неділя, 19 травня 2024 г.

Суд відмовився розглядати справу проти ієромонаха Лаври, якому інкримінували виконання у храмі парафіянами пісні “Богородиця”

Суд відмовився розглядати справу проти ієромонаха Лаври, якому інкримінували виконання у храмі парафіянами пісні “Богородиця”

Печерський суд Києва повернув прокурору обвинувальний акт щодо ієромонаха Києво-Печерської лаври Захарія, якого хотіли судити за виконання парафіянинами пісні "Богородиця” у церкві. СБУ кваліфікувало дії священника, як пособництво та виправдання агресії рф проти України. Але на думку суду, спосіб вчинення пособництва у злочину лишився незрозумілим для незацікавлених сторін. Зокрема, чим за даних обставин на думку обвинувачення було приміщення церкви: засобом чи знаряддям виконання пісні. Підставою для повернення обвинувального акту суд назвав суттєву невідповідність вимогам КПК.

Про це KВ стало відомо з повідомлення Судового репортера з посиланням на текст ухвали суду від 7 квітня.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Зазначається, що 12 листопада 2022 р. Захарія провів у Лаврі богослужіння на якому прихожани виконали релігійну пісню “Богородиця”, в якої є споминання росії.

Ієромонах Захарія. Фото: pravda.com.ua

Після цього Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження щодо виправдування і прославляння країни-агресора.

За висновком лінгвістичної семантико-текстуальної експертизи Київського НДІСЕ, пісня “Богородиця” містить виправдовування і визнання правомірною збройної агресії рф проти України.

Захарії інкримінували, що він не перешкодив виконанню пісні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

На засіданні суд відмовився розглядати справу по суті і повернув прокуророві обвинувальний акт. У рішенні зазначається, що висунуте обвинувачення повинно бути зрозумілим, як сторонам кримінального провадження, так і суду.

Втім, залишається незрозумілим, як Захарія надавав приміщення іншим особам для виконання пісні: чи був він власником, законним володільцем, розпорядником, або користувачем приміщення церкви, який може відмовити у доступі до нього; чи доступ до приміщення Церкви є відкритим для будь-яких осіб; чи узгоджували з обвинуваченим прихожани виконання саме такої пісні; чи міг обвинувачений припинити це.

У своїй ухвалі суддя зазначив, що обвинувальний акт “суттєво не відповідає” вимогам кримінально-процесуального кодексу України:

“Перераховані судом обставини беззастережно свідчать про відсутність у обвинувальному акті повноцінного (конкретного) процесуального викладу, а отже, його призначення до судового розгляду суперечитиме положенням ч.3 ст. 6 Європейської Конвенції про захист прав людини та основних свобод”.

Також після вивчення обвинувального акта суд не зміг оцінити, яким саме способом ієромонах Захарія вчинив злочин. Зокрема суддя наголосив, що йому незрозуміло, чим у момент виконання пісні було приміщення церкви: засобом чи знаряддям.

Читайте: Мінкультури буде мати висновки з перевірки збереження культурних цінностей Києво-Печерською лаврою після 15 травня, – ЗМІ

Як інформувала KВ, чоловічий монастир УПЦ попросили до 29 березня звільнити будівлі Києво-Печерської Лаври. 30 березня, комісія Міністерства культури та інформаційної політики прибула для перевірки двох будівель Києво-Печерської лаври. Проте, з невідомих причин, на територію Лаври її не пустили. 31 березня комісія з приймання-передачі державного майна Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” знову не змогла розпочати роботу в Лаврі через перешкоджання УПЦ. 

Читайте: Національний заповідник “Києво-Печерська лавра” отримав нового в.о. генерального директора

5 січня 2023 року Успенський собор та Трапезну церкву в Києво-Печерській лаврі офіційно забрали з користування Української Православної Церкви (УПЦ).

Читайте: Держава офіційно забрала з користування УПЦ Успенський собор і Трапезну церкву Києво-Печерської лаври, – Ткаченко

Фото: ілюстративне з відкритих джерел

КиївВлада

Оксана Олійникова

Теги: новини україни, сбу, суд, упц, києво-печерська лавра, печерський суд

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій