понеділок, 6 травня 2024 г.

Засідання Київради 20.04.2023 року: онлайн-трансляція та порядок денний

Засідання Київради 20.04.2023 року: онлайн-трансляція та порядок денний

Сьогодні на 11:00 заплановане чергове засідання Київради – перша “пленарка” за останній рік, яку міська влада буде транслювати в режимі онлайн. На розгляд депутатського корпусу попередньо винесено 44 проєкти рішень, серед яких 18 питань стосуються перейменування вулиць та інших міських об'єктів. Крім того, міська влада планує скасувати своє рішення щодо погодження розробки ДПТ Лисої Гори, де раніше планувалося облаштування військового меморіального кладовища; затвердити Порядок фінансової підтримки громадських організацій, які утримують притулки для тварин; звернутися до Кабміну та РНБО стосовно “вигнання” Української православної церкви т.зв. “московського патріархату” з державних культових будівель, тощо.

Про те, що 20 квітня 2023 року о 11:00 відбудеться чергове пленарне засідання Київради, KВ стало відомо з анонсу на сайті міськради.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Засідання традиційно відбувається у будівлі столичної міськради за адресою: вул. Хрещатик, 36, 4 поверх, зал засідань. Пряму трансляцію засідання можна переглянути на офіційному сайті Київради або тут:


Дата, час та місце проведення засідання були затверджені розпорядженням міського голови Києва Віталія Кличка №278 від 10 квітня 2023 року.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Це засідання стане першим більш ніж за рік, яке столичний муніципалітет буде транслювати в прямому ефірі – рішення про організацію онлайн-трансляцій було прийнято Київрадою на своєму засіданні 23 березня 2023 року. Нагадаємо, міськрада не показувала свої “пленарки” в режимі онлайн з початку повномасштабного вторгнення, обмежуючись лише публікацією записів таких засідань вже після їхнього завершення.

Читайте: Більше без таємниць: Київрада відновить прямі відеотрансляції своїх засідань

До порядку денного цього пленарного засідання увійшло 44 проєкти рішень, які були згруповані у вісім розділів, а саме: 

  • 18 питань – щодо “зміни назв об'єктів міського підпорядкування” (перейменування вулиць тощо. – КВ), 

  • 11 питань – щодо “безпосереднього здійснення територіальною громадою Києва місцевого самоврядування", 

  • 7 питань – щодо “надання дозволу на створення органів самоорганізації населення” (ОСН), 

  • 3 питання – щодо “розпорядження комунальною власністю”, 

  • 2 питання – щодо “порушення Київрадою питань перед іншими органами державної влади", 

  • ще по одному питанню увійшло до розділів “про питання законності”,” про питання підприємництва” і "про питання містобудування та землекористування".

Так, сьогодні Київрада може розглянути питання про визнання таким, що втратило чинність, свого рішення від 27 жовтня 2022 року, яким було погоджено розроблення проєкту Детального плану території (ДПТ) для розташування Національного військового меморіального кладовища на території урочища “Лиса Гора”. 

Офіційною підставою перегляду такої ініціативи, стали доручення Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля від 18 січня та 8 лютого 2023 року, відповідно до яких столична влада має опрацювати питання зміни місця розташування цього кладовища та надати нові пропозиції стосовно цієї локації. Втім, очевидно, що така позиція голови уряду була сформована в тому числі на фоні чисельних претензій з боку громадськості Києва, яка наполягала на тому, що не можна облаштовувати цей меморіальний об'єкт на території природно-заповідного фонду.

Читайте: Військове кладовище на Лисій горі: захисники природи протестують проти ідеї Кабміну та КМДА

Крім того, столична міськрада на сьогоднішній “пленарці” планує затвердити у другому читанні спеціальний Порядок, який дозволить виділяти кошти з бюджету міста на фінансову підтримку громадських організацій, що утримують притулки для тварин. Відповідний проєкт рішення було проголосовано Київрадою за основу на засіданні, яке відбулося 2 березня поточного року. Тоді депутатський корпус вирішив доопрацювати цей документ – у тому числі на прохання зоозахисників. 

Читайте: Київрада готується затвердити механізм фінансової підтримки волонтерських притулків для тварин

Також Київрада сьогодні планує прийняти звернення до Кабінету Міністрів та Ради національної безпеки і оборони (РНБО) “про невідкладне вжиття заходів щодо припинення договорів оренди та/або користування майна з релігійними організаціями, які не виконують вимоги законів України”. Цим зверненням керівництво міста просить у державної влади "вигнати" Українську православну церкву т.зв. “московського патріархату” з культових споруд, що перебувають у держвласності. 

Підставою для цього в Київраді називають, зокрема, те, що такі релігійні громади досі не зареєстровані в Україні відповідно до вимог законодавства (не відображено належність до релігійних організацій "поза межами" країни), і те, що структури "російської православної церкви" використовувалися російськими спецслужбами для розвідувальної діяльності та рекрутування агентів в Україні.

Читайте: Кабмін пропонує заборонити в Україні церкви, керовані з росії

Що стосується розділу про перейменування, то у ньому серед інших можна згадати заплановану зміну назви ще навіть не побудованої станції метро “Проспект Правди” (частина т.зв. “метро на Виноградар”, Сирецько-Печерська лінія). Столична влада планує назвати її “Варшавською” – таким, зокрема, був вибір мешканців міста, які віддали за цей варіант назви найбільше голосів у відповідному опитуванні на базі застосунку “Київ цифровий”.

Зазначимо, цей перелік питань є попереднім, адже депутати Київради полюбляють вносити до порядку денного деякі проєкти рішень вже під час пленарного засідання, а деякі – навпаки виключають. 

При цьому, станом на ранок 20 квітня на сайті столичної міськради не було зазначено, які проєкти рішень народні обранці планують розглянути у порядку невідкладності (термінові питання, що затверджуються за спрощеною процедурою. – КВ). Втім, можна припустити, що вказаний перелік може бути оприлюднено вже під час “пленарки” – раніше у Київраді таке часто практикували.

Фото: KВ

КиївВлада

Іван Кулик

Теги: новини києва, КМДА, київрада, Віталій Кличко, дпт, Кабінет Міністрів, пленарне засідання, рішення, рнбо, українська православна церква, детальний план території, безпритульні тварини, перейменування вулиць, станція метро, лиса гора, метро на виноградар

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій