неділя, 28 квітня 2024 г.

Суд скасував рішення Студениківської громади щодо звільнення директора Переяславської гімназії

Суд скасував рішення Студениківської громади щодо звільнення директора Переяславської гімназії

Минулорічний конфлікт у Студениківський громаді навколо освітньої субвенції та облаштування укриттів, що врешті-решт призвело до звільнення директора Переяславської гімназії, начебто дійшов до свого логічного завершення. Феміда стала на користь директора гімназії та за сумісництвом депутата громади Корнієнка. Суд визнав звільнення директора незаконним, стягнувши із влади Студеників на його користь моральну компенсацію. Проте. за словами депутата, громада не поспішає виконувати судовий припис. Влада ж Студеників відкидає звинувачення і має намір оскаржувати рішення вже в апеляційному суді. 

Про це в коментарі KВ розповів депутат Студениківської громади Роман Корнієнко (самовисуванець). 

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Як він зауважив у розмові, на засідання суду голова громади Марія Лях не з'являлася, зауваживши, що всі "докази" місцевої влади, що він, як директор, не відповідає займаній посаді за п.2 ст.40 Кодексу закону про працю, суд не взяв до уваги і визнав розпорядження про звільнення незаконним.

“Я подав до суду 18 липня 23 року щодо незаконного звільнення мене з посади директора Переяславської гімназії. Весь цей час, починаючи з 1 вересня працюю вчителем історії та правознавства, поєднуючи викладання із основною посадою директора Переяславської гімназії. 12 січня 2024 року Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд виніс рішення про поновлення мене на роботі. Рішення щодо поновлення на роботі має виконуватися негайно, незалежно від подання апеляційної скарги, якщо така буде від якоїсь із сторін судового процесу. Але беззаконню у Студениківській громаді немає меж, станом на 30 січня мене на посаді досі не поновлено. Виконавча служба чекає на відповідь від Лях, адже документи про відкриття провадження відправили 16 січня”, – розповів Корнієнко. 

Зокрема суд ухвалив незаконним та скасував розпорядження про розірвання контракту щодо звільнення Корнієнка із посади директора Переяславської гімназії. Також суд постановив стягнути з виконавчого комітету Студениківської сільради середній заробіток за час вимушеного прогулу з 27 червня до дна поновлення на роботі у сумі 141 664 тисяча гривень та відшкодувати моральну шкоду у розмірі 5 тис. гривень. 

За словами Корнієнка, однією із причин для цього може бути і розходження поглядів. Зокрема, на останній бюджетній сесія в грудні 2023 року частина депутатів відстоювали питання закладення до бюджету коштів на фінансування програми підтримки ЗСУ. 

“У бюджеті передбачили 1.5 млн гривень. Цього мало, але із залишків 2023 року пообіцяли додати на програму підтримки ЗСУ до 10 млн гривень. З депутатами хотіли, щоб рада, згідно листів від ЗСУ, закуповувала квадрокоптери і інші потрібні речі, але Лях була категорично проти, погодилася лише на перерахування коштів. Тож після рішення суду Лях не поновлює мене на посаді, аргументуючи це тим, що в них ще немає оригіналу рішення суду, Говорить, як прийдуть буде вирішувати. Це формальні причини максимально затягувати вирішення питання. А злі язики говорять, що вона не налаштована мене поновлювати, тобто закони України на території Студениківської громади не діють”, – резюмував він. 

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

У коментарі KВ голова Студениківської громади Марія Лях розповіла про процедурні вимоги і заперечила будь-які перешкоди для здійснення професійної діяльності депутата. Зауваживши, що після одержання повністю офіційного рішення суду з ухвалою, Корнієнка буде поновлено на посаді. Проте справа на цьому не завершена  і матиме продовження вже в апеляційному суді. 

“Він надав відскановане рішення суду, вибачте, але я не можу зареєструвати копію. Як тільки одержимо офіційне рішення, його буде поновлено на роботі. Не може бути так, як комусь заманеться, є процедура. Напевно саму ухвалу суддя довго опрацьовує, тому що відомо, що я планую подавати на апеляцію. Треба було трохи не так працювати, а виносити необхідні догани за порушення, невиконання розпоряджень, протоколів. Одну, другу, третю – і до побачення і не було би цього суду. Адже не можна ігнорувати у військовий стан відповідні службові приписи. Тепер він по селу кричить, що суд виграв, а я йому у відповідь вручила повістку до військкомату. Люди добрі, але ж не я власноруч виписую ці повістки, їх спрямували по всім громадам персонально. Ти б краще гордився і сказав, що взяв ту повістку. У нас 10 депутатів, які підлягають повірці облікових даних. Я попросила їх взяти ці повістки, щоб їх не вважали ухилянтами. У нас є депутат, батько трьох дітей, і він погодився виконати свій обов’язок. Три з десяти, два були відсутніх, взяли, решта – їхнє право. Дуже шкода, що такі люди є саме в депутатах. Так, у кожного свої нюанси, але сьогодні ми повинні працювати на Перемогу”, – резюмувала вона. 

Нагадаємо, що у квітні минулого року влада і депутати Студениківської громади поскандалили через освітню субвенцію. У грудні 2021 році депкорпус ради не зміг проголосувати за розподіл залишків держдопомоги у розмірі 3 млн на зарплати вчителям. 

Скандал вибухнув новою силою, коли до громади з перевіркою завітав Департамент стратегічних розслідувань Нацполіції. Перевірка встановила адмінпорушення і передала відповідні протоколи до суду. Як виявилось, один із депутатів під час сесії не повідомив про конфлікт інтересів і проголосував за виділення коштів вчителям, очолюючи одну із шкіл громади. 

Читайте: Конфлікт інтересів: у Студениках поскандалили довкола розподілу освітньої субвенції вчителям

Конфлікт лише набирав обертів і в результаті службового розслідування було звільнено директора Переяславської гімназії. Влада закидала йому неналежне забезпечення освітнього процесу в умовах війни, невиконання вимог ДСНС та місцевої влади щодо навчання учнів із доступом до сховища від школи на відстані понад 100 метрів. Та такі порушення одноголосно заперечували депутати, батьки та педагоги. 

Читайте: Сховище розбрату: у Студениківській громаді звільнили директора школи через скандал із укриттям

Фото: колаж KВ

КиївВлада

Інна Міхно

Теги: новини київщини, новини київської області, війна росії проти україни, напад росії на україну, суд, суд, школа, студеники, апеляція, гімназія, студениківська громада, Марія лях, роман корнієнка, укриття київщини, ухвала

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій