субота, 27 квітня 2024 г.

Маючи 1 млрд грн боргів, НЕК “Укренерго” вимагає оплати послуг, які не надавались

Маючи 1 млрд грн боргів, НЕК “Укренерго” вимагає оплати послуг, які не надавались

В умовах монопольного становища на ринку електроенергії НЕК “Укренерго” користується правом безумовного списання коштів і виставляє учасникам ринку рахунки за ненадані послуги. Якщо учасник ринку електроенергії своєчасно не сплачує  рахунок “Укренерго”, то отримує статус “переддефолтний/дефолтний”, що фактично є забороною виробництва електроенергії. Водночас Укренерго не розраховується вчасно з учасниками ринку. Зокрема борг перед КП “Київтеплоенерго” за врегулювання небалансів складає 1 млрд гривень. 

Про це KV стало відомо з інтерв’ю ExPro директора департамента з правового забезпечення КП “Київтеплоенерго” Сергія Гушула.

Подписывайтесь на новости “КиевVласть”
 

Гушул зазначив, що у червні НЕК “Укренерго” розрахувалась з “Київтеплоенерго” (далі — КТЕ) за вересень 2020 р. та розпочала оплачувати рахунки за жовтень минулого року. Внаслідок цього у КТЕ утворився подвійний касовий розрив: газ як основну сировину для виробництва тепла і електрики компанія купувала на умовах передоплати, а споживачі теплоенергії сплачують за спожиті послуги з 20-денною відстрочкою.

“Ситуація ускладнюється домінуючою позицією “Укренерго” на ринку електроенергії. Будь-який рахунок перед “Укренерго”, не оплачений протягом двох діб, автоматично призводить до статусу “переддефолтний”. Потім ще два дні затримки – і вже “дефолтний” статус. Але навіть на “переддефолтному” етапі вони мають право на списання коштів з фінансової гарантії. Тобто, навіть якщо ми не заплатимо, “Укренерго” отримає свою сатисфакцію. А якщо ж ми опинимося в “дефолтному” статусі, будемо змушені зупинити генерацію електроенергії, а значить і виробництво гарячої води для Києва”, — пояснив директор департаменту правового забезпечення КП “Київтеплоенерго” Сергій Гушул.

Подписывайтесь на новости “КиевVласть” в Телеграм

За його словами, наразі з “Укренерго” тривають три судові спори. Перший — про стягнення вартості послуги за врегулювання небалансів, тобто йдеться про 1 млрд грн боргу “Укренерго”. Другий — плата за невідповідність надання послуг на балансуючому ринку, коли “Укренерго” використовувало нещодавно прийняту формулу для розрахунку платежів на балансуючому ринку за минулі періоди, коли ця формула взагалі не діяла. Третій — за фактично ненадані послуги з передачі електричної енергії магістральними мережами.

“Наша електроенергія одразу надходить в розподільчі мережі Києва і не потрапляє в магістральні мережі “Укренерго”. Цей факт підтверджується даними комерційного обліку. Відповідно, послуга з передачі електроенергії не була надана і договором вона не передбачена. Зараз ми звертаємося до касаційної інстанції. Судимося за суми, які були нам нараховані і ми оплатили “Укренерго” за перші 2 місяці з початку роботи нового ринку (липень-серпень 2019 р.). Ми переконані в тому, що Верховний Суд прийме правильне рішення, і з нас та з киян буде знято тягар оплати послуг, які не надаються” — сказав Сергій Гушул.

Читайте: “Киевтеплоэнерго” через суд требует от “Укрэнерго” отменить миллионные счета за непредоставленные услуги

Фото: ExPro

КиевVласть

Олексій Вєтров

Теги: новини київщини, новини київської області, суд, мнение, електроенергія, укренерго, послуги, борг, кп “київтеплоенерго”

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
12 квітня 2024 г. 15:00
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
Столична міськрада 11 квітня 2024 року внесла чергові зміни до бюджету Києва на 2024 рік, а також відкоригувала нову Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. Точний перелік всіх коригувань буде доступний після публікації цих документіві, адже депутати і чиновники погодили внесення до відповідних проєктів рішень численних правок безпосередньо перед їх розглядом в сесійній залі. Між тим, відомо, що дохідну частину бюджету було збільшено до 75,2 млрд гривень, видаткову – до 92,5 млрд гривень. Відповідно, додаткові 995 млн гривень планується витратити по програмі “Захисник Києва”, 79,9 млн – на обладнання опорних пунктів в межах столиці, 459,3 млн гривень – на різні соціальні виплати військовослужбовцям, 30 млн гривень – напряму нададуть Міністерству оборони України в якості субвенції тощо. Не обійшлося і без збільшення витрат на “цивільні” напрямки – ще 89,4 млн було виділено на ремонтні роботи на дорогах, 50,8 млн – на реконструкцію ліфтового обладнання в багатоповерхівках і т.д. Була відповідно відкорегована і нова Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. 
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
10 квітня 2024 г. 09:00
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
У 2023 році столична влада продемонструвала одні з найгірших результатів наповнення бюджету за рахунок оренди і приватизації комунального майна за останні роки. Як стало відомо, від такої оренди до міської скарбниці надійшло 33,9 млн гривень, що більш ніж в половину менше планових показників, а від продажу комунальної нерухомості – 81,9 млн гривень (плюс ще 18.9 млн гривень, які були перераховані у 2024 році), що набагато менше ніж у попередні роки. Судячи з усього, причиною таких скромних надходжень до міського бюджету є і повномасштабна війна, яка знизила бізнес-активність у столиці, і систематичні порушення процедур і законодавства з боку профільних чиновників КМДА, які кожного року обходяться киянам у десятки мільйонів гривень.