субота, 4 травня 2024 г.

Метро на Виноградар: справу про стягнення з “Київметробуду” 139 млн грн поновлять

Метро на Виноградар: справу про стягнення з “Київметробуду” 139 млн грн поновлять

Київська прокуратура довела недоцільність експертизи у справі привласнення генеральним підрядником 139 мільйонів гривень під час будівництва метро на Виноградар. Як встановили правоохоронці, будівельна компанія АТ “Київметробуд” використала не за цільовим призначенням кошти, які були виділені з місцевого бюджету на будівництво нових станцій метро Сирецько-Печерської лінії. Справу, яку затягують вже понад два роки, поновлять у суді.

Про це KВ стало відомо з повідомлення Київської міської прокуратури.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Повідомляється, що Київська міська прокуратура звернулася до суду з позовною заявою про стягнення з генпідрядника безпідставно отриманого прибутку у сумі 139 млн грн.

"Суди першої та апеляційної інстанцій задовольнили позов. Однак постановою Верховного Суду вказані судові рішення скасовано та направлено справу на новий розгляд до суду першої інстанції", – йдеться у повідомленні.

У подальшому Господарський суд міста Києва за клопотанням відповідача (АТ “Київметробуд”) призначив судову-економічну експертизу та зупинив провадження у справі.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Саме це рішення столична прокуратура оскаржила в апеляційному порядку з метою недопущення затягування судового процесу, який триває вже понад 2 роки.

Північний апеляційний господарський суд підтримав позицію прокурора, скасував ухвалу про призначення судово-економічної експертизи та скерував справу для розгляду по суті до суду першої інстанції.

Раніше KВ писала, що п'ятирічна епопея із будівництвом АТ "Київметробуд" метро на Виноградар дійшла до свого завершення – договір ціною майже 6 млрд гривень розірвано за ініціативою КП “Київський метрополітен” через недотримання термінів робіт. Що саме було побудовано ще треба буде встановити – оцінити і заактувати виконані роботи. Очевидно, що будівництво нових станцій метро в Києві тепер припиняється на невизначений термін – попереду коригування проєкту, перегляд ціни, пошук нового підрядника. Втім, численні скандали з прокладанням цієї гілки та відкриття низки кримінальних проваджень і так навряд чи залишили серед киян оптимістів.

Читайте: Приїхали: “Київський метрополітен” зупинив будівництво метро на Виноградар на невизначений термін

Нагадаємо, у листопаді 2019 року СБУ розпочало слідство за фактом можливого заволодіння бюджетними коштами при будівництві метро на Виноградар в особливо великих розмірах шляхом шахрайства. Правоохоронці тоді встановили, що АТ “Київметробуд” частину з 2,58 млрд гривень, отриманих від метрополітену на реалізацію цього проєкту, перерахували на рахунок відокремленого підрозділу, а ще частину – розмістили на депозиті та отримали з них понад 139 млн гривень відсотків. Втім, схоже, наразі розслідування в даному провадженні або не здійснюється, або здійснюється не надто активно: остання судова ухвала по цьому слідству датована 15 листопада 2022 року.

Читайте: Миллиардная афера: прокуратура расследует факты возможного мошенничества при строительстве метро на Виноградарь

З квітня 2021 року факти можливого привласнення бюджетних грошей на вказаному будівництві почало розслідувати Головне слідче управління Нацполіції України. У Нацполіції попередньо встановили, що частина отриманих генпідрядником (АТ “Київметробуд”) коштів на будівництво метро, за “ланцюжком” була виведена на компанії з ознаками фіктивності, а в подальшому – переведена в готівку та поділена між учасниками “схеми”. На думку слідчих, таку неправомірну вигоду могли отримати і посадовці КП “Київський метрополітен”, яке виступало замовником реалізації даного проєкту. 

Читайте: Вивести в готівку й поділити: як за бюджетні гроші будують метро на Виноградар

Разом з тим, столична прокуратура намагається в судовому порядку стягнути з АТ “Київметробуд” до міського бюджету близько 218 млн гривень. Мова йде саме про грошові кошти, які, на думку правоохоронців, ця компанія “неправомірно заробила”, поклавши частину отриманого від КП “Київський метрополітен” авансу на депозит в банку. 

Читайте: Прокуратура Києва намагається забрати 218 млн гривень у підрядника будівництва метро на Виноградар

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Оксана Олійникова

Теги: новини києва, прокуратура, тендер, метро, будівництво, київський метрополітен, виноградар, київметробуд

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій