субота, 27 квітня 2024 г.

Медіарух закликає Зеленського взяти під свій контроль розслідування злочинів проти медійників

Медіарух закликає Зеленського взяти під свій контроль розслідування злочинів проти медійників

Журналісти та медіа, учасники Медіаруху, закликають президента Володимира Зеленського рішуче засудити кампанію тиску на незалежних журналістів і розслідувачів та взяти під свій контроль розслідування злочинів проти медійників.

Про це KВ стало відомо з повідомлення ІМІ.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Повідомляється, що анонімні телеграм-канали, які публічно декларують, що працюють на владу, і постійно її захищають, та сайти-сміттярки вже системно переслідують незалежні медіа та журналістів-розслідувачів, влаштовуючи їм провокації в реальному житті.

"Невідомі агресори намагаються виставити українських журналістів "ворогами народу", російськими агентами, особами, що мають наркозалежність, та дискредитувати їхню професійну роботу", – йдеться у повідомленні. 

Зазначається, що за останні кілька днів громадськість стала свідком атак на журналіста проєкту "Наші гроші" Юрія Ніколова, на Bihus.Info, а до того – на "Детектор медіа", "Українську правду", NV, "Цензор", "Бабель", "Лігу.net", "Еспресо". Окрім провокацій і спроб дискредитації, відбувається стеження, прослуховування телефонних розмов та порушення права журналістів на приватне життя – і все це з метою тиску на незалежні медіа. 

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Всі ці дії є злочинами, які потребують оперативної реакції з боку правоохоронних органів. І всі вони завдають шкоди майбутньому України як демократичної держави. 

"Закликаємо правоохоронні органи зважити на серйозність ситуації та оперативно встановити й притягнути до відповідальності людей, причетних до організації цих переслідувань і атак на журналістів. Захистити свободу слова і припинити провокації проти журналістів – в інтересах керівництва держави, адже анонімні телеграм-канали, ймовірно, причетні до організації цих провокацій, прямо називають їх помстою за критику влади, зокрема президента", – йдеться у повідомленні.

Також Медіарух закликає міжнародних партнерів виступити на захист переслідуваних журналістів, бо лише громадський контроль гарантує непохитність дотримання принципів демократії, верховенства права та ефективної боротьби з корупцією,  які сповідують ваші держави і які прагне втілювати Україна. 

"Тільки спільними зусиллями суспільства і держави ми зможемо подолати загрози нашій державності та свободи. Не дамо знищити нашу єдність тим, хто намагається залякати незалежні українські медіа. Бо тільки в ній – запорука нашої перемоги", – йдеться у повідомленні.

Ініціаторами заяви виступили 29 журналістів та експертів, їхні імена доступні за посиланням.

Заява Медіаруху відкрита для підписання. Надсилати лист із зазначенням у темі "Підпис під заявою" можна на адресу: [email protected] 

Заяву підтримали: Медіарух, Euromaidan Press, Сергій Сидоренко, редактор "Європейської правди", Наталія Лигачова, шеф-редакторка "Детектор медіа", Гала Скляревська, "Детектор медіа", Редакція Texty.org.ua, ІМІ, Оксана Романюк, директорка ІМІ, Львівський медіафорум, НМР, Еспресо, ГО Центр громадянського представництва "Життя", Ярина Ясиневич, Центр дослідження визвольного руху.

Довідково. Медіарух – спільнота, що об’єднала журналістів провідних українських медіа, журналістів-розслідувачів та експертів медійних громадських організацій. Медіарух започатковано 5 лютого 2019 року.

Читайте: Столичні правоохоронці розпочали перевірку факту погроз журналісту

Як писала KВввечері у неділю, 14 січня, невідомі зловмисники намагалися вломитися у квартиру редактора і співзасновника видання “Наші гроші” Юрія Ніколова. Але, за словами Ніколова, оскільки його самого у той момент не було вдома, своїми діями вони лише налякали мати журналіста. Через деякий час зловмисники випустили на одному з російськомовних Телеграм-каналів допис про цю “подію”.

Читайте: Невідомі намагалися залякати та вломитися у помешкання редактора видання “Наші гроші” Юрія Ніколова

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Геннадій Олійников

Теги: новини києва, новини україни, володимир зеленський, правоохоронці, розслідування, заява, погрози, ЗМІ, журналіст, утиск, медіарух, утиск журналістів, тг-канали

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій