних переходів до станцій метро, на зупинках громадського транспорту, біля захисних споруд,в охоронних зонах інженерних мереж та межах “червоних ліній” вулиць та доріг. 

Такий обов'язок було вирішено покласти безпосередньо на власників ТС – саме вони повинні “переміщувати” або “зносити” свої кіоски і надалі укладати з Департаментом містобудування та архітектури Київської міськдержадміністрації (КМДА) нові договори пайової участі в утриманні об'єктів благоустрою. І в разі невиконання таких вимог, згідно з рішенням Ради оборони Києва, Департамент містобудування та архітектури Київської міськдержадміністрації (КМДА) повинен достроково припиняти дію договорів пайової участі, а Департамент міського благоустрою КМДА – забезпечувати демонтаж таких споруд. На фоні такого рішення підприємці днями попросили у президента України Володимира Зеленського та інших високопосадовців захисту від столичної влади.

Читайте: “Ми лишаємо за собою право захищати свій бізнес”: столичні підприємці просять допомоги у президента Зеленського

Нагадаємо також, історія щодо масового “переселення” ТС тягнеться з травня 2022 року, коли Рада оборони Києва доручила міській владі перевірити та в разі необхідності демонтувати об’єкти торгівлі, які встановлені біля станцій метрополітену. Дане рішення пояснювали тим, що кіоски можуть перешкоджати містянам швидко потрапити у ці захисні споруди у разі загрози бомбардування та/або ракетного обстрілу. 

Читайте: Столична влада вирішила прибрати МАФи від станцій метрополітену, які начебто перешкоджають доступу до укриттів та сховищ

Столичні підприємці не підтримали таку ініціативу і намагалися всіляко перешкодити її реалізації. Зокрема, “кіоскери” вказували на те, що рішення щодо демонтажу стосуються тих станцій метрополітену, поблизу яких знаходяться великі торгівельні центри (ТЦ), і деякі з таких центрів належать друзям столичного мера. При цьому, підприємці наголошували, що вказані ТЦ можуть бути більш небезпечними для громадян, ніж невеликі ТС – в разі нанесення по ним ракетних ударів у цих будівлях під завалами можуть бути поховані сотні чи тисячі людей. 

Читайте: Торгівельні центри або кіоски: з чим столичній владі треба боротися під час війни 

Рада оборони Києва є колегіальним органом, до якого входять керівники різних структурних підрозділів КМДА і правоохоронних відомств та який очолює міський голова Віталій Кличко.

Фото: сторінка КП “Київблагоустрій” у Facebook

Іван Кулик

Теги: новини києва, війна, КМДА, демонтаж, воєнний стан, маф, Віталій Кличко, укриття, кмва, ракетний обстріл, мітинг, тс, мафи, підприємництво, малий бізнес, вулична торгівля, середній бізнес, тимчасові споруди, малий та середній бізнес, цивільна безпека, тетяна петренко, кіоск, акція протесту, військова агресія, київський міський комітету порятунку бізнесу

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій