четвер, 2 травня 2024 г.

Київрада заборонила депутатам від “ОПЗЖ” займати керівні посади в комісіях і ТКК

Київрада заборонила депутатам від “ОПЗЖ” займати керівні посади в комісіях і ТКК

Столична міськрада з другої спроби все ж прийняла рішення заборонити депутатами, які були обрані від забороненої партії “ОПЗЖ”, займати будь-які керівні посади в Київраді. Зокрема, вони не зможуть висуватися на посаду секретаря, очолювати постійні комісії та бути заступниками їх голів, входити до складу тимчасових контрольних комісій (ТКК) тощо. Таким чином, депутатському корпусу, задля повного блокування роботи обранців від вказаної політсили, потрібно лише внести відповідні зміни до Регламенту – відповідний проєкт рішення, вочевидь, ще не готовий до винесення до сесійної зали.

Як стало відомо KВ, під час сьогоднішнього пленарного засідання столична міськрада підтримала проєкт рішенняПро заборону депутатам Київради, що висувалися та були обраними від київської міської організації політичної партії “Опозиційна платформа – За життя” (“ОПЗЖ”) на чергових виборах депутатів Київради 25 жовтня 2020 року, займати керівні посади в Київраді та її органах” (№08/231-1409/ПР від 7 листопада 2023 року).

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Суб'єктом подання цього документу виступила депутатка Київради Вікторія Пташник (фракція “Європейська солідарність”).

Назва затвердженого проєкту рішення говорить сама за себе. Так, столична міськрада вирішила, що усі депутати Київради, що на останніх місцевих виборах були обрані від “ОПЗЖ”, не можуть обіймати будь-які посади в столичному муніципалітеті. Зокрема, вони не можуть обиратися на посади секретаря міськради, голів, заступників та секретарів постійних комісій, входити до складу ТКК, утворених у Київраді, тощо. Відповідно, згідно з цим рішенням, було припинене і діюче членство таких народних обранців у постійних комісіях, ТКК тощо.

Варто зазначити, що під час пленарного засідання даний документ був проголосований з урахуванням інформації, викладеній у певному листі від 9 листопада. Що саме було ним передбачено, наразі достеменно невідомо – цей лист не опублікований на сайті Київради. Також примітним є те, що це вже другий проєкт рішення з такою ініціативою – попередній не набрав необхідної кількості голосів під час першої частини цього пленарного засідання, яка відбулася 2 листопада 2023 року. Вочевидь, “новий” документ було зареєстровано через те, що розглядати “провалений” проєкт рішення на де-юре одному і тому ж засіданні Київрада вже не мала права.

Нагадаємо, у 2020 році до Київради від “ОПЗЖ” було обрано 12 депутатів, але після складання мандату Оленою Букало їх залишилося 11. Наразі лише один народний обранець від цієї політсили є головою постійної комісії – Олександр Плужник очолює комісію з питань дотримання законності, правопорядку та зв'язків із правоохоронними органами. 

При цьому, низка депутатів, які обиралися від “ОПЗЖ”, наразі залишають за собою керівні посади в інших комісіях Київради. Так, Михайло Царенко досі є першим заступником голови комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестиційної діяльності, Володимир Кравець займає таку ж посаду в комісії з питань архітектури, містопланування та земельних відносин, Сергій Мамоян є заступником очільника комісії з питань транспорту, зв'язку та реклами, Юлія Уласик – секретарем комісії з питань охорони здоров'я, сім'ї та соціальної політики, а Михайло Наконечний – секретарем комісії з питань цифрової трансформації та регулювання надання публічних послуг.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Як повідомляла KВ, 2 листопада 2023 року Київрада також ухвалила звернення до Верховної Ради з проханням на законодавчому рівні розв'язати питання щодо роботи в місцевих радах та парламенті тих депутатів та народних депутатів, які обиралися від “ОПЗЖ” та інших заборонених партій. Зокрема, столична влада запропонувала, щоб усі такі особи фактично не змогли будувати кар'єру в політиці – наприклад, балотуючись в органи місцевого самоврядування. 

При цьому, на розгляді в Київраді досі знаходиться проєкт рішення, затвердження якого може повністю заблокувати роботу депутатів від “ОПЗЖ” у столичній міськраді – ним запропоновано внести такі зміни до Регламенту, щоб ці народні обранці не могли навіть брати безпосередню участь у підготовці питань для розгляду на пленарних засіданнях, підтримувати зв'язок із виборцями тощо.

Читайте: Заборона на мандат: чи зважаться нарешті в Київраді позбавити повноважень депутатів від “ОПЗЖ”

Фото: колаж KВ

КиївВлада

Іван Кулик

Теги: новини києва, новини київської області, київрада, Верховна Рада, опзж, звернення, європейська солідарність, проєкт рішення, депутати, мандат, опозиційна платформа за життя, депутатський мандат, вікторія пташник, постійні комісії

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій