неділя, 28 квітня 2024 г.

Брак коштів, відсутність об'єктів та зависокі ставки гальмують реалізацію “єОселя” на ринку первинки, - девелопер Насіковський

Брак коштів, відсутність об'єктів та зависокі ставки  гальмують реалізацію “єОселя” на ринку первинки, - девелопер Насіковський

Українці з 1 серпня можуть скористатись програмою "єОселя" на купівлю власного житла без обмежень для різних категорій населення. Проте програма вже стикається з низкою викликів. Це – нестача її фінансування у розмірі близько 50 млрд гривень щорічно, щоб задовольнити попит. Обмежений і перелік акредитованих об’єктів, що змушує банки перевіряють ризики і вимагати від покупців зависокі перші внески. Все це може ускладнити доступність програми для багатьох українців.

Про це, як дізналася KВ, заявив у своєму блозі співзасновник і керуючий партнер групи компаній DIM Олександр Насіковський. 

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

З 1 серпня українці, які не мають житла у власності, зможуть за потреби скористатись державною програмою "єОселя", будь-які обмеження щодо категорій громадян-учасників знімаються. 

“Зараз видано кредитів на 722 млн. Але щоб програма запрацювала так, як про це мріять ідеалісти на ринку нерухомості, потрібно щонайменше 50 млрд на рік. Інакше "доступна іпотека" так і ризикує залишитись лише в мріях станом на зараз, адже результативність програми поки що сягає 4%, якщо брати офіційну статистику: близько 44 тис. заявок і заледве 1700 профінансованих. Є погоджені заявки, які вже 2-4 місяці чекають на гроші”, – розповів Насіковський. 

Іншим ризиком для програми є те, що перелік акредитованих об’єктів за програмою хоч і розширюється, проте все ще достатньо незначний по Україні. 

“Це пов’язано передусім з реальною будівельною динамікою, яка має бути достатньо високою. Як показує практика, банки не йдуть в проєкти без 30-40% готовності, слідкують та оцінюють роботи на майданчиках, адже хочуть прорахувати усі ризики”, – зауважив Насіковський.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

І додав, що перший внесок теж може перетворитись на камінь спотикання для чималої кількості українців.

“20%, які і без того є немаленькими коштами, як правило, стосуються вторинного ринку, а на первинному банк попросить від вас збільшити авансовий платіж до 30%. Дійсно доступним він би був на рівні 15%”, – каже він.

На його думку, гальмуватиме вибір для чималої кількості позичальників і умова, за якою гранична вартість не має перевищувати середню вартість житла за регіонами, помножену на відповідний коефіцієнт. 

“Для Києва – це 24 390 гривень(на 47% середньозваженої) х 2,5 (коефіцієнт для Києва, Дніпра, Одеси, Львова, Харкова). За умови, що максимальна сума кредиту визначається до 6 млн гривень, як правило, системними банками, це суттєво звужує пошук. Враховуючи, що отримати кредит на готове житло та ще й з меншим першим внеском легше на вторинці, найчастіше українці поки що користувались кредитами на купівлю старого житла”, – говорить девелопер.

Так, за даними Опендатабот, 68% від загальної кількості виданих кредитів припадає саме на вторинне житло.

Нагадаємо, що з 1 серпня знімаються будь-які обмеження для українців щодо участі і купівлі власного житла за держпрограмою "єОселя". Проте девелопери стверджують, що перспективна її подальшого успіху залежатиме виключно від обсягу фінансування та швидкості виділення цих коштів банкам-партнерам. Адже ворог продовжує знищувати інфраструктуру і виділення коштів на ліквідацію наслідків агресії є пріоритетнішим для держави.

Читайте: Зростає інвестиційний попит на забудову з інфраструктурою та довготривалим розтермінуванням, – DIM

Фото: comments.ua

КиївВлада

Вероніка Злацька

Теги: новини київщини, війна росії проти україни, новини компаній, DIM, DIM GROUP, купити квартиру в києві, фінансування, інвестиції, ринок нерухомості, єоселя, ввп, олександр насіковський, іпотечна програма, банки-партнери, первинка, вторинка

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій