четвер, 2 травня 2024 г.

“Слуги народу” відклали на місяць засідання ВР через нестачу в парламенті голосів за закони, - нардеп

“Слуги народу” відклали на місяць засідання ВР через нестачу в парламенті голосів за закони, - нардеп

Парламентська опозиція звинуватила “монобільшість” у тому, що керівництво Верховної Ради (ВР) з подачі “слуг народу” скасувало цього тижня пленарні засідання, на яких мали розглядатись чимало важливих законопроектів, у тому числі євроінтеграційних та “мобілізаційний”. У партії влади пояснили, мовляв, депутати отримали термінове (але втаємничене) завдання відвідати передову фронту. В опозиції натомість вважають, що у “слуг” банально забракло голосів для прийняття рішень. Адже багато з “партнерів” несамодостатньої з точки зору наявності мінімально необхідної для прийняття рішень кількості голосів “коаліції” (членів груп мажоритарників та уламків “ОПЗЖ”) виїхали за кордон у “відрядження”, але вчасно не повернулись (а значить – і мінімально необхідних 226 “за” у Партії Президента зараз в Раді просто немає).

Про це KВ дізналася з повідомлень народних депутатів. Ярослава Железняка.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Сьогодні коаліція відміняє 3 дня голосування. Фактично Рада не буде засідати місяць”, – запостив у Telegram Ярослав Железняк (фракція “Голос”), маючи на увазі раніше заплановані на 6, 7 та 8 березня 2024 року засідання парламенту.

Ще минулого тижня в політичних колах ширилось припущення, що 6 березня Рада може розпочати розгляд у другому читанні законопроекту №10449 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, внесеного у ВР Кабінетом міністрів наприкінці січня 2024 року на заміну проекту, який Рада раніше “завернула” в КМУ на доопрацювання. До законопроекту, прийняття якого сподівається Генштаб задля посилення мобілізації та санкцій за ухилянство, народними депутатами подано більше 4000 поправок.

“Вчора на погоджувальній раді з фракціями були 4-и міністра, які просили не відкладати їх закони і швидко проголосувати”, – додав Железняк до свого допису в соцмережі, але не уточним – чи був серед міністрів очільник оборонного відомства.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

У той же час нардеп пояснив непублічну причину скасування пленарних засідань цього тижня – брак голосів “партнерів” так званої “монобільшості”, без чиїх голосів “слуги народу” ще до повномасштабного вторгнення не мали змоги гарантовано мати 226 голосів для прийняття законів, а тепер і поготів залежать від голосів депутатських груп, у тому числі – утворених на уламках колишньої фракції “ОПЗЖ”. А чимало депутатів, без яких збиратися на голосування не має сенсу, наразі – за кордоном.

“Зрозуміло, що без голосів “союзників” з груп (які тимчасово стали закордонними) то всякі “хотелкі” ОП (Офісу Президента – КВ) не пройшли б…. Але там по порядку денному купу важливих інших законів були: соціальні, освітні, військові…. Як мінімум ратифікацій штук 10-ть було у порядку денному. АЛЕ відсутність “хотелок” одразу інтерпретували як “нічого важливого” і відмінили всі засідання”, – пише Железняк.

Він каже, що офіційна причина відтермінування “пленарки” – “терміново потреба зробити комплексний звіт для Сенату США” (“Ну а реально: вони ж тих, хто голосував за БЕБ повідпускали закордон. Особливо ОПЗЖ та групи. Хтось по відрядженням, хтось іншим шляхом. І тут сюрприз-сюрприз, багато з “союзників” по голосуванню не повертаються вчасно на цей тиждень”).

Читайте: Посли G7 застерегли українську владу від саботажу реформи БЕБ

Співголова фракції “Європейська солідарність” Ірина Геращенко про це пише: “Це позорище! Слуги, замість пленарного засідання , де б мали вирішувати питання московської церкви і розбудови фортифікаційних споруд, будуть імітувати бурхливу діяльність для наших партнерів. Замість засідання ВР вони зараз формують три групи по 10 депутатів тільки від Слуг, аби гнати їх на військові позиції і робити звіт по фортифікаціям. Ось інфо з чату Слуг: “ в нас термінова потреба зробити комплексний звіт для Сенату США по поїздці депутатів на позиції військових, у звʼязки з чим зараз формуються групи (...) Виїзд завтра. У звʼязку з цим, засідання на 6-8 переноситься!”

Читайте: Влада з причин “для службового користування” не випустила Порошенка за кордон

Голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія вже після дописів Железняка і Геращенко заявив: “Ми неодноразово говорили про те, що за аналогією роботи на округах депутати будуть більше працювати з військовими – на передовій, в навчальних центрах, в пунктах постійної дислокації. Зараз у цьому напрямку для наших депутатів є термінове і важливе завдання, яке напряму впливає на допомогу партнерів. Коли воно буде виконане – вони повернуться до роботи в сесійній залі. Такі речі не можуть і не повинні анонсуватися з питань безпеки”.

Арахамія також прокоментував щодо планів опозиції на найближчий час: “Хтось з них збирається на партійні з’їзди в Румунію. Хтось у відрядження, які вибивалися в Європарламенті. Інші хотіли зайнятися правкотероризмом, ще одні – виступами і трансляціями в ТікТок. Це явно не те, чого чекають наші військові, і наші партнери. І це точно не те, що наближає Перемогу”.

Читайте: Керівник “монобільшості” Арахамія законно та безпечно “побирається штиками ОПЗЖ”

Фото: з відкритих джерел | ZN 

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, Верховна Рада, слуга народу, пленарне засідання, ярослав железняк, давид арахамія, закон про мобілізацію, ірина геращенко, брак голосів, скасоване засідання, парламентська група

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
12 квітня 2024 г. 15:00
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
Столична міськрада 11 квітня 2024 року внесла чергові зміни до бюджету Києва на 2024 рік, а також відкоригувала нову Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. Точний перелік всіх коригувань буде доступний після публікації цих документіві, адже депутати і чиновники погодили внесення до відповідних проєктів рішень численних правок безпосередньо перед їх розглядом в сесійній залі. Між тим, відомо, що дохідну частину бюджету було збільшено до 75,2 млрд гривень, видаткову – до 92,5 млрд гривень. Відповідно, додаткові 995 млн гривень планується витратити по програмі “Захисник Києва”, 79,9 млн – на обладнання опорних пунктів в межах столиці, 459,3 млн гривень – на різні соціальні виплати військовослужбовцям, 30 млн гривень – напряму нададуть Міністерству оборони України в якості субвенції тощо. Не обійшлося і без збільшення витрат на “цивільні” напрямки – ще 89,4 млн було виділено на ремонтні роботи на дорогах, 50,8 млн – на реконструкцію ліфтового обладнання в багатоповерхівках і т.д. Була відповідно відкорегована і нова Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. 
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
10 квітня 2024 г. 09:00
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
У 2023 році столична влада продемонструвала одні з найгірших результатів наповнення бюджету за рахунок оренди і приватизації комунального майна за останні роки. Як стало відомо, від такої оренди до міської скарбниці надійшло 33,9 млн гривень, що більш ніж в половину менше планових показників, а від продажу комунальної нерухомості – 81,9 млн гривень (плюс ще 18.9 млн гривень, які були перераховані у 2024 році), що набагато менше ніж у попередні роки. Судячи з усього, причиною таких скромних надходжень до міського бюджету є і повномасштабна війна, яка знизила бізнес-активність у столиці, і систематичні порушення процедур і законодавства з боку профільних чиновників КМДА, які кожного року обходяться киянам у десятки мільйонів гривень.