п'ятниця, 3 травня 2024 г.

Ситуація довкола Довженко-Центру: петиції громадян до влади та апетити забудовників (відео)

Ситуація довкола Довженко-Центру: петиції громадян до влади та апетити забудовників (відео)

Ситуація з Національним центром Олександра Довженка (Довженко-центр), а саме наказ про його реорганізацію сколихнула громадськість. На сайті Кабінету Міністрів 17 серпня розмістили петицію про скасування реорганізації Довженко-центру. 18 серпня сайті електронних петицій Президента України також з'явилась петиція з закликом зберегти Довженко-Центр,та його кіноархів. Автори петицій впевнені, що наказ про реорганізацію Довженко-Центру, який видало Державне агентство України з питань кіно, фактично означає ліквідацію національного кіноархіву.  

Про це, як передає KВ, йдеться у петиції №22/160478-еп на сторінці електронних петицій Президента України та у петиції №41/004804-22еп на сторінці електронних петицій Кабінету міністрів.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

У петиції на сайті Кабінету міністрів авторка звернення, культурна діячка Єлизавета Мамона наголошує,що наказ про реорганізацію Довженко-Центру, де-факто означає ліквідацію національного кіноархіву, який з 1994 року послідовно займається збереженням, дослідженням та популяризацією нашого кіно. За її словами, у "Науковому центрі кінематографії України", якому мають передати усі кіноархіви, основним видом діяльності зазначена "вища освіта". В результаті усю спадщину ймовірно передадуть "сплячій" установі, яка з моменту заснування у 2011 році не здійснювала жодної діяльності.

У петиції на сайті президента авторка Прохоренко Ольга зауважує, що збереження "Довженко-Центр"- це збереження та повага до української культурної спадщини України в сфері кіно та мультиплікації.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Однак, ще одиним важливий фактором у ситуації довкола Довженко – центру може бути забудовник. 

Як інформувала KВ, ще у 2019 році наказом Департаменту містобудування та архітектури КМДА №918, двом комунальним підприємствам Київської облради – “Київоблкіно” та “Друкар” – було видано МУО для проектування реконструкції нежитлових будівель під багатофункціональний комплекс на вул. Васильківська, 3 у Голосіївському районі. Зазначені будівлі на той час здавалися в оренду, а офіційно на цій адресі знаходилося КП “Київоблкіно”, яке фактично не провадило жодної діяльності.

Згідно з МУО, нежитлові будівлі розташовані на земельній ділянці площею 0,54 га (кадастровий номер 8000000000:79:376:0017). Цільове призначення ділянки – для реконструкції з розширенням адміністративно-виробничих приміщень з розміщенням кінотеатру та фільмосховища з подальшою експлуатацією та обслуговуванням. Функціональне призначення – частково територія багатоповерхової житлової забудови, частково територія громадських будівель та споруд відповідно до детального плану території (ДПТ) у межах вул. Васильківська, просп. 40-річчя Жовтня(нині Голосіївський), затвердженого рішенням Київради від 10 липня 2018 р. №1238/5302.

Як повідомляло видання “Наші гроші”, комунальники під виглядом реконструкції фактично віддали пів гектара біля метро "Голосіївська" під забудову новим ЖК. Детальним планом території функціональне призначення вказаної ділянки змінюється на житлову забудову. Висота будівлі може становити від 26,5 м до 73,5 м. Містобудівні умови та обмеження видані на зведення багатофункціонального комплексу, що в реальності означає, що збудують житловий комплекс. Поруч із цим ЖК на території ДП “Національний центр Олександра Довженка” зводиться ще один житловий комплекс (ЖК White Lines) по вул. Васильківській, 1.

Як писала KВ, у червні 2020 року столичну владу та поліцію попросили перевірити законність будівництва ЖК White Lines на вул. Васильківській, 1 у Голосіївському районі.. Серед іншого будівництво здійснюється на земельних ділянках з цільовим призначенням – для будівництва та обслуговування установ культурно-просвітницького обслуговування. ЖК White Lines є проектом компанії А-Девелопмент. 

Читайте: Столичну владу та поліцію попросили перевірити законність будівництва ЖК White Lines на вулиці Васильківській, 1

Нагадаємо, ТОВ "А-Девелопмент" зареєстрована у 2017 році. Статутний фонд – 1 тис. грн. Основний вид діяльності – будівництво житлових та нежитлових будівель. Засновники – АТ “ЗНВКІФ “Ларам Систем” (10%) та Олексій Баранов (90%, директор). У портфелі A Development – проекти у Києві, з яких ЖК Smart Plaza Obolon, ЖК Smart Plaza Polytech та A-Station реалізовані у партнерстві з компаніями, що входять до групи UFuture Василя Хмельницького та Андрія Іванова.

Василь Хмельницький – бізнесмен, депутат Верховної Ради IV-VII скликань (з 1998 до 2014 року). Вперше обраний до парламенту 1998 році за списком Партії зелених України, пізніше був членом фракцій БЮТ та Партії регіонів. Закінчив парламентську діяльність у складі депутатської групи “Суверенна європейська Україна”.

Читайте: У ході реставрації Микільські ворота приростають офісами та ресторанами

Свого часу ЕП інформувала що, ЖК White Lines  будується спільними зусиллями Баранова, співвласника UDP Іванова та Степана Черновецького – сина колишнього мера Києва Леоніда Черновецького. У пресслужбі A-Development підтвердили, що співінвесторами White Lines є UDP та компанія Futura Hata. За даними джерел видання, Futura Hata належить Черновецькому. Представники Черновецького повідомили виданню, що інститут спільного інвестування, бенефіціаром якого є Степан, "придбав квартири у ЖК White Lines як рітейл-клієнт, а також в якості фінансової установи надає кредитування забудовнику".

Наразі, схоже, що земельна ділянка під Довженко-центром ніколи і не переставала бути предметом інтересу забудовників. 

Зауважимо, у 17 лютого ц.р. прокуратура повідомила про підозру ексдиректору будівельної компанії. Підприємця звинуватили у захопленні земельної ділянки та блокуванні входу до бомбосховища по вул. Васильківській , яка на праві користування належить ДП “Національний центр Олександра Довженка”.

Читайте: У Києві забудовника підозрюють у захопленні землі та блокуванні бомбосховища

Нагадаємо: 17 серпня стало відомо, що Держкіно видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру, що де-факто означає ліквідацію національного кіноархіву, який з 1994 року послідовно займається збереженням, дослідженням та популяризацією українського кіно. Директоркою Держкіно є Марина Кудерчук, яка пояснює реорганізацією Довженко-Центру у чудернацький засіб: мовляв, частина функцій Довженко-Центру буде передана структурі, в якій немає ані співробітників, ані напрацьованих проектів, крім того, цю структуру було створено в 2011 році за часів Януковича – і ця структура стояла без справи.

Детально послухати Марину Кудерчук разом з розширеним компетентним коментарем щодо негативної ролі міністра культури Олександра Ткаченка в долі Довженко-Центру дивіться та слухайте на YouTube-каналі Ragulivna, .


Читайте: Держкіно ліквідовує Довженко-Центр (документ)

Фото: Андрій Бойко

КиївВлада

Олександр Попов

Теги: новини києва, жк, петиція, забудовник, девелопмент, Довженко-Центр, василь хмельницький, ліквідація, андрій іванов, степан черновецький, white lines, олексій баранов

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій