субота, 29 червня 2024 г.

Уночі росіяни атакували зернові термінали та портову інфраструктуру Одеси

Уночі росіяни атакували зернові термінали та портову інфраструктуру Одеси

Уночі 19 липня війська рф атакували ракетами і безпілотними літальними апаратами Одесу та область. За попередньою інформацією, десятеро мирних мешканців отримали поранення, серед яких 9-річний хлопчик. Ворог влучив у зернові термінали в портах “Одеса” та “Чорноморськ”. Пошкоджень зазнала інфраструктура міжнародних та українських трейдерів та перевізників. Була атакована також портова інфраструктура, яка задіяна в роботі зернового коридору – пошкоджено резервуари та причали Одеського порту. Через атаку ворога пошкоджень та руйнувань також зазнали промисловий об’єкт, складські приміщення і торгівельні павільйони промтоварного ринку, торгівельні центри, багатоповерхові будинки житлових комплексів, автомобілі, адмінбудівлі. Пошкоджено одне з одеських кладовищ. В Одеському та Білгород-Дністровському районах Одещини пошкоджень зазнали приватні будинки, господарські споруди та автомобілі.

Про це KВ довідалась з повідомлень ЗМІ та офіційних прес-релізів.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Вночі, 19 липня, росія здійснила цілеспрямовану повітряну атаку на зернові термінали в портах. Пошкоджень зазнала зернова інфраструктура міжнародних та українських трейдерів та перевізників Kernel, Viterra, CMA CGM Group”, – повідомили в Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

На ранковій селекторній нараді Президент України Володимир Зеленський заслухав інформацію про нічні російські удари по Одещині, Житомирщині, іншим нашим регіонам. 

“Російські терористи абсолютно свідомо цілили в інфраструктуру зернової угоди, і кожна російська ракета – це удар не лише по Україні, а й по всіх у світі, хто прагне нормального й безпечного життя”, – заявив він, прагнучи “активізувати контакти з партнерами для збільшення тиску на державу-терориста та продовження нормального експорту українського зерна”.

Президент Зеленський пізніше вдень на пресконференції в Києві в середу після зустрічі з главою уряду Ірландії Лео Варадкаром сказав, що для захисту Одеси з повітря Україні потрібні додаткові системи ППО SAMP-T або Patriot: "Є дві системи на сьогодні. Я домовлявся з президентом Макроном і прем'єр-міністром Італії Джорджією Мелоні, коли ми отримали SAMP-T. Не будемо зараз говорити, де знаходяться ці системи, але вони працюють, працюють чудово. (...) Якби в нас були відповідні додаткові системи, то вони захистили б інфраструктуру Одеси, і не тільки портову інфраструктуру".

Міністр аграрної політики і продовольства Микола Сольський тим часом заявив про знищення 60 тис. тонн зерна в морських портах "Одеса" і "Чорноморськ" унаслідок російських ударів 18 і 19 липня і закликав світову спільноту жорстко відреагувати на факт агресії

Читайте: Вночі в небі над Одесою сили ППО знищили 6 російських “Калібрів”: уламками пошкоджено портову інфраструктуру (фото)

Оперативне командування “Південь” зранку поінформувало, що вночі оскаженілий ворог вдарив по півдню України потужним накопиченням ракет і дронів-камікадзе. Не виводячи з бухти в Севастополі один з надводних ракетоносіїв, долучив його до атаки "Калібрами" (12 з 12 наші сили протиповітряної оборони знищили).

Крім цього, протягом ночі окупанти застосували береговий ракетний комплекс з тимчасово окупованого Криму і вдарили по Одещині "Оніксами", а стратегічна авіація завдала удару ракетами Х-59, Х-22. Одночасно із ракетною атакою росіяни запустили по півдню і дрони "Shahed-136". Ракета Х-59 була збита на підльоті до берега і впавши в одному з кварталів Одеси утворила велику вирву, вибуховою хвилею пошкоджено кілька будівель навколо. Три цивільні особи травмовано. "Онікси" і Х-22 ворог спрямував на портову і критичну інфраструктуру. Влучив в зерновий і олійний термінал, пошкодив резервуари та обладнання для завантаження, зайнялась пожежа, всі компетентні служби працюють над ліквідацією наслідків. Інформація про постраждалих не надходила.

ОК “Південь” ще повідомило, що в Одеському районі було влучання в промисловий об'єкт, де постраждав цивільний співробітник та уражені два складських приміщення в різних локаціях – із тютюном і фейєрверками. В небі над Одещиною було збито 8 дронів типу "Shahed-136", ще 2 над Миколаївщиною. Внаслідок повітряних боїв, падіння уламків зайнялись та пошкоджені об'єкти рекреаційної інфраструктури в прибережній зоні Коблевської громади, постраждало двоє цивільних.

“Також внаслідок бойової роботи із знищення ракет та дронів вибуховою хвилею в житлових комплексах Одеси пошкоджено кілька багатоквартирних будинків. Щонайменше 6 одеситів, серед яких 9-річний хлопчик, звернулися по медичну допомогу, у зв'язку з отриманням поранень уламками скла та інших предметів. В Херсоні ворог влучив шахедами у палац культури та понівечив гуртожиток. Одна цивільна особа травмована”, – сказано у зведенні командування.

Читайте: Нічна атаки на Київ: на підступах до столиці ППО виявила і знищила усі ворожі дрони

Нагадаємо, раніше у понеділок офіційний представник російської дипломатії Марія Захарова оголосила, що російська сторона в понеділок направила Анкарі, Києву та ООН свої заперечення щодо продовження Чорноморської зернової угоди.

Як інформувала KВ, цю угоду уклали в Стамбулі 22 липня 2022 року за участю ООН, України, Туреччини та Росії. Її суть – у створенні коридору для вивезення зерна з трьох українських портів: "Чорноморська", "Одеси" та "Південного" в умовах війни росії проти України. Ініціативу було укладено на 120 днів. Її дію продовжували в листопаді 2022 року на 120 днів, до березня 2023 року, а потім ще двічі на два місяці – до сьогоднішнього дня. 

Читайте: Глава Єврокомісії засудила вихід РФ із зернової угоди

Фото: Мінінфраструктури, Офіс Генерального прокурора

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, війна, воєнний стан, російсько-українська війна, повномасштабне вторгнення рф, ракетна атака, Одеса, атака дронів, одеська область, зерновий термінал, одеський порт

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій