четвер, 2 травня 2024 г.

Правоохоронці затримали шахраїв, які продали неіснуючі генератори та паливо на десятки мільйонів гривень (фото, відео)

Правоохоронці затримали шахраїв, які продали неіснуючі генератори та паливо на десятки мільйонів гривень  (фото, відео)

Нацполіція затримала 10 учасників злочинної організації, які продавали неіснуючі промислові електрогенератори, дизельне пальне і мінеральні добрива. Слідством встановлено, що  сума збитків потерпілим складає близько 50 млн гривень. Проте, за інформацією правоохоронців, кількість потерпілих від злочинної діяльності фігурантів значно більша, а сума збитків може становити понад 100 млн гривень. 

Про це, як передає KВ, йдеться в повідомленні пресслужби Національної поліції України.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Зазначається, що у 2022 році мешканці Києва створили стійке, чітко структуроване, ієрархічне об’єднання з розподілом ролей. Зловмисники через посередників реєстрували фіктивні фірми з продажу мінеральних добрив, дизельного пального та промислових електрогенераторів. Для пошуку покупців діяла розгалужена система колл-центрів, працівники якого рекламували товар у мережі інтернет і робили масові смс-розсилки. 

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Зловмисники при спілкуванні з покупцями використовували інтернет-телефонію з віртуальними номерами, обмін та створення документів проводили виключно в електронній формі, а для перерахунку коштів надавали реквізити фіктивних фірм.

Серед покупців були переважно агропідприємства та профільні господарства, а також підприємства, які хотіли підготуватися до можливого “блекауту” і  планували придбати електрогенератори.

Згідно з повідомленням, call-центри, які вчиняли шахрайські дії, діяли на території Києва. Учасники організації здійснювали дзвінки людям, смс-розсилку по агропідприємствах та іншим підприємствах про продаж продукції. При цьому пропозиція була нижчою за ринкову вартість. Після укладання договорів на поставку товарів покупці перераховували кошти на фіктивні підприємства. Утім продукція не поставлялася, а зловмисники не відповідали на дзвінки.

Через куплені на підставних осіб підприємства шахраї діяли і через тендери. Для цього вони подавали документи не участь у тендерах з ціною на 10-15 копійок менше середньої і вигравали їх. За умови повної передплати але поставки продукції протягом 10 днів зловмисники встигали вивести гроші і зникнути.

"Правоохоронці задокументували 14 епізодів шахрайства. Загальна сума збитків потерпілим складає близько 50 мільйонів гривень. Разом із тим, кількість потерпілих від діяльності злочинної організації може становити в рази більше, а сума збитків – понад 100 млн гривень", – повідомили в Нацполіції.

Вчора, 1 березня, було проведено 59 обшуків на території Києва, Київської, Дніпропетровської, Харківської, Волинської, Чернівецької та Сумської областей. Правоохоронці  вилучили документи про функціонування фіктивних підприємств, печатки та штампи, банківські картки, через які виводилися викрадені кошти, мобільні телефони, комп’ютерну техніку, 9 автомобілів преміум-класу, які були придбанні у період злочинної діяльності, та близько 10 млн гривеь. 

Організатора та 9 активних учасників затримано, їм оголошено про підозру. Слідчі подали клопотання до суду щодо обрання фігурантам запобіжних заходів. 

Нагадаємо, кіберфахівці СБУ викрили діяльність групи, учасники якої видурювали гроші з бізнесменів. Шахраї надсилали листи-прохання підтримати ЗСУ за підписами нібито представників влади. Залежно від можливостей, підприємці перераховували спритникам від 10 до 100 тис. гривень. 

Читайте: Правоохоронці затримали шахраїв, які від імені влади “зібрали” понад 3 млн гривень для військових

Фото: Нацполіція України

КиївВлада

Олександр Попов

Теги: новини києва, новини україни, війна, агресія рф, правоохоронці, схема, нацполіція, генератори, шахраї, паливо

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій