неділя, 5 травня 2024 г.

Славутич не збирається входити до складу Чернігівщини, - мер Фомічев

Славутич не збирається входити до складу Чернігівщини, - мер Фомічев

Влада Славутицької громади спростувала заяву щодо бажання громади увійти до адміністративного складу Чернігівської області. Видання “Liga.net” розмістило інтер’ю з мером, зауваживши, що місто-супутник ЧАЕС не змогло скористатися вигодами децентралізації через входження до складу Київської області. За словами мера, у матеріалі опублікована інформація, вирвана із контексту, оскільки Славутич є анклавом Київщини і виконує державницьку  функцію із зняття з експлуатації непрацюючих блоків ЧАЕС. 

Про це дізналася із повідомлення голови Славутицької міської ради Юрія Фомічева у Facebook. 

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Як на хайпі через гучний заголовок і “вирвані” з контексту фрази зацікавити читачів”, саме з такої фрази мер розповів, що видання “Liga.net” розмістило з ним інтерв’ю з “гучною назвою” “Мер Славутича вважає, що місто має увійти в Чернігівську область: що цьому заважає”.

За словами Фомічева, у розмові із старшим реактором новин цього видання мав тривалу розмову щодо можливого розвитку громади, проте автор статті, чомусь, вирішив опублікувати лише ту частину, де мер розмірковував саме про “гіпотетичну! зміну підпорядкування міста Славутича з Київської до Чернігівської області”.

“Причому видав це як шалене прагнення громади в особі міського голови саме до таких змін ледь не вчора, причому разом з перереєстрацією Державного підприємства Чорнобильська АЕС в Чернігівську область!”, – обурився мер.

Він зауважив, що Славутич є анклавом Київської області, території якої колись входили до Чернігівщини через виконання містом державницької функцію із зняття з експлуатації непрацюючих блоків АЕС, адже Славутич і досі є містом-супутником Чорнобильської АЕС.


Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм Подписаться

“До цього питання можна буде повернутися після завершення всіх проєктів на ЧАЕС (зняття з експлуатації блоків та вирішення питання з четвертим  зруйнованим енергоблоком), а планово це відбудеться в 2064 році (якщо ці терміни не будуть змінені)! А будь-які бажання зміни статусу міста в поточному періоді, на мою думку, тільки створюють додаткову напругу серед містян, в т.ч. працівників Чорнобильської зони, яки через зруйновану логістику їдуть на своє робоче місце по 6,5 годин!, а далі, "вахтовим методом" виконують свою роботу і фактично живуть в Чорнобильській зоні!”, – каже він.

На його думку, такі публікації лише розхитують ситуації в країні під час війни. І наголосив, що нинішній статус Славутича не заважає громаді підтримувати побратимські відносини з сусідніми громадами та обласним керівництвом Чернігівської області.

І зауважимо, що дійсно у 2020 році у деяких державних діячів було бажання змінити статус Славутича і підпорядкувати адміністративно його до Чернігівської області.

“Славутич є і буде важливою складовою Київської області виконуючи покладені на нас функції в Чорнобильській зоні, а ГІПОТЕТИЧНЕ питання "переходу" до Чернігівської області є сьогодні недоречним і не на часі! Така моя офіційна позиція”, – резюмував він. 

На пост мера у коментарях відреагував і наразі вже ексзаступник міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода, який погодився з Фомічевим, що у період війни такі питання є неактуальними. Та, на його думку, у перспективі Славутич міг би увійти до Чернігівської області після відповідних громадських обговорень.

Таку точку зору Негоди, у свою чергу не підтримав депутат обласної ради (“Слуга народу”) та ексмер міста Славутич Володимир Удовиченко:

“Остаточний варіант Перспективного плану Київської області, до речі, який і був затверджений КМУ після детального вивчення усіх думок, ставив крапку! ЧАЕС-Славутич – єдиний комплекс! Руйнація його несе непоправні наслідки![...] Це -  проблема безпеки всього світу! Сьогодні треба думати про те як об'єднати світових донорів для пошуку ресурсів для розробки технологій, їх реалізації щодо приведення об’єкту Укриття до безпечно-екологічного стану”, – зауважив депутат. 


Нагадаємо, як раніше повідомляла KВ, у лютому 2020 року місто Славутич Київської області та його громада хотіли включити в межі Чернігівської області через віддалене від столиці місце розташування. Такі зміни були включені до проєкту перспективного плану формування тергромад на Київщині.

Читайте: У одному із дитсадків Славутича до кінця року за 13,6 млн гривень планують збудувати укриття

Фото: з відкритих джерел

КиївВлада

Інна Міхно

Теги: новини київщини, новини київської області, війна росії проти україни, напад росії на україну, славутич, чаес, заява, чернігівщина, юрій фомічев, володимир удовиченко, спростування, в’ячеслав негода, анклав, місто-супутник

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
12 квітня 2024 г. 15:00
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
Столична міськрада 11 квітня 2024 року внесла чергові зміни до бюджету Києва на 2024 рік, а також відкоригувала нову Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. Точний перелік всіх коригувань буде доступний після публікації цих документіві, адже депутати і чиновники погодили внесення до відповідних проєктів рішень численних правок безпосередньо перед їх розглядом в сесійній залі. Між тим, відомо, що дохідну частину бюджету було збільшено до 75,2 млрд гривень, видаткову – до 92,5 млрд гривень. Відповідно, додаткові 995 млн гривень планується витратити по програмі “Захисник Києва”, 79,9 млн – на обладнання опорних пунктів в межах столиці, 459,3 млн гривень – на різні соціальні виплати військовослужбовцям, 30 млн гривень – напряму нададуть Міністерству оборони України в якості субвенції тощо. Не обійшлося і без збільшення витрат на “цивільні” напрямки – ще 89,4 млн було виділено на ремонтні роботи на дорогах, 50,8 млн – на реконструкцію ліфтового обладнання в багатоповерхівках і т.д. Була відповідно відкорегована і нова Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. 
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
10 квітня 2024 г. 09:00
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
У 2023 році столична влада продемонструвала одні з найгірших результатів наповнення бюджету за рахунок оренди і приватизації комунального майна за останні роки. Як стало відомо, від такої оренди до міської скарбниці надійшло 33,9 млн гривень, що більш ніж в половину менше планових показників, а від продажу комунальної нерухомості – 81,9 млн гривень (плюс ще 18.9 млн гривень, які були перераховані у 2024 році), що набагато менше ніж у попередні роки. Судячи з усього, причиною таких скромних надходжень до міського бюджету є і повномасштабна війна, яка знизила бізнес-активність у столиці, і систематичні порушення процедур і законодавства з боку профільних чиновників КМДА, які кожного року обходяться киянам у десятки мільйонів гривень.