субота, 25 травня 2024 г.

Кабмін замість Пліса призначив новим головою Держаудитслужби колишню столичну суддю Басалаєву

Кабмін замість Пліса призначив новим головою Держаудитслужби колишню столичну суддю Басалаєву

Кабінет міністрів звільнив з посади голови Державної аудиторської служби Геннадія Пліса (на фото ліворуч). Замість нього уряд призначив Аллу Басалаєву (на фото праворуч). Пліс колись був першим заступником голови КМДА Віталія Кличка, а Басалаєва свого часу працювала в Дарницькому райсуді столиці і була членом Центрвиборчкому  – завдяки близьком стосункам з Андрієм Портновим, ексзаступником голови адміністрації (Сергія Льовочкіна) президента-втікача Віктора Януковича.

Про кадрову перестановку KВ стало відомо з повідомлення постійного представника уряду в парламенті Тараса Мельничука за підсумками засідання Кабміну під головуванням прем’єр-міністра Дениса Шмигаля 4 листопада 2022 року.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

"Призначено (...) Басалаєву Аллу Валентинівну Головою Державної аудиторської служби України (...) . Звільнено Пліса Геннадія Володимировича з посади Голови Державної аудиторської служби України”, – йдеться у повідомленні.

З відкритих джерел відомо, що Алла Басалаєва – колишня суддя Дарницького районного суду м. Києва (2012-2018 рр.). Також вона працювала членом Центральної виборчої комісії (2018-2019 рр).

Як зазначив київський журналіст і блогер Володимир Бондаренко у дописі на Facebook-сторінці, в 2012 році в Дарницький райсуд Києва Басалаєву фактично призначив Андрій Портнов, на той момент – заступник голови адміністрації президента-втікача Віктора Януковича. Головю адміністрації президента на той момент був Сергій Львочкін, який зараз є нардепом від "ОПЗЖ" та ексспівголовою цієї забороненою проросійської партії. "....  в 2018 році вона (Алла Басалаєва, - KВ) стала членом ЦВК за квотою портновського ну дуже близького друга Валерія Писаренка", - нагадав Володимир Бондаренко.

Перший заступник голови комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренка (фракція ВО “Батьківщина”) у своєму дописі на Facebook-сторінці також повідомив, що Кабмін “раптово звільнив” голову Держаудитслужби Геннадія Пліса, який “мав п’ятирічний контракт на цю посаду після перемоги на конкурсі в 2021 році” і нещодавно “провів перевірку” НАК “Нафтогаз України” за 2018-2019 рр (період керівництва Андрія Коболєва) і, згідно з законом” готувався до перевірки “Нафтогазу” за 2020-2022 рр – період керівництва Юрія Вітренка.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Напередодні, 3 листопада, Кабмін звільнив з посади голови правління НАК (розпорядження №969-р), призначивши замість нього ексміністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова (розпорядження №983-р). Водночас Кабмін вніс зміни до уставу “Нафтогазу” (постанова №1233), які усунули юридичні перешкоди для призначення Чернишова на посаду голови правління НАК.

Сам Геннадій Пліс на своїй Facebook-сторінці написав, що він звільнився за власним бажанням, тому не треба "шукати в моєму звільненні якоїсь “зради” чи “заколоту”. Крім того, за словами Пліса, Держаудитслужба під його керівництвом зробила і півтора рази більше, ніж за попередні півтора десятки років.

"Майже кожна з наших перевірок закінчувалась кримінальними справами. Саме тому яскраві результати нашої роботи в більшості своїй покриті тайною слідства. І я, як вже колишній керівник, хотів би наголосити, що все це стало можливим лише завдяки повній підтримці та сприяння з боку керівництва держави, Уряду, Міністерства фінансів, Верховної Ради України та правоохоронних органів... ", – написав ексочільник Держаудитслужби.

Нагадаємо, що з політичного життя Києва Геннадій Пліс зник в грудні 2017 року, так само раптово, як і зараз, покинувши посаду першого заступника голови КМДА Віталія Кличка, чому передували баталії з урядом, який не погоджував кандидатуру Пліса на призначення.

Читайте:

Геннадий Плис: “Мы сразу не планируем большую доходную часть бюджета, чтобы Киев не погряз в долгах”

Геннадий Плис: “Банк “Хрещатик” “лег” по причине наличия в портфеле дыры в размере 5 млрд гривен”

Втім це не завадило Плісу з КМДА перейти на роботу в той самий уряд Володимира Гройсмана – на посаду директора Департаменту з питань регіональної політики Секретаріату Кабміна, потім в.о. держсекретаря і заступником держсекретаря. В уряді Олексія Гончарука Геннадія Пліса було призначено заступником міністра фінансів (Оксани Маркарової), де він займався питаннями фінансування оборони, правоохоронних органів і державної безпеки, а також питаннями місцевих бюджетів.

29 квітня 2020 року Кабінет міністрів Дениса Шмигаля розпорядженням №466-р призначив Геннадія Пліса головою Держаудитслужби.

Відповідним чином, шлях Пліса в Кабінет міністрів та на посаду голови Держаудитслужби розпочався в КМДА, куди він прийшов в 2006 році за часів мера Леоніда Черновецького і очолив Головне управління внутрішнього фінансового контролю та аудиту (аналогічну посаду Пліс обіймав і за Кличка – перед призначенням першим заступником голови КМДА). 

В 2012-2014 рр Геннадій Пліс очолював наглядову раду та департамент внутрішнього аудиту та аналізів ризиків ПАТ “ДПЗКУ”. Ця компанія цілком загрузла в кримільних справах, пов’язаних з розкраданням майна та кредитних коштів, проте Пліс, за інформацією KВ, не проходить по жодній з цих справ.

Саме робота в “ДПЗКУ” примушує сприймати всерйоз версію про тодішню близкість Пліса з Юрієм Іванющенком (“Юра Єнакієвський” – “смотрящій” часів президента-втікача Віктора Януковича) і Олександром Януковичем – старшим сином експрезидента.

Також Геннадій Пліса довгий час пов’язували з Вадимом Столаром – нинішнім нардепом від “ОПЗЖ”, екс”смотрящім” за Києвом при Віталії Кличко. Джерела KВ в 2017 році казали, що будь-які стосунки між Плісом і Столаром, якщо такі й були, припинились через те, що саме Вадим Столар витиснув Геннадія Пліса з КМДА.

Крім того, Геннадія Пліса і тоді ж, і пізніше згадували в контексті схематозів Дениса Комарницького (співголова фракції “Блока Леоніда Черновецького” в Київраді VI скликання), який витіснив Вадима Столара з позиції “смотрящєго” за Київом від керівника Офісу Президента, на той час і донині – Андрія Єрмака.

Геннадію Плісу 55 років. Він народився в Луганську й до приходув КМДА мав великий досвід роботи на вугільних підприємствах, через що його часто згадували у зв’язку з екскерівником Луганської обласної організації “Партії регіонів”, екслідером парламентської фракції ПР Олександром Єфремовим, “вугільною королевою Луганська” Наталією Королевською (нині нардеп від “ОПЗЖ”, перебуває поза межами України), ексмііністром вугільної промисловості Віктором Тополовим тощо. Нібито звідти тяглось і знайомство Пліса з Іванющенко.

Втім, контакти Геннадія Пліса широкі і різних звинувачень на його адресу звучало багато. Що стало причиною його звільнення з посади голови Держаудитслужби – KВ намагається з’ясувати найближчим часом.

Фото: коллаж KВ

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, Кабінет Міністрів, геннадій пліс, держаудитслужба, державна аудиторська служба, алла басалаєва

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій