субота, 27 квітня 2024 г.

Розкрадання у “Київському метрополітені”: Кличка закликали звільнити директора транспортного департаменту КМДА Кандибора

Розкрадання у “Київському метрополітені”: Кличка закликали звільнити директора транспортного департаменту КМДА Кандибора

Голова фракції “Слуга народу” у Київраді Андрій Вітренко (на фото) закликав столичного мера Віталія Кличка звільнити директора Департаменту транспортної інфраструктури КМДА Руслана Кандибора, що дозволить “очистити” команду міського голови від корупціонерів. Таким чином депутат відреагував на оприлюднену в журналістському розслідуванні інформацію щодо фінансових зловживань з боку тепер вже ексочільника КП “Київський метрополітен” Віктора Брагінського і щодо ймовірного незаконного збагачення членів його родини. На переконання Вітренка, самого звільнення Брагінського замало, і саме Кандибор не впорався з управлінням довіреної йому сфери, що призвело до неефективної роботи столичної підземки та розкрадань міського бюджету.

Про це KВ стало відомо із заяви голови фракції “Слуга народу” у Київраді Андрія Вітренка під час сьогоднішнього пленарного засідання міськради.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

У своєму виступі депутат відреагував на гучний корупційний скандал щодо керівництва КП “Київський метрополітен”, який виник минулого тижня після оприлюднення журналістського розслідування “Bihus.Info”, а також провів паралель зі схожою історією щодо можливих зловживань з боку тепер вже колишнього керівництва ПрАТ “ХК “Київміськбуд”. При цьому, Андрій Вітренко висловив припущення, що такі ситуації будуть повторюватися і в майбутньому.

Читайте: Київрада попросить у Кабміна для “Київміськбуда” 2,28 млрд гривень компенсації за добудову ЖК “Укрбуду”

“За останні кілька тижнів Київ здригався не лише від ракет та “Шахедів” – Київ вчергове здригнувся, коли всі кияни та вся країна дізналися про масштабні корупційні оборудки в місті. Журналісти “Bihus.Info” оприлюднили розслідування щодо вже колишнього керівництва “Київського метрополітену”, яке протягом років, навіть під час війни, грабувало Київ та метрополітен. Це не перші такі викриття, і я, на жаль, думаю, що не останні. Шановний Віталій Володимирович (Кличко. – КВ), ви вже десять років керуєте цим містом. В результаті ми бачимо, що в місті встановилися негласні правила, що друзям – все, а киянам – хаос. Випадок з “Київміськбудом”. Успішна компанія, яка з 1950 року працювала на ринку будівництва в столиці. тепер майже банкрут. Метрополітен, який відкривав станції з 50-х років, за десять років з керівництва Віктора Брагінського не побудував жодної станції”, – заявив Андрій Вітренко.

На переконання народного обранця, у випадку зі скандалом щодо метрополітену міський голова Києва Віталій Кличко має прийняти кадрові рішення. При цьому, як вважає Андрій Вітренко, звільнення Віктора Брагінського замало, і разом з ним відповідальність має нести директор Департаменту транспортної інфраструктури Київської міськдержадміністрації (КМДА) Руслан Кандибор.

“Керівник “Київміськбуду” тихенько пішов з посади. Те саме зараз намагаються зробити з Віктором Брагінським.  Мені здається, що формула успіху в місті дуже проста: очолюєш комунальне підприємство, десять років керуєш ним, доводиш його до занепаду, паралельно будуючи віллу в Іспанії, Франції або принаймні в Козині. І все це за рахунок киян. А потім тебе тихо звільняють з посади, забезпечуючи алібі. І таке неподобство відбувається в найбагатшому місті Україні з бюджетом в 83 млрд гривень. Колеги, я закликаю вас схаменутися. Триває важка війна. Тисячі та мільйони киян своїми донатами підтримують армію. В цей час, згідно журналістських розслідувань, Київ грабують. Віталій Володимирович, ви часто кажете, що за усе в місті відповідає мер. Найменше, що ви можете зробити – це вигнати корупціонерів з вашої команди та звільнити директора Департаменту транспорту Кандибора, як такого, що не впорався з управлінням галуззю”, – підкреслив депутат.

Зазначимо, невдовзі після виступу Андрія Вітренка Київрада проголосувала про дострокове припинення повноважень Віктора Брагінського як депутата Київради, таким чином задовольнивши його заяву.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Нагадаємо, за інформацією “Bihus.Info”, яка була встановлена журналістами за результатами аналізу декларацій Віктора Брагінського та даних щодо майна його родини, його мама-пенсіонерка купує дорогі квартири, сестра купує землю, колишня дружина будує дачу в Козині, а пов'язані з ексочільником столичної підземки особи отримували підряди від самого метрополітену. Загалом журналісти виявили у Брагінського незадеклароване майно вартістю 52 мільйона гривень.

14 березня, через декілька годин після виходу цього розслідування, Віталій Кличко заявив, що відсторонить Віктора Брагінського від виконання обовʼязків директора столичного метро. Наступного дня, 15 березня, стало відомо, що керівник КП “Київський метрополітен” написав заяву про звільнення. Тоді ж у КМДА наголосили, що обов’язки начальника цього підприємства тимчасово виконуватиме головний інженер столичного метрополітену Віктор Вигівський.

Віктор Брагінський, який також був депутатом поточного IX скликання Київради (фракція “УДАР”), очолював КП “Київський метрополітен” з 17 липня 2014 року. Дане підприємство підпорядковане Департаменту транспортної інфраструктури КМДА, яким з 1 вересня 2021 року керує вищезгаданий Руслан Кандибор. Діяльність цієї структури з 9 листопада 2021 року особисто контролює очільник столиці Віталій Кличко.

Читайте: Голова КП “Київський метрополітен” Брагінський написав заяву на звільнення

Фото: скріншот трансляції пленарного засідання 

КиївВлада

Іван Кулик

Теги: новини києва, КМДА, кп, київрада, Віталій Кличко, київський метрополітен, руслан кандибор, корупція, звільнення, бюджет києва, департамент транспортної інфраструктури, андрій вітренко, віктор брагінський, КП Київський Метрополітен, зловживання, журналістське розслідування

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій