п'ятниця, 3 травня 2024 г.

АПУ підтримала скаргу Костіна та Титикала щодо позбавлення Віктора Медведчука права на заняття адвокатською діяльністю

АПУ підтримала скаргу Костіна та Титикала щодо позбавлення Віктора Медведчука права на заняття адвокатською діяльністю

Асоціація правників України (АПУ) підтримали скаргу Іллі Костіна і Романа Титикала до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Київської області щодо дисциплінарних проступків адвоката Віктора Медведчука (на фото) з проханням позбавити його права на здійснення адвокатської діяльності. 

Про це KВ стало відомо з повідомлення пресслужби АПУ. 

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Як зазначається в повідомленні, 30 січня 2023 року двоє адвокатів Ілля Костін та Роман Титикало, подали скаргу до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури міста Києва (яку згодом було переадресовано до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Київської області) щодо позбавлення Віктора Медведчука права на заняття адвокатською діяльністю.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

“З початку повномасштабної війни Російської Федерації проти України основним завданням і ціллю Асоціації правників України, абсолютним пріоритетом і цінністю, яка об’єднує правову спільноту, є відновлення верховенства права в Україні, що було нівельоване у зв’язку з військовою агресією Росії. Виклики, які постали перед АПУ та усіма іншими організаціями в умовах війни, є безпрецедентними і вимагають, серед іншого, чіткого визначення позиції щодо осіб, які відіграють роль і здатні вплинути на хід війни та її наслідки”, – повідомляють в АПУ. 

В АПУ зазначають, що Віктор Медведчук отримав свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю №1 від 25.03.1994 за рішенням Київської міської КДКА від 20.01.1994. Перед отриманням свідоцтва Медведчук склав присягу адвоката, відповідно до якої взяв на себе зобов’язання “у своїй професійній діяльності суворо додержувати законодавства України, міжнародних актів про права і свободи людини, правил адвокатської етики,.. всюди і завжди берегти чистоту звання адвоката, бути вірним Присязі”.

“Принцип дотримання законодавства України і міжнародних актів передбачає визнання суверенітету, територіальної цілісності і недоторканості України, які закріплені як національним законодавством, так і міжнародно-правовими актами. Відповідно до ч. 4 ст. 2 Статуту ООН, незастосування сили або погрози силою проти територіальної недоторканності або політичної незалежності будь-якої держави чи будь-яким іншим чином, несумісним з цілями ООН, є імперативним принципом міжнародних відносин. Ба більше, дії, в тому числі публічні заклики, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, є злочином відповідно до статті 109 Кримінального кодексу України”, – додають в АПУ. 

Також АПУ наголошує, що юридична спільнота вважає, що Медведчук порушив дану ним присягу адвоката та положення Правил адвокатської етики. 

Такого висновку АПУ дійшла з таких міркувань: у січні 2023 року Віктор Медведчук дав низку інтерв’ю, в яких заперечив факт існування незалежної, суверенної та демократичної України і дав виправдання війні Російської Федерації проти України.

“Зокрема, в інтерв’ю пропагандистському телеканалу Російської Федерації RT Медведчук зазначив таке: “Украина сегодня фактически прекратила свое существование как государство, потому что Украина как государство должна быть, в соответствии с основным законом, независимой, суверенной, демократической, социальной и правовой. Ни один из этих признаков, отмеченных в Конституции Украины, не относится к факту государственной машины, которую преступно возглавляет Зеленский, его режим, его окружение”, – говорять в асоціації. 

У цьому ж відео Медведчук звинувачує органи влади України і західних партнерів України у розв’язанні війни: “Западная идеология, которая была навязана… с 2005 года.., и ее навязывание украинскому народу все эти годы живилась и подпитывалась западными деньгами, западной идеологией и так называемой западной демократией, которая в конечном итоге, мы видим, во что выразилась — в погибших тысячах, десятках тысяч людей, разрушении Украины и борьбе, которую продолжает Зеленский во главе преступной власти, и осуществляя свою преступную деятельность до последнего украинца”. 

“Неодноразово Медведчук повторює пропаганду російських посадовців і стверджує про існування в Україні так званого “неонацистського режиму”: “Нет по факту государства, потому что в основе государственной политики лежит политика неонацизма, которую исповедуют Зеленский и его окружение. И пока неонацизм будет господствовать, я считаю, что говорить о будущем такой страны — это не только некорректно, это неправильно”, – зазначає асоціація. 

Крім того, в АПУ наводять ще низку прикладів, коли Медведчук порушував положення Правил адвокатської етики та негативно висказувався про Україну. 

“На підставі вищезазначеного АПУ підтримує скаргу Іллі Костіна і Романа Титикала до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Київської області щодо дисциплінарних проступків адвоката Віктора Медведчука з проханням позбавити його права на здійснення адвокатської діяльності”, – зазначають в АПУ. 

Нагадаємо, 11 травня 2021 року генеральний прокурор Ірина Венедиктова підписала підозри у державній зраді та замаху на розкрадання національних ресурсів у Криму народним депутатам від партії "ОПЗЖ" Віктору Медведчуку та Тарасу Козаку.

За даними слідства, 2015 року Медведчук вступив у попередню змову з чиновником уряду РФ заради видобутку корисних копалин на шельфі Чорного моря (морська економічна зона України, тимчасово окупована РФ).

Ще один епізод кримінального провадження стосується передачі спеціальним службам РФ відомостей, що містять державну таємницю.

Третій епізод незаконної діяльності – провадження підривної діяльності проти України, зокрема у контексті розробки антиукраїнського проекту "Промінь".

8 жовтня 2021 року генпрокуратура пред'явила Медведчуку нову підозру у державній зраді та сприянні діяльності терористичної організації у зв'язку з причетністю до незаконного постачання вугілля з окупованої території наприкінці 2014 – на початку 2015 року.

12 жовтня 2021 року суд відправив Медведчука під цілодобовий домашній арешт до 7 грудня 2021 року у справі щодо закупівлі вугілля з РФ через окуповані території. 17 грудня 2021 року Апеляційний суд залишив Медведчука під цілодобовим домашнім арештом.

10 січня 2022 року Печерський районний суд Києва продовжив на два місяці домашній арешт нардепу Віктору Медведчуку у рамках справи про постачання вугілля з окупованого Донбасу. На початку повномасштабного вторгнення рф до України Віктор Медведчук зник в Києві з-під домашнього арешту за декілька днів до початку війни. Пізніше з'явилася інформація про те, що у Білорусь виїхала його дружина Оксана Марченко.

Читайте: СБУ спіймала Медведчука: Зеленський опублікував фото 

У вересні 2022 року Україна провела обмін військовополоненими. На Батьківщину вдалося повернути 215 людей, серед яких 124 офіцери. Зокрема, звільнено 108 бійців полку “Азов” та інших формувань Національної гвардії України (НГУ), а також військовослужбовців Сухопутних і Військово-Морських сил, територіальної оборони Збройних сил України (ЗСУ), Державної прикордонної служби, Національної поліції, працівників Служби безпеки України (СБУ), Держспецслужби транспорту, Державної митної служби. Натомість Україна “віддала” росії 55 російських полонених та екснардепа Віктора Медведчука. 

Читайте: Україна повернула додому 215 військовополонених, з яких 108 бійці полку “Азов” – Зеленський 

Фото: Українська правда 

КиївВлада

Павло Башинський

Теги: новини києва, новини україни, Роман Титикало, віктор медведчук, апу, ілля костін, адвокатська діяльність, асоціація правників україни, кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури міста києва

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій