п'ятниця, 3 травня 2024 г.

НДІ Українознавства просить Зеленського врятувати заклад

НДІ Українознавства просить Зеленського врятувати заклад

У Науково-дослідному інституті українознавства (НДІУ) вважають реорганізацію установи, ініційовану Міністерством освіти та науки України, неприйнятним і антиукраїнським рішенням, особливо в умовах повномасштабної російсько-української війни.

Про це, як передає KВ, йдеться у "Відповіді вчених-українознавців на рейдерське посягання чиновників", опублікованій на сайті НДІУ. 

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

7 грудня 2023 р. до Науково-дослідного інституту українознавства надійшов лист “Про реорганізацію Науково-дослідного інституту українознавства” №1/19265-23 від 06.12.2023 року:

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

“З метою його обговорення та прийняття рішення були зібрані збори трудового колективу НДІУ”, – йдеться в дописі.

Зазначається, що директор, доктор філософії, професор, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки Василь Чернець у своєму виступі наголосив: “Під час російсько-української війни Науково-дослідний інститут українознавства розгорнув потужну діяльність з поширення українознавства як європейської науки. Також його дія спрямована на консолідацію суспільства та відвоювання української культурної спадщини у країни-агресора”.

Науковець зауважив, що “в умовах, коли за межами держави перебуває понад 10 мільйонів громадян України, Інститут з метою активної співпраці з діаспорою та підтримки українських біженців, створив 24 закордонних філії (у США, Німеччині, Швейцарії, Франції, Нідерландах, Туреччині, Чехії та інших країнах), які діють виключно на волонтерських засадах”.

“Завдяки їхній роботі про діяльність Інституту знає увесь світ. Вважаємо, що будь-яка реорганізація саме Інституту українознавства в умовах повномасштабної російсько-української війни є неприйнятним і антиукраїнським рішенням, суперечить інтересам Української держави та української нації”, – акцентував Василь Чернець.

Директор НДІУ наголосив, що він прикладе всіх зусиль, щоби зберегти Інститут та його колектив для продовження виконання вченими-українознавцями науково-дослідних робіт. Окрім того, відзначив директор: “Ми маємо наказ багатьох героїв Збройних сил України, які виступали на наукових заходах Інституту, і обов’язково звернемося до них за підтримкою”.

Як відзначив голова первинної профспілкової організації, кандидат історичних наук, Юрій Фігурний, “Ініціатором листа виступив директорат фахової передвищої, вищої освіти МОН України, який не має жодного відношення до нашої наукової установи. Найголовніше те, що у листі відсутнє будь-яке обґрунтування причин та мети цієї реорганізації. Це зроблено без погодження із трудовим колективом”.

Вчений секретар, кандидат історичних наук, Юлія Лєбєдєва зачитала проєкт-звернення до Президента України Володимира Зеленського, премєр-міністра України Дениса Шмигаля та міністра освіти і науки Оксена Лісового. Проєкт листів був одноголосно підтриманий та прийнятий за основу на загальних зборах трудового колективу НДІУ.



Читайте: Художники “БЖ-АРТ” просять т.в.о. міністра культури не відключати від електроенергії їхні майстерні

Фото: НДІУ

КиївВлада

Олександр Попов

Теги: новини києва, новини україни, володимир зеленський, денис шмигаль, звернення, мінкульт, реорганізація, оксен лісовий, НДІУ, інститут українознавства

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій