субота, 4 травня 2024 г.

Цього року у Києві планують розчистити та провести благоустрій озера Синє, - КМДА

Цього року у Києві планують розчистити та провести благоустрій озера Синє, - КМДА

У цьому році заплановане розчищення озера Синє, яке розташоване на території Подільського району Києва. Заходи, спрямовані на благоустрій водойми, фінансуватимуться з міського фонду охорони навколишнього середовища у 2023 році.

Про це KВ стало відомо з повідомлення пресслужби КМДА.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

До переліку природоохоронних заходів, що фінансуватимуться з Київського міського фонду охорони навколишнього середовища у 2023 році, включено розчищення та благоустрій озера Синє у Подільському районі столиці. Заходи мають на меті врятувати унікальну водойму від катастрофічного обміління. 

"За останні 40 років, від початку будівництва на його берегах, легендарне озеро Синє дуже сильно обміліло. Його площа суттєво зменшилася, з’єднувальна протока пересохла, і по суті утворилося два окремих озера, рівень води в яких постійно падає", – прокоментували у КМДА. 

Як зазначили у пресслужбі, на вимогу місцевих мешканців Управління екології включило роботи з розчищення та благоустрою озера до переліку природоохоронних заходів на 2023 рік.

У пресслужбі КМДА розповіли, що після проведення наукового дослідження було встановлено, що причини обміління озера Синього мають природний та техногенний характер. 

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

"До перших належить підвищення температури повітря (а отже зростання випаровування) та замулення джерел живлення. До причин техногенного характеру належить, зокрема, водопониження внаслідок будівництва житлового масиву та автомобільних доріг, які стали штучною перешкодою для підземних та поверхневих вод", – пояснили у КМДА.

Як зауважили у пресслужбі, проєктними рішеннями передбачається виконати розчищення озера на глибину 5 м для розкриття ґрунтових джерел, що спричинить додаткове наповнення, а також покращить екологічний стан озера. 

Крім того, планується виконати розчищення з’єднувальної протоки та об’єднати озеро в кільце для зрівнювання рівнів води та запобігання застою.

"Озеро Синє – одне з найвідоміших озер столиці, розташоване на західній околиці житлового масиву Виноградар у Подільському районі столиці. За легендою, озеро утворилася ще в льодовиковий період. Доказом цієї версії є наявність на дні так званого синього мулу, який і надає воді характерний синюватий відтінок", – додали у пресслужбі КМДА.

Нагадаємо, у 2018 році КП "Плесо" планувало розробити проєкт розчистки та благоустрою Синього озера. Кошти на це обсягом 850 тисяч гривень, як відомо, було закладено в межах Київського міського фонду охорони навколишнього природного середовища на 2018 рік.

Проте у 2020 році жителі Подільського району продовжували скаржитися на стан озера.  При цьому, як зазначалося, балансоутримувач озера КП "Плесо" ніяк не міг провести очищення озера, хоча гроші на це було виділено.

У липні 2020 року депутат Київради Юрій Дідовець (фракція “Батьківщина”) висловив незадоволення відповіддю “Київводоканалу” щодо причин припинення наповнення водою озера Синє у Подільському районі. У свою чергу мешканці житлового масиву Виноградар досі були стурбовані  бездіяльністю КП "Плесо".

У жовтні 2021 року столична міськрада затвердила програму екологічного благополуччя Києва на 2022-2025 роки, до якої таки потрапила умова про розчищення та благоустрій озера Синє, що в Подільському районі.

Читайте: Строительство крупного жилого комплекса может уничтожить озеро Синее на Виноградаре, – депутат Киевсовета

Фото: КМДА 

КиївВлада

Владислава Олійник

Теги: новини києва, КМДА, озеро, подільський район, благоустрій, виноградар, озеро синє, водойма, розчищення, управління екології кмда

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій