неділя, 28 квітня 2024 г.

Міністерство культури та КМДА запропонували створити Національне військове меморіальне кладовище на Співочому полі

Міністерство культури та КМДА запропонували створити Національне військове меморіальне кладовище на Співочому полі

Міністерство культури та інформації запропонувало, а Київська міська держадміністрація (КМДА) підтримала розташувати Національне військове меморіальне кладовище (НВМК) на Співочому полі – поруч з Києво-Печерською Лаврою та Музеєм Другої Світової війни. Таким чином від ідеї розмістити НВМК на Лисій горі у владних кабінетах відмовились, але Співоче поле теж може стати конфліктним майданчиком.

Про це KВ стало відомо з допису на Facebook київської журналістки, співзасновниці та голови громадського руху “Почайна” Аннабелли Моріної.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Зазначимо, 20 січня KВ в своєму Telegram-каналі повідомила: найбільш ймовірно, що Національне військове меморіальне кладовище буде розташовано на Співочому полі”, бо на цьому наполягає Банкова. Також було озвучено гіпотетичні заперечення з боку Мінкульту та КМДА – на Співочому полі проводять музичні фестивалі та квіткові виставки. 

За даними Аннабелли Моріної, в той же день, 20 січня, під час ZOOM-конференції “Мінкульт запропонував, а КМДА підтримала для створення НВМК ще один парк – Співоче поле”.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

“НВМК – це не тільки меморіал, музей війни, архів війни, крематорій, адміністративна будівля, але й… десятки гектарів поховань… Загальна площа ландшафтного парку Співоче поле –   усього 30 гектарів… На території Співочого поля вже є старий меморіал воїнам Другої Світової війни, а восени азовці запропонували КМДА там створити цвинтар-меморіал на честь героїв “Азовсталі”… До речі, дуже цікава красива архітектурна концепція в азовців. Але сьогодні мова йде про зовсім іншу кількість поховань”, – написала Аннабелла Моріна.

Концепція військового цвинтаря-меморіалу на Співочому полі на честь Героїв Азовсталь, фото: “УП”

Аннабелла Моріна впевнена, що пропозиція створити НВМК на Співочому полі призведе до нового суспільного конфлікту. “Ця ідея знову зіштовхне поміж собою родини загиблих та київських екологів, пам`яткоохоронців чи просто місцевих мешканців. Що, в свою чергу, призведе лише до затягування часу”, – наголосила журналіста та громадська активістка.

Зазначимо, що Київський еколого-культурний центр (КЕКЦ) 1 січня ц.р. назвав Співоче поле “найкращим місцем для розташування НВМК в Києві”. Усього, замість Лисої гори та Бабиного яру, КЕКЦ разом з ГО "Громадський рух "Почайна" запропонували меру Києва Віталію Кличку п’ять ділянок під створення НВМК:

  1. Співоче поле.

  2. Пустир на території Виставкового центру.

  3. Пустир біля кладовища Берковці.

  4. Пустир біля озера Редькіно на Окружній.

  5. Урочище Троїцьке на північ Троєщини.

Крім нас, Співоче поле, як місце для розташування НВМК підтримує  Полк “Азов”. Як повідомила керівниця патронатної служби Полку “Азов” Олена Толкачова, це їх позиція”, – повідомили в КЕКЦ.

Але, на переконання Аннабелли Моріної, Співоче поле – не найкращий варіант, бо в Києві сотні гектарів роздано за незаконними схемами за безцінь під приватну забудову.

“Не знайшли гідної ділянки тим, завдяки кому це місто залишилось на мапі і все ще є української столицею… Вважаю, що зараз дуже на часі велике суспільне обговорення місця розташування НВМК та суспільна допомога процесу надання ділянки в Києві. З урахуванням земель, вкрадених під незаконну забудову”, – резюмувала журналіста та громадська активістка.

Вона пропонує розглянути під створення НВМК дві різні земельні ділянки державного агрокомбінату “Пуща-Водиця”, що раніше мали сільськогосподарське призначення, але Київрада змінила цільове призначення цих ділянок в 2013 та 2021 роках і віддала їх під забудову Stolitsa Group Владислави Молчанової. Одне з них - це біля 100 гектарів поруч із Берковецьким кладовищем.

Нагадаємо, раніше в якості місця для розташування НВМК розглядалась Лиса гора, що викликало масу екологічних, культурних і безпекових заперечень. ВІдповідальним за створення НВМК є Міністерство у справах ветеранів, яке очолює Юлія Лапутіна.

Детальніше про пошук землі в Києві під НВМК: Пошук місця в Києві під поховання героїв війни досі триває

Фото: OKTV

КиївВлада

Олексій Алтинов

Теги: новини києва, КМДА, Віталій Кличко, stolitsa group, київська міська державна адміністрація, міністерство культури, владислава молчанова, кекц, національне військове меморіальне кладовище, полк азов, нвмк, лиса гора, київський еколого-культурний центр, юлія лапутіна, пуща водиця, співоче поле, міністерство ветеранів

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій