неділя, 28 квітня 2024 г.

Петиція про присвоєння Героя України меру Ірпеня не набрала голосів

Петиція про присвоєння Героя України меру Ірпеня не набрала голосів

Петиція голови Бучанської громади Анатолія Федорука ("Слуга народу"), щодо присвоєння звання Героя України меру Ірпеня Олександру Маркушину (“Нові обличчя”) не набрала достатньої кількості голосів, за неї проголосувало понад 4 тисячі прихильників очільника Ірпеня. Сама петиція в будь-якому разі не гарантувала б присвоєння звання, однак у суспільстві була сприйнята як своєрідний тролінг.

Про це KВ дізналася за результатами петиції, опублікованої на офіційному інтернет-представництві Президента України про присвоєння звання Героя України капітану ЗСУ Олександру Маркушину – голові Ірпінської міської громади. 

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Так, згідно із даними електронної петиції, опублікованої 27 листопада, звернення автора петиції – голови Бучанської громади Анатолія Федорука (партія “Слуга народу”) – за 70 днів змогла зібрати лише 4 883 голосів. 


Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Та як роз’яснив у коментарі KВ адвокат та депутат Київської обласної ради від партії “Батьківщина” Олександр Колодій, петиція щодо присвоєння звання Героя України, навіть якби одержала необхідну кількість  голосів для розгляду її Президентом, не могла би слугувати підставою для одержання такого звання.

“Підставою може бути лише відповідний розпорядчий акт Президента України – підписаний указ. Сама по собі петиція, яка набрала необхідну кількість голосів, є лише підставою для того, щоб її розглянули. Проте в законодавстві відсутня норма, яка би зобов’язувала при набранні 25 тис. голосів надання такого звання. Загалом присвоєння звання Героя України – це складний процес, в якому мають брати участь відповідні дорадчі органи, у цьому випадку, саме військові. Збираються певні підстави та характеристики особи для присвоєння відповідного звання. Тож на мою думку, це – досить дивна петиція. Я більш схиляюся до якось тролінгу з боку Анатолія Федорука у цій ситуації. Проаналізувавши його інтерв’ю щодо мера Ірпеня, можу прийти до висновку, що між ними панують не досить дружні стосунки. Вважаю, що в нас є багато більш гідних військовослужбовців, і на жаль, загиблих, які дійсно гідні цієї нагороди”, – розповів Колодій.

Варто зауважити, що в законодавстві України одержання звання Герой України передбачає низку пільг та виплат. А саме – надбавку до пенсій, податкові пільги, безкоштовне лікування та виготовлення зубних протезів, звільнення від сплати за комунальні послуги, безкоштовний проїзд у громадському транспорті, пільговий відпочинок, додаткові відпустки, щомісячні виплати до зарплати та інше.

Нагадаємо, як раніше повідомляла KВ, 22 листопада в інтерв’ю виданню “Новий формат” Маркушин розповів про ситуацію в Ірпінській громаді у перші дні повномасштабного вторгнення і як він разом із побратимами приймав перші бої на “Жирафі” і відстояв Ірпінь. Крім того, у матеріалі Маркушин публічно звинуватив мера Бучі Федорука у втечі та здачі Бучі окупантам.

Після виходу скандального інтерв'ю, 27 листопада мер Бучі Анатолій Федорук (обраний від “Слуг народу”)  зареєстрував на сайті Президента України петицію, пропонуючи присвоїти звання Героя України сусідові – меру Ірпеня, Олександру Маркушину (“Нові обличчя”).

Згодом Федорук опублікував у своїй соцмережі пост, в якому назвав розповіді Маркушина про звільнення Бучі дезінформацією в стилі російських пропагандистів. Мер Ірпеня одразу охрестив петицію мера Бучі “негідним вчинком”, “тролінгом та “наругою над вищою державною нагородою”. 

Баталія між очільниками міст тоді викликала величезний резонанс у громадах, де різко розкритикували відверто недоречну поведінку можновладців під час війни.

Читайте: Мерський тролінг: до конфлікту між мерами Ірпеня і Бучі долучили ресурси Офісу Президента

Фото: itvua.tv

КиївВлада

Інна Міхно

Теги: новини київщини, новини київської області, війна росії проти україни, напад росії на україну, буча, ірпінь, скандал, олександр маркушин, депутати, петиція, анатолій федорук, бучанська громада, ірпінська громада, герой україни, Володимир Карплюк, нові обличчя, Петро Щербина, державне звання, тролінг, олександр пащинський, петро король

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій