субота, 20 квітня 2024 г.

В киевских общежитиях столкнулись с нехваткой мест для студентов

В киевских общежитиях столкнулись с нехваткой мест для студентов

В столичных студенческих общежитиях началось заселение перед началом нового учебного года. В этом году студенты столкнулись с острой нехваткой мест: из-за боевых действий на Донбассе и аннексии Крыма Россией стало больше иногородних студентов, а из-за возросшего курса доллара многие молодые люди больше не могут позволить себе аренду жилья.

В Минобразования указывают, что нехватка мест в общежитиях вызвана большим количеством студентов-переселенцев с Восточных регионов и Крыма, которые в этом году поступили в столичные ВУЗы, передает KV со ссылкой на сообщение газеты “Сегодня”.

Замдиректора Департамента высшего образования Минобразования Украины Николай Фоменко так прокомментировал изданию сложившуюся ситуацию:  "Студентов-переселенцев более двух тысяч, и места в общежитиях им предоставляется в первую очередь. Конечно, нехватка мест ощущается как никогда. Студентов селят в общежития колледжей-партнеров, многие переоборудуют под жилые корпуса даже учебные помещения, уплотняются... О постройке новых общежитий речь пока не идет. Денег на это в бюджете нет".

Подписывайтесь на новости “КиевVласть” в Facebook 

Кроме того, столичные студенты жалуются на нехватку мест, а также на то, что их заставляют за поселение мыть окна, полы и стены в общежитии.

По словам многих студентов КПИ, состояние комнат оставляет желать лучшего, поэтому при заселении первым делом приходится браться за ремонт. "Нам в общаге досталась ужасная комната — с кучей тараканов и старой мебелью. За недельку поклеили обои, извели насекомых и договорились с комендантом о новой мебели. Теперь у нас все условия! Но, как говорят многие ребята, хорошую комнату можно получить и сразу при заселении, если принять участие в отработке — мыть окна, полы и стены в общаге", — говорит студент Александр Мысляков. директора студгородка КПИ Александр Ищенко, впрочем, уверяет: отработка на выбор комнат никак не влияет. "Каждое место в комнате закреплено за конкретным факультетом. Отработка, а иными словами, общественно полезные работы, не влияют на выбор койкоместа. Более того, выбирать даже не из чего", — объясняет Ищенко. По его словам, ремонты в комнатах университет старается делать, но на все общежития банально не хватает денег. Что же касается оплаты за проживание, то, по словам директора студгородка, несмотря на повышение коммунальных тарифов, подниматься она не будет: от 219 гривен в месяц за койко-место в 4-местной комнате, 876 гривен с человека за одноместную комнату.

По словам Александра Ищенко, в этом году институт принял около трех тысяч иногородних студентов: многие из них приехали из восточных регионов.

Не лучше с наличием мест и в общежитиях других столичных вузов. По словам студентов Института журналистики КНУ им. Тараса Шевченко, многих первокурсников в этом году отправляют в общежития на ВДНХ, где живут студенты других факультетов. "Ребят селят к физикам. Но там лучше, чем у нас в общежитии на ул. Ереванской: хорошая транспортная развязка, метро в 10 минутах ходьбы... Но в комнаты, где раньше селили три человека, теперь селят по четыре: еще одну кровать доставляют. Многие недовольны, ведь в комнате все рассчитано на троих — три стула, три полки для личных вещей. Но что делать — всем же жить нужно", — говорит студента второкурсница Елена Козаченко.

Читайте также: Университет Шевченко снова купил у своего студента колбасы. На этот раз - на полмиллиона грн.

КиевVласть

Артем Янковецкий

Теги: новости киева, общежитие, студент, студенты, институты

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
12 квітня 2024 г. 15:00
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
Столична міськрада 11 квітня 2024 року внесла чергові зміни до бюджету Києва на 2024 рік, а також відкоригувала нову Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. Точний перелік всіх коригувань буде доступний після публікації цих документіві, адже депутати і чиновники погодили внесення до відповідних проєктів рішень численних правок безпосередньо перед їх розглядом в сесійній залі. Між тим, відомо, що дохідну частину бюджету було збільшено до 75,2 млрд гривень, видаткову – до 92,5 млрд гривень. Відповідно, додаткові 995 млн гривень планується витратити по програмі “Захисник Києва”, 79,9 млн – на обладнання опорних пунктів в межах столиці, 459,3 млн гривень – на різні соціальні виплати військовослужбовцям, 30 млн гривень – напряму нададуть Міністерству оборони України в якості субвенції тощо. Не обійшлося і без збільшення витрат на “цивільні” напрямки – ще 89,4 млн було виділено на ремонтні роботи на дорогах, 50,8 млн – на реконструкцію ліфтового обладнання в багатоповерхівках і т.д. Була відповідно відкорегована і нова Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. 
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
10 квітня 2024 г. 09:00
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
У 2023 році столична влада продемонструвала одні з найгірших результатів наповнення бюджету за рахунок оренди і приватизації комунального майна за останні роки. Як стало відомо, від такої оренди до міської скарбниці надійшло 33,9 млн гривень, що більш ніж в половину менше планових показників, а від продажу комунальної нерухомості – 81,9 млн гривень (плюс ще 18.9 млн гривень, які були перераховані у 2024 році), що набагато менше ніж у попередні роки. Судячи з усього, причиною таких скромних надходжень до міського бюджету є і повномасштабна війна, яка знизила бізнес-активність у столиці, і систематичні порушення процедур і законодавства з боку профільних чиновників КМДА, які кожного року обходяться киянам у десятки мільйонів гривень.