четверг, 24 января 2019 г.

“За двома зайцями” - старий смачний Київ

“За двома зайцями” - старий смачний Київ

Відомий київський фуд-блогер Інна Гордієнко після турів до Одеси та Копенгагену нарешті повернулася до рідного міста. І в першу чергу завітала до легендарного ресторану “За двома зайцями”, що на Андріївському узвозі. Що тут скажеш, рідна кухня найкраща.

Проня Прокопівна: Чего вы ходили ко мне? На что вы божились? Клялись... Падали передо мною на колени. Сказали, что в груди шкварчит. А то шкварчала ваша папироска.

Голохвастий: Пронечка, послушайте, это же очень и очень.

Проня Прокопівна: Не за ваши магазины я шла. Я вас любила. А вы осрамили на весь Киев. На всю улицу.

Подписывайтесь на новости “КиевVласть”
 

Колись Проня Прокоповна, коли говорила ці слова, звичайно мала на увазі вулицю Андріївський узвіз, на якій власне і відбувалися всі події, відображені у культовому фільмі “За двома зайцями”.

Андріївський узвіз і сьогодні є найколоритнішою вулицею в Києві. А про улюблене всіма нами кіно нагадує ресторан “За двома зайцями”, який розташувався просто біля цирюльні за адресою Андріївський узвіз, 34.

Я постійно проходжу повз цього ресторану. Та нагоди зайти і пообідати або повечеряти, якось не було.

І от нарешті доля звела мене з чудовою жінкою – Тетяною Митрофановою, власницею ресторації. Вона наполегливо запросила мене скуштувати дореволюційну київську кухню, за рецептами якої готуються страви в “За двома зайцями”.

Те, що я побачила і що спробувала, перевершило очікування – дивовижний інтер’єр, неймовірно смачна їжа, атмосфера початку минулого століття. Так і хотілося сказати словами Голохвастова: “Мой нижайший поклон тому, кто в этом дому”.

Але все по порядку.

“В груди моей Везувий так и клокотИт!” - кухня

Меню продумане не лише з точки зору самих страв, а й назв – всі вони є короткими цитатами, або висловами з відомого фільму:

  • “В груди моей Везувий так и клокотИт!” - закуски та основні страви;

  • “Шкандаль” – сьомга з крем-сиром та кавяром (290 гривень);

  • “Кругом простота” – оселедець дунайський на картоплі (90 гривень);

  • “Люблю безобразія” – щука фарширована по-містечковому (110 гривень);

  • “Натурально” – закуска із різних видів сала з аджикою (120 гривень);

  • “Ось така мода” – форшмак (90 гривень).

Остання закуска – божественна. Люблю форшмак і завжди замовляю його, якщо він є в меню закладу. У цього - своя рецептура. Рибний фарш змішується з творогом - і смакує це так витончено. Прям “горит все всередке”.

Тому рекомендую почати з форшмаку і теріну (рулету) з кролика в обліпиховій глазурі з малиновим соусом. Ця страва нова в меню, тому просто запитайте офіціанта.


До речі, заяче меню винесено окремим пунктом. І одна із страв “У меня есть знакомие очень и очень” - точно фішка закладу: м’ясо кролика томлене з овочами в горщику з бородинського хлібу (200 гривень). Кролик тане у вас в роті разом з хлібом, який просочився соусом та овочами, в якому він тушкувався.

З перших страв раджу скуштувати “Сидела, сидела да высидела” - юшка по-царськи з білої та червоної риби з кулєбяками (290 гривень). Або “Паруйтесь один с одним” - звичайний, але незвичайний червоний борщ з пампушками (90 гривень).

Якщо ж борщ та юшка – не ваш варіант, беріть “После пансиона” - суп-крем з білих грибів (150 гривень). Після того, як скуштуєте його, вам дійсно “все другим покажется”.

Не оминіть увагою страви з тіста. Я надибала дуже смачні вареники ручної ліпки власного виробництва “Такой водевиль, аж мерси”. Як на мене, найсмачніші з картоплею (140 гривень), до яких обов’язково замовте шкварки.

Основні страви діляться на рибні, м’ясні та з птиці.

З птиці раджу котлету по-київські з перепела “А меня узнает” (180 гривень).

З риби - форель з овочами під соусом пармезан “Така мода” (320 гривень). З м`яса – біф-строганов на деруні “Кто радеет, тот и имеет” (290 гривень).

“Так подавать вино? А то я уже его грела-грела”

Раджу взяти тут вина брендів “Колоніст” або “Князя Трубецького”. Це прекрасна альтернатива італійським та французьким винам. “Колоніст Бісер брют” (750 гривень запляшку) або рислінг чи напівсухе (570 гривень за пляшку) - бомбезні!

Якщо хочеться чогось більш міцного під борщ або котлету по-київськи, замовляйте містячкові настоянки. “Этого добра у нас — непереводно” і коштує воно всього на всього 30 грн за 50 грам. Я брала смородинівку та клюковку. Для чоловіків раджу хріновуху, або дубівку.

“Ой, мама моя, я так встревожена” – десерти

На десерт ви просто зобов’язані  взяти торт творожно-ягідний “Ягідка моя” (80 гривень) або наполеон за особливим рецептом “Безневинний поцелуй” (80 гривень).

Ці солодкі страви такі смачні, що “аж страшно”!

“Как принять? Стоя, сидя, лежа?” - інтер’єр

Я не здивуюсь, якщо після такого обіду вам захочеться сказати “Барышня уже легли и просять”.

Я прилягла на канапі, бо перша зала (буфетна) дуже налаштовує на це. Крісла та диванчики обтягнуті гобеленом, в’язані скатертини на столиках, мельхіорові столові прибори, бар з дерева та приглушене світло – все це сприяє відпочинку та створює домашній настрій.

Є ще камінна зала та купецька. Перша - для затишних посиденьок вузьким колом. Друга – простора, з зображенням на стінах відомих персонажів фільму та цитатами його героїв.

“Проня Прокоповна, я не оставлю свою душу лишь бы где! Разве там, где ваша душа!”

Заклад - дуже колоритний, атмосферний, насичений прекрасною енергетикою. Все це -  завдяки хазяйці ресторану Тетяні Митрофановій, яка вже майже 20 років поспіль приймає в цій оселі закордонних та українських туристів! Її душа повністю належить закладу, це відчувається в усьому, що оточує вас.

До речі, на перилах закладу знаходиться один з янголятків-амурів, яких на Андріївському узвозі декілька, але не всі звертають на них увагу. Мені здається це не просто так - місце відзначено любов’ю.

До речі, в теплу погоду ви можете сісти за столики на літній терасі ресторану, яка знаходиться навпроти, в скверу ім. Івана Кавалеридзе - видатного українського скульптора та кінематографіста.

Тут можна насолоджуватися екстер’єром будинку, в якому знаходиться ресторан, Андріївською церквою і навіть алеєю художників. На терасі діє окреме сезонне Чорноморське меню, але звичайно ви можете замовити і основне - “заяче”.

Сподіваюсь, я переконала вас що найближчим часом варто відвідати “За двома зайцями” тим більш, що 9 вересня Андріївський узвіз святкуватиме свій День народження і ресторація люб’язно прийматиме гостей цього дійства.

До речі, віднедавна в закладі започаткували “Київські сніданки”. Їх чотири - на вибір, подаються з 11:00 до 13:00 (148 гривень). До сніданку входить 2-3 страви, а також фреш/ігристе/кава або чай. Є омлет, домашній йогурт, яйце бенедикт або кокот, оладки, творожно-ягідний десерт і легендарні і єдині в усьому світі сирники по-київськи з морозивом.

Впевнена, що переважна більшість гостей після відвідин ресторану відчуває те, що переживав герой невмирущої комедії пан Голохвастий: “У меня унутри завёлся к вам такой стремительный карамболь!”.

У мене карамболь завівся, і я неодмінно прийду ще на сніданок і на вечерю. І вас всіх звичайно запрошую.

А щоб бути в курсі моїх інших обідів та вечерь, не забувайте стежити за моєю сторінкою в ФБ.

Читайте та смакуйте: “Чорноморка”: рибна Одеса на Подолі (фото, відео)

Фото автора

KиевVласть

Інна Гордієнко

Теги: новости киева, цены, фуд блогер, ресторанная критика, меню, за двома зайцями

среда, 23 января 2019 г.
20:45
Очередной перекресток в Киеве очистили от рекламы (фото)
20:25
На Киевщине есть почти 60 площадок для стоянки транзитного автотранспорта (адреса)
20:04
В рамках проекта “Врач в Вашем доме” обследовались уже более 57 тысяч киевлян (+ график)
19:44
Подчиненным губернатора Терещука назначили три рабочие субботы
19:28
Киевлянам рассказали о смене поставщика электроэнергии (видео)
19:05
Председателя садового товарищества в Киеве задержали на получении взятки
18:44
Жители Оболони добиваются отмены еще двух строек в их районе
18:27
В КГГА озвучили сроки реорганизации Центра соцадаптации в Центр обслуживания бездомных
18:05
KAN Development получила народное признание в рамках Realt Golden Key 2018
17:46
На сайте КГГА появился сервис, через который можно подавать запрос на публичную информацию к городской власти
17:28
Программа “Бюджет участия”: власти Боярки профинансируют два общественных проекта
17:03
Совет прокуроров рекомендовал Луценко уволить прокурора Печерского района (документ)
16:46
В этом году должны начаться переговоры о выкупе у инвестора спортплощадки школы №112, - депутат (видео)
16:27
В Киеве коммунальщики снесли рынок на Лесном массиве (фото)
16:02
Генплан села Антонов на Киевщине разработает фирма несостоявшегося губернатора Житомирщины
15:42
Кличко с мэрами Давоса и Сент-Галена обсудил внедрение smart-технологий
Календарь событий