неділя, 28 квітня 2024 г.

Фастівська громада спростовує заяву про можливість закупівлі несертифікованих антидронових рушниць, - Нетяжук

Фастівська громада спростовує заяву про можливість закупівлі несертифікованих антидронових рушниць, - Нетяжук

Фастівська міська громада має намір подати судовий позов проти видання "Слідство. Інфо". Видання оприлюднило інформацію, що розслідування ЗМІ стало на заваді проведення радою закупівлі п’яти несертифікованих антидронових рушниць “Спис компакт М” на понад 2 млн гривень. За словами мера, опублікована інформація не відповідає дійсності, оскільки процедура закупівлі ще триває і відповідно до процедури, пропозиція учасника, до якого і виникли питання, була відхилена ще до моменту публікації матеріалу. Громада  сприймає цю ситуацію як можливий тиск на тендерний комітет чи спробу завадити подальшим закупівлям.

Про це у коментарі KВ розповів голова Фастівської міської ради  Михайло Нетяжук (партія Національного егоїзму).

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Фастівська міська рада готує судовий позов проти даного видання (“Слідство. Інфо”, – прим.ред. КВ), тому що була оприлюднена недостовірна інформація. Спочатку було надруковано матеріал і тільки сьогодні ми одержали офіційний запит на надання інформації з питання закупівлі. Інформація видання не відповідає дійсності, тому що була оголошена процедура закупівлі, однак вона не завершена і в системі “Прозорро” тільки розміщена інформація про пропозиції від бажаючих поставити свій товар. Більше того, на момент виходу матеріалу, відповідно до процедури закупівлі, перший учасник до якого і виникли питання, був відхилений. І відхилення його пропозиції відбулося до моменту друку статті”, – розповів Нетяжук.

Більше того, за словами Нетяжука, відбулося перекручування інформації про те, що закупівля вже відбулася, хоча тендер ще триває.

“Інформація не відповідає дійсності в частині того, що вже були витрачені кошти, уже було обрано переможця, та в системі “Прозорро” переможець не визначений. Тобто триває процедура. Ми сприймаємо це як свідоме маніпулювання інформацією. Тендер триває. Це оголошена закупівля. Наші захисники офіційно звернулися до нас з проханням закупити цей пристрій. Вони надали свої технічні характеристики, відповідно до подання військових ми оголосили закупівлю. Складається враження, що в даному випадку є певне намагання тиснути на тендерний комітет з певною метою, можливо, для надання переваги певному із постачальників. Або взагалі це тиск з тим, щоб такі закупівлі не відбувалися”, – резюмував він. 

Попередньо, як з’ясувала KВ, “Слідство.Інфо” оприлюднило два матеріали, після публікації яких і виник скандал через проведення процедури закупівлі Фастівською громадою. 

Так, видання повідомило, що Фастівська міська рада “закупить 5 несертифікованих антидронових рушниць “Спис компакт М” на 2 250 000 гривень, які не відповідають державним стандартам України, оскільки не були проведені їх випробування на полігоні”. 

Загалом Фастівська громада 31 жовтня оголосила проведення тендеру на закупівлю п’яти антидронових рушниць “Антидрон портативний Квертус AD G-6” або еквіваленту. Оголошена вартість – понад 2,7 млн гривень.

У статті зауважено, що до тендеру долучилося дві компанії – найбільший вітчизняний виробник засобів радіоелектронної боротьби і розвідки ТОВ “КВЕРТУС”.

“Відповідно до проведеного аукціону 8 листопада, ТОВ “КВЕРТУС” запропонувало до покупки вказаний в тендері “ANTIDRON KVSG-6” за 551 500 грн за одиницю, а ТОВ “Груп Інтрейд” представило еквівалент засобу з повністю ідентичними характеристиками та на 100 тис. грн дешевше – “Спис компакт М” (450 тис. грн за одиницю). Цікавим є факт, що жодних згадок та фото цього антидрону у відкритому доступі немає. 9 листопада компанія “Груп Інтрейд” визначена переможцем аукціону та очікує на оголошення відповідного рішення”, – йдеться у матеріалі видання.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Далі зауважується, що “Слідство.Інфо” здійснило розслідування і виявило, що рушниці виготовляє новостворений ФОП Дениса Плюща, який тричі одержував відмови у подібних закупівлях через “відхилення пропозиції через ненадання сертифікатів та будь-яких інших документів, що підтверджували б проходження антидронами випробувань”. Крім того, сам виробник не заперечував факт відсутності сертифікату та того, що до комплектації “Спис компакт М” входять китайські чіпи. 

За словами видання, вони звернулися за роз'ясненням щодо закупівлі “Спис компакт М” до відповідальної із закупівлі Наталії Кондратович, яка розповіла їм, що “в умовах тендерної документації не було зазначено про необхідність мати протоколи про проходження випробувань, тому чиновники не вбачають причин відмовлятися від закупівлі “Спис компакт М”. 

Згодом було опубліковано матеріал, що після розмови із журналістами, Фастівська рада таки відмовилась від закупівлі “5 несертифікованих антидронових рушниць “Спис компакт М”.

“Однак вже через кілька годин після розмови з журналістами міська рада опублікувала протокол, у якому раптом “виявила недоліки” тендерної пропозиції ТОВ “Груп Інтрейд”, а саме відсутність цілої низки ДСТУ, відомостей про правила сертифікації, експлуатації та безпечного використання тощо. Через це міськрада відхилила пропозицію на закупівлю “Списів”, – йдеться у другому матеріалі із додаванням скріну документу Протоколу про відхилення відповідної пропозиції.

Наразі в системі “Прозорро” під закупівлею ради вказано, що аукціон завершений. А в частині строки про учасників вказано, що пропозиція ТОВ “Груп Інтрейд” була відхилена, а інший учасник, ТОВ “КВЕРТУС”, очікує рішення. 

У самому ж Протоколі щодо відмови від 9 листопада у причинах відхилення пропозиції прописали, що під час розгляду тендерної пропозиції “Груп Інтрейд” було виявлено недоліки. А саме – підвантажений учасником Технічний паспорт на антидроновий засіб “Спис компакт М” не містить інформації передбаченої ДСТУ 3321:2003 “Система конструкторської документації”, ДСТУ ГОСТ 2.601:2006 “Єдина система конструкторської документації. Правила виконання експлуатаційних документів”, а саме відсутні: найменування та позначення стандарту або технічних умов, безпечного використання, відомості про сертифікацію (за наявності), правила експлуатації. 

Крім того, ТОВ “Груп Інтрейд” подав скаргу про незгоду з рішенням про відхилення пропозиції, яка перебуває наразі на розгляду органу з оскарження рішень. На думку ТОВ, єдиною підставою для відхилення пропозиції було те, що начебто (на думку Замовника) завантажений учасником технічний паспорт на товар не відповідає вимогам ДСТУ. ТОВ “Груп Інтрейд” з цим не погоджується і вважає, що виконав всі вимоги тендерної документації за вищезазначеною закупівлею.

Нагадаємо, що Верховна Рада схвалила в цілому закон про військовий ПДФО. Парламентарі запевняють, що відтепер гроші, які витрачали громади на бруківку, стели та клумби, точно витратять на потреби військових. Місцеве самоврядування на Київщині твердить протилежне: раніше громади оперативно й адресно підтримували військові підрозділи та тероборону, тепер же щороку втрачатимуть мільйони гривень і вже змушені переходити у режим жорсткої економії, відмовляючись від необхідних соціальних проєктів та підтримки своїх військових.

Як розповіли у Фастівській громаді, ще однією проблемою, з якою може зіштовхнутися їхній орган місцевого самоврядування, це – ризики незакриття захищених статей. А саме – зарплати та енергоносіїв.

Читайте: Проєкт “Децентралізація”: громади Київщини заявляють про фінансову кризу через вилучення військового ПДФО

Фото: focus.ua

КиївВлада

Інна Міхно

Теги: новини київщини, новини київської області, війна росії проти україни, напад росії на україну, тендер, Фастів, закупівля, прозоро, фастівська громада, Михайло Нетяжук, антидрон

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій