понеділок, 6 травня 2024 г.

Депутатам Київради презентували очільника Департаменту запобігання і протидії корупції КМДА

Депутатам Київради презентували очільника Департаменту запобігання і протидії корупції КМДА

Олег Тимошенко (на фото) вже призначений Київським міським головою директором Департаменту запобігання і протидії корупції КМДА, чи буде призначений на цю посаду в найближчий час. Зазначений підрозділ міськдержадміністрації було створено столичною міськрадою в липні цього року і, як повідомляла КВ, якогось прориву в питанні подолання корупції від роботи цього органу чекати сенсу немає. Між тим, депутати Київради сьогодні мали змогу трохи поспілкуватися з Тимошенко, більше дізнатися про його трудовий шлях, компетенції і навіть отримати відповіді на частину своїх питань.

Про це KВ стало відомо в ході сьогоднішнього засідання Київради.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Останнім часом в суспільстві широкого розголосу набуває низка корупційних скандалів. Зокрема, пов’язані з закупівлями за бюджетні кошти. Я вважаю, що це є одним з корупційних чинників ризику, з якими повинен і буде боротися наш департамент… Зі свого боку запевняю вас, що зроблю все можливе. Робота департаменту буде максимально відкрита, ми готові до співпраці. Будемо звітувати перед суспільством та перед вами”, – зокрема, заявив депутатам Тимошенко.

При цьому, депутат від фракції “Слуга народу”, голова бюджетної комісії Київради Андрій Вітренко відразу натякнув на його стійкий конфлікт інтересів. Мова про те, що суб’єктами уваги нового департаменту можуть бути високопоставлені чиновники КМДА, які можуть просто звільнити Тимошенка, якщо він буде їм не подобатись. Також, Вітренко поцікавився у нового “антикорупціонера” щодо його мотивації у зайнятті цієї посади. До призначення головою Департаменту  запобігання і протидії корупції Тимошенко працював головою КП “Муніципальна охорона”, де мав заробітну плату майже вдвічі вищу – 30 000 гривень проти 12 000 гривень на новій посаді у КМДА. 

Олег Тимошенко на закиди щодо конфлікту інтересів не прокоментував. Але запевнив, що не гроші є його основним мотиватором у зайнятті посади, а також заявив, що “розуміється на корупції”. 

“Зарплата в мене трохи вища, це 30 тисяч гривень і я отримаю максимальну пенсію. поки мені цього достатньо. Більшу частину життя я займаюсь цим направленням. Корупція, розкрадання, бюджет. Я на цьому розуміюся. Займаюсь боротьбою з цими ганебни ми питаннями. Я розумію як це робити і я буду це робити”, – додав Олег Тимошенко. 

За його словами, він майже 30 років пропрацював в правоохоронних органах, самостійно пройшов шлях від рядового поліцейського до обіймача керівних посад, має звання полковника поліції. Був першим заступником начальника Дніпровського районного управління поліції міста Києва. Основними задачами під час свої правоохоронної кар’єри називає виявлення фактів розкрадання бюджетних коштів та корупції. 

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Інший депутат від “Слуг народу”, Микола Конопелько, просив відразу надати Департаменту запобігання і протидії корупції КМДА протокольне доручення ознайомитись зі звітом тимчасової контрольної комісії (ТКК) Київради з питань перевірки видатків бюджету міста під час дії режиму воєнного стану щодо діяльності Департаменти охорони здоров’я КМДА, адже саме в їх роботі депутати помітили дуже велику кількість ймовірних корупційних порушень.

“В нас на попередній сесії розглядалось питання тимчасової контрольної комісії і затвердження її звітів. Особлива увага приділялась саме зловживанням Департаменту охорони здоров’я в сфері будівництва госпіталю ветеранів війни. Там сума більше 1 млрд гривень і дуже багато питань по завищенню цін. Прошу надати протокольне доручення вашому департаменту, ознайомитись з цим звітом і відредагувати щодо його даних. Звіт стосується конкретно корупції”, – заявив Конопелько.

Читайте: У Київраді зафіксували “корупційний безлад” під час війни

Однак, у наданні відповідного протокольного доручення Конопельку відмовили: як роз’яснив секретар Київради, заступник Київського міського голови Володимир Бондаренко, цей департамент ще не сформований, а доручення “департаменту з однієї людини” дати не можна.

Нагадаємо, що рішення “Про утворення Департаменту з питань запобігання та виявлення корупції КМДА” Київрада прийняла 13 липня 2023 року. КВ тоді писала, що  в питанні подолання корупції мешканцям столиці якогось прориву очікувати не варто. Положення про департамент не містить нічого революційного, а головне – антикорупційний департамент не буде незалежним органом. Його керівника назначає, контролює і звільняє міський голова Києва (він же – голова КМДА) Віталій Кличко. Тобто, та сама людина, яка формально і відповідає в Києві майже за всі корупційні оборудки. Відповідне рішення Київради “слуги народу” пообіцяли відправити в НАЗК для внесення в нього конструктивних змін, але це наразі, як і прогнозувала КВ, не вплинуло на загальну ситуацію.

Читайте: Імітація боротьби: у Кличка з'явиться черговий “ручний антикорупціонер”

Наразі ще невідомо в яку суму буде обходитися платникам податків утримання нового структурного підрозділу міськдержадміністрації та коли він почне працювати.

Конкурс по відбору кандидатів на посаду Департаменту з питань запобігання та виявлення корупції КМДА відбувся 19 жовтня 2023 року. Його переможцем став Олег Тимошенко.

Читайте: У Києві обрали голову Департамента запобігання і протидії корупції в КМДА

Фото: скріншот з трансляції

КиївВлада

Анастасія Олійник

Теги: новини києва, війна росії проти україни, напад росії на україну, КМДА, київрада, департамент, корупція, олег тимошенко

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій