четвер, 2 травня 2024 г.

Господарський суд відкрив провадження за позовом монастиря Києво-Печерської Лаври до держзаповідника, але відмовив у його забезпеченні

Господарський суд відкрив провадження за позовом монастиря Києво-Печерської Лаври до держзаповідника, але відмовив у його забезпеченні

Господарський суд Києва відмовився забезпечити позов Чоловічого монастиря Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври до Національного заповідника "Києво-Печерська Лавра". Таким чином суд не заборонив держустанові вчиняти будь-які дії стосовно релігійної громади на час розгляду справи.

Про це, як стало відомо KВповідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Суд відмовив у забезпеченні позову по справі №910/4552/23 від УПЦ до Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” про визнання недійсним правочину щодо односторонньої відмови договору, застосування наслідків недійсності розірвання Договору № 2 від 19 липня 2013 року про безоплатне користування релігійною організацією культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю”, – написав Ткаченко.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Як зазначається в ухвалі суду, "забезпечення позову – це сукупність процесуальних дій, які гарантують виконання рішення суду в разі задоволення позовних вимог".

"Так, позивач просить вжити заходи забезпечення позову, які спрямовані на надання йому безперешкодного користування майном за Договором № 2 від 19 липня 2013 року, тоді як предметом заявленого позову у даній справі є визнання за позивачем права користування майном відповідно до Договору № 2 від 19 липня 2013 року. З наведеного вбачається, що заходи забезпечення позову фактично спрямовані на настання того ж результату, що є метою позовних вимог, а саме на надання позивачу права користування спірним майном, що по факту є тотожними вимогами. ..Відповідно до ч. 11 ст. 137 ГПК України не допускається вжиття заходів забезпечення позову, які за змістом є тотожними задоволенню заявлених позовних вимог, якщо при цьому спір не вирішується по суті", – зазначив суд.

Як повідомляє УПЦ, 29 березня 2023 року Господарський суд відкрив провадження по справі за позовом Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври (Чоловічий монастир) Української Православної Церкви до Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” з приводу незаконного розірвання договору з боку Заповідника.

"Крім цього, суд також задовольнив клопотання Монастиря про витребування доказів, які останній неодноразово намагався отримати у Кабінеті Міністрів України, Міністерстві культури та інформаційної політики України, Державній аудиторській службі України, однак доступ до запитуваної інформації Релігійній організації було обмежено", – йдеться у повідомленні.

Підготовче засідання по справі призначено на 26 квітня о 11:00 год у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- Б, зал № 17.

Як повідомляла KВ23 березня до Господарського суду Києва Чоловічий монастир Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври Української православної церкви подав позивну заяву до Національного заповідника "Києво-Печерська Лавра" про неприпустимість розірвання договору оренди в односторонньому порядку. Нагадаємо, що  29 березня, на вимогу Мінкульту, представники УПЦ повинні залишити територію Лаври.

Читайте: Лавра подала позов до суду на дії Мінкульту щодо розірвання договору оренди та виселення ченців

Як повідомляла KВ30 березня, комісія Міністерства культури та інформаційної політики (Мінкульт) прибула для перевірки двох будівель Києво-Печерської лаври. Проте, з невідомих причин, на територію Лаври її не пустили.

Читайте: Мінкульт поскаржився в поліцію на перешкоджання роботі комісії з передачі майна Києво-Печерської лаври (фото)

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Оксана Олійникова

Теги: новини києва, новини україни, упц, києво-печерська лавра, лавра, мінкульт, договір, заповідник, українська православна церква, чоловічий монастир, Господарський суд, позив

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій