четвер, 2 травня 2024 г.

В Раді закликали не обговорювати урядову постанову-клон містогвалтівного законопроекту №5655

В Раді закликали не обговорювати урядову постанову-клон містогвалтівного законопроекту №5655

Депутатка Верховної Ради (ВР) Ганна Бондар (фракція “Слуга народу”) заявила, що “маніпулятивним обговоренням” лобісти від забудовників намагаються обійти не підписаний президентом законопроект та нав'язати країні антиконституційний експеримент.

Про це KВ дізналася з коментаря нардепки Ганни Бондар (220 округ столиці – Поділ) виданню ZN,UA.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Видання нагадує, що на сайті Мінвідновлення 13 грудня опублікували та почали публічне обговорення постанови, яка фактично є клоном скандального законопроєкту авторства нещодавно переобраної голови партії “Слуга народу” Олени Шуляк (№5655 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності”, прийнятого Радою 13 грудня 2022 року, але від тоді не підписаного Президентом України Володимиром Зеленським).

Голова підкомітету з питань містобудування, благоустрою та земельних відносин у межах територій забудови парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, а також керівниця робочої групи парламенту по розробці Містобудівного кодексу Ганна Бондар у коментарі ZN.UA назвала це обговорення маніпулятивним та закликала відмовитися від нього.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Бондар заявила, що уряд має визначати нові права та обов’язки суб’єктів в сфері містобудування виключно через пропозиції до законів України відповідно до статті 92 Конституції України. А не підміняти їх надуманими експериментами з драконівськими повноваженнями для міністерств.

Натомість, за її словами, проєкт постанови впроваджує нові права та обов’язки органів державної влади, місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання, що суперечить положенням чинного законодавства в сфері містобудування, вводить нових суб’єктів в сфері державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду та регулює питання, які відповідно до статті 92 Конституції України визначаються виключно законами України.

Вона підкреслила, що постановою Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури України надаються повноваження, непритаманні центральному органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики.

“Проєктом постанови пропонується надати нові повноваження Мінінфраструктури з питань державного архітектурно-будівельного нагляду і прибрати відповідні повноваження з ДІАМ, що суперечить Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності”. Це також викликає занепокоєння стосовно фізичної можливості здійснення ефективного нагляду за суб’єктами нагляду на всій території України (без наявності територіальних органів) та перетягування на центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері містобудування, непритаманних йому повноважень і, відповідно, централізації влади. Це несе корупційні ризики”, – додала Бондар.

Тому, на думку Бондар, уряд узагалі має відмовитися від ідеї ухвалення антиконституційної постанови і повернутися в законодавче поле.

На Кабміні хотіли з голосу внести проєкт постанови, але згодом голосування відклали через витік інформації. Водночас влада не відмовилася від ідеї порушити Конституцію та обвести навколо пальця європейських партнерів.

Читайте: Віцепрем'єр Кубраков через проєкт постанови Уряду протягує норми містогвалтівного законопроєкту 5655

Фото: ZN,UA

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини україни, олена шуляк, дмитро ісаєнко, нсау, олександр кубраков, мінрегіон, мінцифри, постанова, законопроєкт 5655, мінінфраструктури, містогвалтівний законопроєкт

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
12 квітня 2024 г. 15:00
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
Столична міськрада 11 квітня 2024 року внесла чергові зміни до бюджету Києва на 2024 рік, а також відкоригувала нову Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. Точний перелік всіх коригувань буде доступний після публікації цих документіві, адже депутати і чиновники погодили внесення до відповідних проєктів рішень численних правок безпосередньо перед їх розглядом в сесійній залі. Між тим, відомо, що дохідну частину бюджету було збільшено до 75,2 млрд гривень, видаткову – до 92,5 млрд гривень. Відповідно, додаткові 995 млн гривень планується витратити по програмі “Захисник Києва”, 79,9 млн – на обладнання опорних пунктів в межах столиці, 459,3 млн гривень – на різні соціальні виплати військовослужбовцям, 30 млн гривень – напряму нададуть Міністерству оборони України в якості субвенції тощо. Не обійшлося і без збільшення витрат на “цивільні” напрямки – ще 89,4 млн було виділено на ремонтні роботи на дорогах, 50,8 млн – на реконструкцію ліфтового обладнання в багатоповерхівках і т.д. Була відповідно відкорегована і нова Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. 
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
10 квітня 2024 г. 09:00
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
У 2023 році столична влада продемонструвала одні з найгірших результатів наповнення бюджету за рахунок оренди і приватизації комунального майна за останні роки. Як стало відомо, від такої оренди до міської скарбниці надійшло 33,9 млн гривень, що більш ніж в половину менше планових показників, а від продажу комунальної нерухомості – 81,9 млн гривень (плюс ще 18.9 млн гривень, які були перераховані у 2024 році), що набагато менше ніж у попередні роки. Судячи з усього, причиною таких скромних надходжень до міського бюджету є і повномасштабна війна, яка знизила бізнес-активність у столиці, і систематичні порушення процедур і законодавства з боку профільних чиновників КМДА, які кожного року обходяться киянам у десятки мільйонів гривень.