четвер, 16 травня 2024 г.

Столична влада знищує озеро Синє на Виноградарі, - ЗМІ

Столична влада знищує озеро Синє на Виноградарі, - ЗМІ

Мешканці Подільського району Києва б’ють на сполох через обміління озера Синє. У травні столична влада прийняла рішення, яке передбачає розчищення озера на глибину п’ять метрів для розкриття ґрунтових джерел, що спричинить додаткове наповнення, а також покращить екологічний стан озера. Після цього був підготовлений проект розподілу бюджету, який передбачав виділення 35 млн гривень на відповідний комплекс робіт. Фінальним етапом мало стати затвердження начальником Київської міської військової адміністрації (КМВА) Сергієм Попком цього розподілу, яке досі не підписане. Існує думка, що озеро навмисне знищують під чергову забудову. 

Про це KВ стало відомо з матеріалу видання “Хмарочос”, допису на сторінці в Facebook депутата Київської міської ради Ольги Чайки (фракція “Європейська солідарність”) та допису активіста Владислава Якименка. 

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Сине озеро. Історичне озеро з часів льодовикового періоду. Але ми живемо в тій країні, де гроші можуть усім закрити рота, де бетонні джунглі важливіші за все. Навіть не знаю чи просити Вас робити репости, бо певно вже всім кому треба упало на кишеню. Навіть адмінам групи "Виноградар" впало, бо блокують всіх поголовно хто виступає проти вбивства озера. Є інфа, що група стала кишеньковою”, – написав активіст Владислав Якименко. 

За його словами, озеро цілеспрямовано “вбивають” руками комунального підприємства "Плесо", котре давно отримало винагороду за це та руками тих, хто мовчить про цей злочин. 

Він зазначає, що минулого року бійці територіальної оборони без проблем його наповнили, з труби котра туди виходить. Проте зараз, коли відбуваються повені та випадає рекордна кількість опадів, озеро пересушене. 

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Як пише видання “Хмарочос”, у травні директор Департаменту захисту довкілля Олександр Возний, депутати Вадим Сторожук та Олексій Окопний провели виїзну нараду та пообіцяли розчистку та благоустрій водойми.


“Проте протягом трьох місяців роботи так і не розпочалися. Місцеві жителі б’ють на сполох, адже воно може зникнути. За останні 40 років, від початку будівництва на його берегах, озеро Синє, розташоване на околиці житлового масиву Виноградар, зменшилося, з’єднувальна протока пересохла, і по суті утворилося дві окремі водойми, рівень води в яких постійно падає”, – додає видання.

Зазначається, що у Київраді було зареєстровано проект Переліку природоохоронних заходів на 2023 рік. Рішення передбачає розчищення озера на глибину п’ять метрів для розкриття ґрунтових джерел, що спричинить додаткове наповнення, а також покращить екологічний стан озера, розчистка з’єднувальної протоки та об’єднання озера в кільце для зрівнювання рівнів води та запобігання застою. 


Згідно рішення від 25 травня 2023 № 6461/6502 передбачено захід із розчистки та благоустрою озера Синє у Подільському районі, в т.ч. проектні роботи.

“Після цього був підготовлений проєкт розподілу бюджету, який передбачав виділення 35 млн гривень на відповідний комплекс робіт. Виділення коштів було підтримано екологічною та бюджетною комісіями, зазначив Возний. Фінальним етапом мало стати затвердження начальником Київської міської військової адміністрації Сергієм Попком цього розподілу. Відповідні документи з початку липня 2023 року перебувають на розгляді у військовій адміністрації. За його словами, без цього затвердження початок робіт на озері Синє неможливий”, – додає видання. 

Також депутат Київради Ольга Чайка повідомила, що начальник КМВА поки не спішить підписувати проект розподілу бюджету, який передбачав виділення 35 млн гривень на відновлення озера. 

“Керівник КМВА Попко не підписує розподіл, бо боїться реакції суспільства, типу ж не на часі. Хоча постанова Кабміну каже, що ці грошики ні на що, крім екофонду використати не можна. Але ні, не переконливо, тягнем далі. Паралельно те ж суспільство роки просять спасти водойму, кричать про це й створюють відповідні петиції.  Я розказую це в ТікТок, де люди – яке до біса озеро, треба дрони, Попко красавчик, а вам аби розбазарювати бюджет. Сьогодні ті ж люди — влаштували срачище у фб, що які ви сволочі прокляті депутати-чинуши спеціально те озеро до ручки доводите, бо землю поділили й гроші вкрали”, – написала Чайка. 


Зазначимо, у квітні на сайті Київської міської ради була створена петиція, з закликом врятувати озеро Синє. 

“З метою створення належних умов для безпечного відпочинку населення та забезпечення належного санітарного стану прилеглої до озера території, підтримую електронну петицію.Виконавчим органом Київської міської ради (Київською міською державною адміністрацією) вживатимуться заходи в межах покладених функцій та повноважень, відповідно до розділу VI Положення, а додаткові – після завершення процедури оцінки впливу на довкілля, перезатвердження скоригованої проектної документації, а також видання відповідного розпорядження”, – відповів на петицію мер Києва Віталій Кличко

Нагадаємо, у КМДА повідомили, що у цьому році заплановане розчищення озера Синє, яке розташоване на території Подільського району Києва. Заходи, спрямовані на благоустрій водойми, фінансуватимуться з міського фонду охорони навколишнього середовища у 2023 році.

Читайте: Цього року у Києві планують розчистити та провести благоустрій озера Синє, – КМДА 

У 2018 році КП "Плесо" планувало розробити проєкт розчистки та благоустрою Синього озера. Кошти на це обсягом 850 тисяч гривень, як відомо, було закладено в межах Київського міського фонду охорони навколишнього природного середовища на 2018 рік.

Проте у 2020 році жителі Подільського району продовжували скаржитися на стан озера.  При цьому, як зазначалося, балансоутримувач озера КП "Плесо" ніяк не міг провести очищення озера, хоча гроші на це було виділено.

У липні 2020 року депутат Київради Юрій Дідовець (фракція “Батьківщина”) висловив незадоволення відповіддю “Київводоканалу” щодо причин припинення наповнення водою озера Синє у Подільському районі. У свою чергу мешканці житлового масиву Виноградар досі були стурбовані  бездіяльністю КП "Плесо".

У жовтні 2021 року столична міськрада затвердила програму екологічного благополуччя Києва на 2022-2025 роки, до якої таки потрапила умова про розчищення та благоустрій озера Синє, що в Подільському районі.

Читайте: Строительство крупного жилого комплекса может уничтожить озеро Синее на Виноградаре, – депутат Киевсовета

Фото: відкриті джерела, Хмарочос, Facebook сторінки Ольги Чайки та Владислава Якименка

КиївВлада

Павло Башинський

Теги: новини києва, новини україни, кмва, вадим сторожук, київська міська рада, Сергій Попко, благоустрій, київська міська військова адміністрація, олександр возний, озеро синє, юрій дідовець, обміління, департамент захисту довкілля, благоустрій озера, олексій окопний

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
12 квітня 2024 г. 15:00
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
Столична міськрада 11 квітня 2024 року внесла чергові зміни до бюджету Києва на 2024 рік, а також відкоригувала нову Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. Точний перелік всіх коригувань буде доступний після публікації цих документіві, адже депутати і чиновники погодили внесення до відповідних проєктів рішень численних правок безпосередньо перед їх розглядом в сесійній залі. Між тим, відомо, що дохідну частину бюджету було збільшено до 75,2 млрд гривень, видаткову – до 92,5 млрд гривень. Відповідно, додаткові 995 млн гривень планується витратити по програмі “Захисник Києва”, 79,9 млн – на обладнання опорних пунктів в межах столиці, 459,3 млн гривень – на різні соціальні виплати військовослужбовцям, 30 млн гривень – напряму нададуть Міністерству оборони України в якості субвенції тощо. Не обійшлося і без збільшення витрат на “цивільні” напрямки – ще 89,4 млн було виділено на ремонтні роботи на дорогах, 50,8 млн – на реконструкцію ліфтового обладнання в багатоповерхівках і т.д. Була відповідно відкорегована і нова Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. 
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
10 квітня 2024 г. 09:00
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
У 2023 році столична влада продемонструвала одні з найгірших результатів наповнення бюджету за рахунок оренди і приватизації комунального майна за останні роки. Як стало відомо, від такої оренди до міської скарбниці надійшло 33,9 млн гривень, що більш ніж в половину менше планових показників, а від продажу комунальної нерухомості – 81,9 млн гривень (плюс ще 18.9 млн гривень, які були перераховані у 2024 році), що набагато менше ніж у попередні роки. Судячи з усього, причиною таких скромних надходжень до міського бюджету є і повномасштабна війна, яка знизила бізнес-активність у столиці, і систематичні порушення процедур і законодавства з боку профільних чиновників КМДА, які кожного року обходяться киянам у десятки мільйонів гривень.