неділя, 28 квітня 2024 г.

Київрада не змогла затвердити важливі зміни до свого Регламенту

Київрада не змогла затвердити важливі зміни до свого Регламенту

У депутатському корпусі не знайшлося голосів для внесення чергових, десятих за ліком, змін до Регламенту Київради. Згідно з проєктом рішення, зокрема, було запропоновано, щоб депутатські запити можна було подавати і у електронному вигляді; щоб постійні комісії міськради публікували результати поіменних голосувань своїх засідань; щоб на сайті Київради перед її пленарними засіданнями оприлюднювалися матеріали по проєктам рішенням, які подаються на розгляд народних обранців у порядку невідкладності, тощо. Головною претензією депутатів стало те, що регламентна комісія Київради, як виявилося, фактично “переписала” цей документ, а народні обранці не встигли ознайомитися з його новою редакцією.

Як стало відомо KВ, під час сьогоднішнього засідання Київради депутатський корпус провалив голосування щодо внесення змін до Регламенту міськради.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

За погодження відповідного проєкту рішення №08/231-151/ПР від 6 лютого 2024 року за основу в сесійній залі проголосували всього 47 народних обранців (необхідний мінімум – 61). Субєктами його подання виступили члени фракції “Європейська солідарність” в Київради Вікторія Пташник та Олександр Тимченко.

Згідно із ініціативою цих народних обранців, у Регламенті Київраді, зокрема, потрібно прописати норму стосовно того, що депутати мають право подавати свої запити до міськради не тільки в “паперовому” вигляді, а й електронному. Також Пташник і Тимченко запропонували публікувати на сайті міськради результати голосувань на засіданнях постійних комісій. Крім того, змінами передбачено, що секретаріат Київради повинен протягом десяти років зберігати відеозаписи засідань комісій та пленарних засідань у відкритому доступі.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Серед іншого, проєктом рішення запропоновано, щоб не пізніше 24 годин до початку пленарних засідань на сайті Київради публікувалися матеріали по проєктам рішень, які виносяться на розгляд депутатів у порядку невідкладності – йдеться, наприклад, про висновки та рекомендації комісій по цим проєктам, правові висновки від юристів міськради тощо.

“Метою і завдання даного проєкту рішення є поліпшення якості інформування виборців про роботу Київради та її органів, а також забезпечення належного ознайомлення та аналізу депутатами Київради проєктів рішень, що виносяться на пленарне засідання Київради", – зазначено в пояснювальній записці до документу.

Однією з причин того, що для погодження цього проєкту рішення не вистачило голосів, стала незгода окремих народних обранців із тим, що на пленарне засідання документ був винесений зі значними правками комісії Київради з питань регламенту, депутатської етики та запобігання корупції. Так, депутат Ігор Кириленко (позафракційний) висловив думку, що тексти запропонованого Пташник-Тимченком проєкту і його редакції від регламентної комісії “відрізняються на 90%”, а тому більшість його колег, мовляв, навіть не знають, за що голосують. 

Таким чином, вочевидь, народним обранцям ще доведеться шукати компроміси стосовно цього питання і фактично заново його розглядати. При цьому, секретар Київради Володимир Бондаренко на прохання народних обранців надав протокольне доручення комісіям Київради стосовно опрацювання можливості публікації результатів голосувань з їхніх засідань і без внесення відповідних змін до Регламенту – наразі таку можливість точно мають “бюджетна” і “земельно-містобудівна” комісії, які засідають у сесійній залі та члени яких голосують за допомогою електронної системи голосувань.

Нагадаємо, чинний Регламент міськради було затверджено її рішенням №3135/3176 від 4 листопада 2021 року – лише через рік після початку діючого IX скликання Київради. Цей документ “встановлює порядок діяльності Київради, її органів, секретаріату та його посадових осіб, депутатів та депутаток, порядок скликання сесій та призначення пленарних засідань, підготовки та розгляду питань на пленарних засіданнях, прийняття Київрадою рішень, порядок формування і організації роботи постійних і тимчасових контрольних комісій, а також участі депутатських фракцій в роботі Київради”.

Читайте: Новый Регламент Киевсовета: по каким правилам будут работать столичные депутаты

При цьому, протягом останніх двох з половиною років Київрада вносила зміни до свого Регламенту вже 9 разів. Наприклад, у червні 2023 року депутати, зокрема, передбачили, що суб'єкти подання проєктів рішень, які стосуються земельних відносин, повинні будуть додавати до них фотофіксацію стану таких ділянок – задля того, щоб депутати знали, за що вони голосують. Тоді ж Київрада вирішила “автоматично знімати з розгляду” проєкти рішень авторства тих депутатів, які склали свої мандати. Крім того, відповідно до “червневих змін”, народним обранцям надали право розглядати проєкти рішень у першому та другому читаннях повторно.

Читайте: Київрада внесла чергові зміни до свого Регламенту

Фото: скріншот трансляції пленарного засідання

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, КМДА, київрада, проєкт рішення, пленарне засідання, пленарне засідання, регламент, володимир бондаренко, Ігор Кириленко, вікторія пташник, постійна комісія, депутатське звернення, регламент київради, олександр тимченко

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій