п'ятниця, 17 травня 2024 г.

ВАКС почав розгляд апеляційної скарги у справі незаконної оренди площ аеропорту “Бориспіль”

ВАКС почав розгляд апеляційної скарги у справі незаконної оренди площ аеропорту “Бориспіль”

Сьогодні, 18 травня 2023 року, Вищий антикорупційний суд (ВАКС) починає розглядати апеляційну скаргу на обвинувальний вирок посадовцям за незаконну оренду площ аеропорту “Бориспіль”. За вироком суду екскерівника аеропорту та його спільницю було засуджено до реальних строків позбавлення волі. Наразі Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) починає відстоювати в апеляції обвинувальний вирок посадовцям.

Про це, як передає KВ, йдеться в повідомленні пресслужби Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Екскерівник державного підприємства аеропорт “Бориспіль” за сприяння спільниці зловживав своїми службовими повноваженнями в сфері оренди майна аеропорту, що спричинило збитки державі”, – зауважили в повідомленні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Зазначається, що НАБУ та САП довели ці порушення закону в Вищому антикорупційному суді ВАКС, за вироком цих осіб було засуджено до реальних строків позбавлення волі. 

“ВАКС почне розглядати апеляційну скаргу сьогодні, 18 травня 2023 року, о 10:00. САП буде відстоювати в апеляції обвинувальний вирок посадовцям за незаконну оренду площ аеропорту “Бориспіль””, – зазначили в антикорупційній прокуратурі.

Прокурори навели ключові факти обвинувачення: 

  • Комерційні площі в міжнародному аеропорту “Бориспіль” – вигідне місце розташування для бізнесу, багато комерційних підприємств прагнули працювати в аеропорту з високим пасажиропотоком. Отож, це площі, за які на відкритому конкурсі була висока конкуренція, з огляду на що ціна оренди зростає, що є більш вигідним для держави.

  • САП відстоювала обвинувачення за 2 епізодами діяльності колишнього керівника аеропорту, який разом зі спільницею в порушення закону, без узгодження з ФДМУ та МІУ (Фонду державного майна України та Міністерства інфраструктури України), без відкритого конкурсу здав в оренду для комерційного використання площі аеропорту. Суд визнав доведеними умисні дії обвинувачених.

  • Ексдиректор зі спільницею також зривали справжні конкурси Фонду держмайна на ці площі, даючи “своїм орендарям” можливість працювати далі за меншу плату. Відтак можна стверджувати про створення умов, коли займатись комерцією за схемою попередніх угод в аеропорту “Бориспіль” могли лише підприємства обрані директором, іншим же бажаючим створювали перешкоди.

  • Розслідування, обвинувачення та вирок не дає оцінку успішності керівника аеропорту чи фінансових результатів, або процедур оренди майна державних підприємств. Слідство цікавило – чи не порушували закон при здаванні державного майна в оренду. САП довела в відкритому змагальному судовому процесі такі умисні порушення закону та нанесені збитки державі.

У повідомленні пресслужби САП не вказується ім’я фігуранта, та судячи з попередніх повідомлень ЗМІ йдеться про екскерівника аеропорту Євгена Дихне. Він керував держпідприємством у час, коли, за версією слідства, були допущені порушення.

Євген Дихне у 2017-2019 роках був першим заступником директора Міжнародного аеропорту “Бориспіль”, у 2014-2017 рр. – директором цього ДП. З вересня 2019 р. – президент авіакомпанії Міжнародні авіалінії України (МАУ). 2022 року на посаду президента МАУ призначено Кирила Звонарьова, відповідна зміна відбулася після закінчення контракту Дихне.

Нагадаємо, влітку 2021 року Євгену Дихне було вручено обвинувальний акт у справі про зловживання службовим становищем за часів керівництва аеропортом “Бориспіль”. Слідство тривало близько двох років. Детективи НАБУ зібрали 41 том матеріалів. Справа була направлена до суду.

Читайте: Євгену Дихне вручено обвинувальний акт у справі про зловживання службовим становищем на посаді директора аеропорту "Бориспіль"

Як інформувала KВ, у березні 2023 року колегія суддів ВАКС ухвалила вирок та визнала винуватими у зловживанні службовим становищем з тяжкими наслідками колишнього в.о. генерального директора та начальницю однієї зі служб державного підприємства (ДП) “Міжнародний аеропорт “Бориспіль”. Дихне було призначено покарання у виді 5 років позбавлення волі, спільниці призначили покарання у виді 4 років позбавлення волі.

Читайте: Ексдиректора аеропорту “Бориспіль” Дихне засуджено за зловживання з орендою держмайна

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Олександр Попов

Теги: новини києва, новини україни, набу, сап, вакс, оренда, оренда, апеляція, аеропорт бориспіль, ексдиректор, євген дихне

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій