неділя, 28 квітня 2024 г.

Наділення НОК повноваженнями реалізації державної політики дискредитує ідею європейської моделі розвитку спорту в Україні та підриває нацбезпеку - відкритий лист до Президента

Наділення НОК повноваженнями реалізації державної політики дискредитує ідею європейської моделі розвитку спорту в Україні та підриває нацбезпеку - відкритий лист до Президента

Наділення Національного Олімпійського Комітету (НОК) України повноваженнями реалізації державної політики в сфері спорту не тільки дискредитує ідею європейської моделі розвитку спорту в нашій державі, а й підриває національну безпеку. Тим більше, що цю ідею просуває президент НОК і водночас міністр спорту Вадим Гутцайт (на фото ліворуч). Натомість спортивні фахівці пропонують Президенту Володимиру Зеленському (на фото праворуч) впровадити комплексний план дій, який складається з повного реформування чинних управлінських спортивних структур та механізмів, а також спорту в якості інструменту міжсекторної взаємодії в державі.

Про це KВ стало відомо з відкритого листа ГО “Спортивний контекст” Президенту України Володимиру Зеленському від 12 жовтня.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

В листі наголошується, що Президент Володимир Зеленський у своїх виступах багаторазово говорив про важливість здоров'я нації, реабілітацію військових та цивільних осіб, залучення дітей до заняття спортом продуманого використання спорту як інструменту дипломатії.

“Для роботи над цими та багатьма іншими завданнями український спорт потребує сутнісного реформування. Спорт є унікальною платформою для вирішення соціально-гуманітарних завдань, формування здорового способу життя, а також для розвитку економіки, освіти та виховання. Проте, в Україні сфера спорту продовжує перебувати в зоні впливу застарілих радянських моделей управління та організації. Це твердження повною мірою стосується всіх елементів системи, що існує. Замість проведення глибоких та системних реформ, вони обмежуються "декоруванням" застарілих радянських моделей, просто перейменовуючи їх та вносячи косметичні зміни. Така політика не лише перешкоджає розвитку спорту відповідно до сучасних європейських стандартів, але й створює вразливі місця для зовнішнього впливу, зокрема із боку російської федерації”, – сказано в листі.

“Ми, експерти у сфері спорту, звертаємось до Вас цим відкритим листом з закликом до початку реальних дій у реформуванні сфери спорту та співпраці. Ми пропонуємо впровадити комплексний план дій, який би включав не лише реформування чинних управлінських структур та механізмів, а й активне використання спорту як інструменту міжсекторної взаємодії в державі. Така стратегія дозволить максимізувати соціально-гуманітарний та економічний потенціал спорту та зміцнити національну безпеку”, – наголошують спортивні фахівці.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Окремо автори звернення до Президента України зазначили, що міністр спорту і водночас президент НОК Вадим Гутцайт ініціював у Верховній Раді від імені НОК розгляд запиту про наділення цієї організації повноваженнями реалізації державної політики щодо підготовки та участі національних збірних команд України в Олімпійських іграх та офіційних міжнародних змагань та її інституалізації, “як головного реформатора при переході на європейську модель спорту”.

Автори відкритого листа до Президента України акцентували увагу на неприпустимості такого підходу при виборі осіб, які будуть відповідальні за реформування сфери спорту.

“Зокрема, необхідно уникнути спокуси "купити просте рішення" у людей, які позиціонують себе як реформаторів, але які нічого не зробили нічого в цьому напрямку за багато років свого перебування на керівних посадах в центральних органах виконавчої влади. Подальше делегування повноважень таким "реформаторам" може остаточно дискредитувати саму ідею європейської моделі розвитку спорту в Україні та підривати національну безпеку”, – підкреслюють спортивні фахівці.

Вони наголошують, що вірять в можливість значущого кроку на шляху до сталого розвитку спорту та зміцнення національної безпеки України. “Ми закликаємо Вас (Президента України, – KВ) до обережного та відповідального підходу у виборі кадрів та стратегій для реформування сфери спорту, враховуючи всі вищезгадані аспекти”, – резюмували автори листа.

Нагадаємо, ще в липні ц.р. Вадим Гутцайт заявив про бажання піти з посади міністра спорту, щоб “зосередитись на роботі в НОК”. За тиждень в ВР було зареєстровано проєкт постанови про звільнення Гутцайта з посади міністра, проте профільний комітет Ради на чолі з Андрієм Кожем’якіним (фракція ВО “Батьківщина”) не підтримав цей проєкт. 

Наприкінці вересня головний редактор сайту “Трибуна” в своєму Telegram-каналі написав, що найближчим часом Гутцайта все ж таки звільнять, але він залишиться президентом НОК. І новим міністром спорту, ймовірно, стане чинний начальник управління спорту Львівської міської ради Антон Нікулін.

Вадим Гутцайт станом на 2018 рік, ймовірно, мав бізнес в російській федерації. За часів роботи Гутцайта на посаді директора Департаменту млоді та спорту Київської міськдержадміністрації джерела KВ стверджували, що цю посаду Гутцайт отримав завдяки гарним стосункам з Вадимом Столаром – народним депутатом від забороненої судом проросійської “ОПЗЖ”, екс бізнес-партнером Віктора Медведчука, “смотрящего за Києвом” першої та другої каденцій мера Віталія Кличка (2014-2019 рр), зараз пов’язаного з верхівкою партії “Слуга народу” та керівником Офіса Президента Андрієм Єрмаком.

Крім цього, восени 2022 року разом з Гутцайтом до складу НОК увійшли відомі проросійські діячі, зокрема, Григорій Суркіс і Нестор Шуфрич, який зараз перебуває під вартою за підозрою у державній зраді.

Читайте: Міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт став новим президентом Національного олімпійського комітету, в склад НОК увійшли Суркіс та Шуфрич

Фото: колаж KВ

КиївВлада

Олексій Алтинов

Теги: новини україни, Віталій Кличко, володимир зеленський, слуга народу, президент україни, нестор шуфрич, вадим столар, андрій єрмак, вадим гутцайт, віктор медведчук, Григорій Суркіс, національний олімпійський комітет, нок, відкритий лист, міністерство молоді та спорту, го спортивний контекст, звільнення гутцайта, російський колаборант, міністр спорту та молоді

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій