понеділок, 6 травня 2024 г.

У КМКЛШМД склалася катастрофічна ситуація з виплатою зарплати медпрацівникам

У КМКЛШМД склалася катастрофічна ситуація з виплатою зарплати медпрацівникам

У Київській міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги (КМКЛШМД) склалася катастрофічна ситуація з виплатою зарплати працівникам. Причина цього полягає у тому, що, схоже, керівництво лікарні через власну непрофесійність не зуміло побудувати ефективні механізми взаємодії з Національною службою здоров’я України (НСЗУ). Крім того, незрозуміла бездіяльна позиція відповідальних за медицину чиновників Київської міськдержадміністрації (КМДА) – Валентини Гінзбург (на колажі знизу ліворуч) і Миколи Поворозника (на колажі знизу праворуч).

Про це KВ стало відомо з допису на Facebook системного аналітика Євгена Істребіна, листування співробітників КМКЛШМД в робочому чаті та спілкування з фахівцями.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Днями зустрів знайомого лікаря з КМКЛШМД. Він мені розповів що медустанова в буквальному сенсі розвалюється. З початку цього року зарплата лікарів в лікарні всього біля 10 тыс гривень на місяць! До Нового року була біля 15 тис. Зарплата медсестер і того нижче – зараз біля 7500 гривень на місяць, до Нового року була біля 10 тис. гривень. Всі працівники переведені на 0,5 штатного окладу. До Нового року були на 0,75 окладу… Люди масово звільняються з лікарні, в чаті лікарні вони шуткують і називають себе волонтерами”, – написав Євген Істребін.

“Замість того, щоби почати діалог з НСЗУ і змінити тарифи на лікарняні послуги, що надаються лікарнею, керівництво КМКЛШМД пішло на зменшення ставок працівникам, переводячи їх з 100% ставки спочатку на 75%, а потім на 50%. Тобто, ви продовжуєте працювати цілий день, а вам у відомості на зарплату пишуть, що ви працюєте половину робочих дня”, – написав Істребін.

Причина такої ситуації, на думку його співрозмовника, полягає в непрофесійності в.о. директора КМКЛШМД Віктора Дороша, якого було призначено влітку 2022 року наказом директора Департаменту охорони здоров'я КМДА Валентини Гінзбург. Нагадаємо, під час воєнного стану призначення керівників закладів охорони здоров’я в Києві відбувається саме за прямим наказом директора профільного департаменту КМДА, а не на конкурсних засадах.

До речі, за інформацією KВ, вчора, 24 жовтня Валентина Гінзбург своїм наказом ще на два місяці продовжила повноваження в.о. директора КМКЛШМД Віктора Дороша.

Співробітники КМКЛШМД на правах анонімності кажуть KВ, що позиція Віктора Дороша, м’яко кажучи, неконструктивна. “Він заявляє співробітника: якщо зарплата не влаштовує – звільняйтесь”, – поділились з KВ співробітники лікарні та поділились додатковими скрінами з робочого чату.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

KВ перевірила через відкриті дані НСЗУ інформацію про стан зарплат в КМКЛШМД і порівняла з зарплатами в інших медичних закладах. З’ясувалось, що в першому півріччі 2023 року в КМКЛШМД:

- зарплата керівника підрозділу (керівника відділення) складала 11541 гривню;

- зарплата лікаря складала 10685 гривень;

- зарплата медсестри складала 8322 гривні;

- зарплата молодшого медперсоналу складала 7362 гривні.

Водночас в Олександрівській лікарні зарплата керівників підрозділів і лікарів вища більше, ніж удвічі, а у медсестер – трохи менше, ніж удвічі. В деяких закладах охорони здоров’я Києва зарплати медпрацівників втричі вищі, ніж в КМКЛШМД.

Особливо вражає, що в лікарнях швидкої допомоги Львова і Дніпра зарплати теж в 2-3 рази вищі, ніж в КМКЛШМД.

Також в результаті анонімного опитування співробітників столичних лікарень KВ виявила, що проблеми з виплатою зарплати існують не тільки в КМКЛШМД. Проте, аналогічні проблеми є не тільки в київських лікарнях. На думку лікарів і інших спеціалістів з охорони здоров’я, причини цього полягають, скоріш за все, у фаховості директорів медичних закладів.

“Таке відбувається там, де керівництво лікарні не змогло у повній мірі увійти у медичну реформу і вибудувати механізми взаємодії з НСЗУ”, – сказав KВ на правах анонімності керівник одного з лікувальних заходів Києва.

"Все залежить від керівника. Якщо це гарний менеджер, то лікарня заробляє достатньо, щоб платити зарплату, а в деяких випадках навіть купувати вартісне обладнання," – наголосив ще один столичний фахівець у сфері охорони здоров’я та медицини.

Нагадаємо, в Києві за сферу охорони здоров’я та медицину відповідає Департамент охорони здоров’я КМДА, який очолює Валентина Гінзбург. Роботу її департаменту курує перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

Фото: колаж KВ

КиївВлада

Антон Подлуцький

Теги: новини києва, зарплата, микола поворозник, валентина гінзбург, нсзу, київська міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги, департамент охорони здоров’я кмда, перший заступник голови кмда, віктор дорош, борги по зарплаті, кмклшмд, звільнення лікарів

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій