четвер, 2 травня 2024 г.

Ртутні землі заводу “Радикал” у Києві хочуть забудувати житлом “для військових”: слово за Кличком

Ртутні землі заводу “Радикал” у Києві хочуть забудувати житлом “для військових”: слово за Кличком

Завод “Радикал”, а точніше сотні гектарів зараженої ртутної землі під ним, не раз намагалися забудувати житловими будинками різні столичні забудовники. Із року рік довкола цього ласого шмата земельної ділянки у Деснянському районі столиці виникали скандали і протести, востаннє – у 2019 році. Але зараз, під час війни, коли увага влади та правоохоронців прикута до питань оборони країни, столичні чиновники, схоже, знову взялися за старе. 

Про це KВ на правах анонімності розповіло джерело в Київраді.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Нагадаємо, завод “Радикал”, або інакше "Київський завод хімікатів", був побудований у 50-х роках минулого століття. Наприкінці 90-х років завод приватизували, а потім збанкрутували й закрили. Після закриття підприємства на його території залишилися понад сотню тонн ртуті, а також ртутєвмісний шлам, забруднене ртуттю обладнання, джерела іонізуючого випромінювання, соляна, сірчана кислота, неідентифіковані хімічні сполуки. 

І хоч ліквідацію наслідків хімвиробництва проводили на рівні Кабміну, а на ці роботи пішло понад шість років ще у 2000-х, нині у грунтах на території заводу все ще, ймовірно, залишаються від десяти до декількох десятків тонн ртуті. А найбільшу небезпеку становить цех електролізу, де й досі є залишки ртуть.

Попри це, у 2017 році стало відомо про будівництво ЖК Urban Park за адресою вулиця Магнітогорська, 5. Проект починав скандальний “Укрбуд” Максима Микитася. Фактично ця забудова ведеться в одному кварталі з територією заводу "Радикал" і безпосередньо з нею межує. 

Джерело KВ у столичній міськраді стверджує, що оскільки зараз вже проти “Урбан Парку” ніхто не протестує, а екологічні проблеми ласих до заробітку забудовників не хвилюють, то територію забудови ртутної землі тепер хочуть значно розширити. 

“Будувати мають намір під благим гаслом: “для військових”. А відповідні земельні ділянки під ці потреби майбутньому забудовнику має передати державний “Укрексімбанк”,- каже співрозмовник редакції. 

Схема з одного боку досить складна, але водночас, як завжди, коли йдеться про корупційну складову, доволі прозаїчна.

“Справа в тім, що “Укрексімбанк” свого часу кредитував збанкрутіле підприємство “Бліц Інформ”, що розташовувалося поряд із “Радикалом”. Після продажу майна “Бліц – Інформу” на аукціоні ще у 2019 році, банк одразу почав його оскаржувати, щоб повернути собі заставне майно і головне – землі. За рішенням Північного апеляційного господарського суду від 4 квітня 2023 року “Укрексімбанк” нарешті досяг бажаного. І тепер готується віддати їх під власне анонсовану забудову через новий аукціон наперед визначеному “переможцю”. У КМДА, тим часом, готується зміна цільового використання землі і відповідний дозвіл для майбутнього будівництва”,- зазначає джерело в міськраді. 

З його слів, міський голова Києва Віталій Кличко на описані процеси відчуження ртутної ділянки та наміри її забудови поки що ніяк не відреагував. Ймовірно тому, що до цього часу все відбувалося дуже кулуарно та непублічно. 

“Однак тепер кияни та військові, якими “прикривають” цей ртутно-будівельний проект, вочевидь, мають почути позицію свого мера”,- резюмував співрозмовник KВ.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Нагадаємо, наприкінці 2022 року ЗМІ повідомляли, що рівень концентрації ртуті в атмосферному повітрі на території і поблизу ВАТ "Радикал" перевищувало нормативну ГДК від 2,1 до 145 рази. Масова частка ртуті в ґрунті на цих землях, ймовірно, перевищує нормативні показники від 5,8 до 35,4 рази, а засмічення місця зберігання ртутьвмісними речовинами поблизу “Радикала” в загальному становить 21,5 тис. м2 та об’ємом майже 113 тис. м3. 

Фото: ecopolitic.com.ua

Олексій Вєтров

Теги: КМДА, Віталій Кличко, укрбуд, жк, забудова, радикал, укрексімбанк, Урбан парк, Бліц-Інформ

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій