субота, 4 травня 2024 г.

Компанії заступника керівника ОП Шурми недоплачують державі сотні мільйонів гривень податків, - розслідування ЗМІ

Компанії заступника керівника ОП Шурми недоплачують державі сотні мільйонів гривень податків, - розслідування ЗМІ

Компанії, які належать брату заступника голови Офісу президента (ОП) Ростислава Шурми (на фото) недоплачують державі податків на сотні мільйонів. За даними журналістів, компанії здійснювали маніпуляції з офшорами та венчурними фондами. 

Про це KВ стало відомо з матеріалу видання “ZN.UA”. 

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Як пише видання, брат Ростислава Шурми Олег є співвласником ТОВ “КД Енерджі 2” і ТОВ “Відновлювальна Енергія Запоріжжя”, які і були основними отримувачами “сонячних” грошей із розслідування з “Бігус.інфо”.

Засновником української “КД Енерджі 2” є кіпрська KD 2 Energy holding limited, яка на 50% належить Олегу Шурмі (решта належить офшору Adelis Inc із Сейшелів i Dolpinta Holding limited із Кіпру).

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

ТОВ "Відновлювальна Енергія Запоріжжя" повністю належить іншому українському ТОВ "Екопауер Інвест", яка на 76% належить ЗНВКІФ "Геліос" (венчурний фонд), а решта 24% належать кіпрській Zambelica Limited.

“"Геліос" є одним із найважливіших активів родини Шурми, його статутний капітал становить 435 млн гривень. З грудня 2019-го по листопад 2021 року безпосередньо Ростислав Шурма світився як директор фонду. Але після його переходу в офіс президента директоркою фонду стала Ксенія Шурма – дружина Олега”, – йдеться в розслідуванні. 

Засновником фонду нині є ТОВ "Соньєра інвест" (статутний капітал — 150 тис. гривень), а бенефіціарами – Олег Шурма і такі собі Світлана Стоян та Ольга Кузіна.

“Зацініть масштаб "партнерів" Шурми. Світлана Стоян із Маріуполя відома як постачальниця книжок та офісного обладнання у заклади Донецької області аж на 116 тис. гривень, Ольга Кузіна з Запоріжжя була ФОПом із основним кодом економічної діяльності – діяльність кафе та мобільних їдалень. Вочевидь, "Соньєра" із капіталом у 150 тис. гривень навряд чи могла капіталізувати "Геліос" на 453 млн гривень без боргових коштів. Хто їй позичив ту купу мільйонів, невідомо, бо це комерційна таємниця. Але якщо це іноземна компанія, то "Соньєра" може спокійно виводити валюту за кордон”, – додають журналісти. 

За даними аналітичної системи YouControl, “Соньєра Інвест” є прибутковим товариством. 2022 року фірма задекларувала 328 млн гривень до оподаткування. Проте у фінансовій звітності щодо податку на прибуток вказано лише нулі та прочерки замість десятків мільйонів гривень, які більше пасують фірмі з доходом у третину мільярда. 

“Тут зауважимо, що власність “Соньєри” формували за всіма правилами білого бізнесу – через офшорки з Маршаллових Островів (Noda Investment Limited – зник з осені 2022 року, Warren properties ltd і Vincent Holding Company), якими бенефіціари володіли через кіпрський траст (Marithema Nominee Services Limited). Зазвичай такі складні структури власності використовуються для легалізації коштів і, так, для податкової оптимізації”, – зазначають журналісти. 

Крім того, як пише видання, компанія “Геліос” виявилась співвласником 26 юридичних осіб в Україні і ще двох в Угорщині. Основні напрямки бізнесу – “зелена” електроенергія, будівництво і фінанси. Сам фонд встиг отримати достатньо прибутків, щоб обзавестись активами на 1,4 млрд гривень, за даними фінансової звітності на кінець 2022 року. Незначну частину коштів інвестовано у власність компаній, а більшість -позичено їм же, під відсотки, звичайно. Це дозволяло всій групі компаній не платити сотень мільйонів гривень податку на прибуток.

“Про це може свідчити фінансова звітність однієї із 26 фірм, де “Геліос” у співвласниках, – ТОВ “Майстер фінанс”, що надає фінпослуги. За 2022 рік дохід фірми становив 85 млн гривень. Але податок на прибуток дорівнював лише 181 тис. гривень, оскільки фінансові витрати становили понад 74 млн гривень. Тобто "Майстер фінанс" заплатило комусь, у кого позичало гроші, аж 74 млн гривень за обслуговування цієї позики. А якби цієї лазівки не було і кредитор не позичив "Майстер фінансу" грошей, а вніс їх у статутний капітал, то ці 74 млн стали б прибутком фірми, і податок у розмірі 18% від прибутку виріс би із жалюгідних 181 тис. гривень до близько 13 млн гривень”, – додають розслідувачі. 

Крім того, у Олега Шурми є ще два венчурні фонди “Простір” і “Квантум”, зареєстровані 2021-го та 2020 року відповідно. Вони не такі “прибуткові”, як “Геліос”, але теж не дрібнота – зареєстрований статутний капітал становить 135 млн гривень. “Квантум” до того ж є повним власником ТОВ “Квантум Хоум”. На цю фірму зареєстрований шурмівський автопарк із п’яти автомобілів, причому Audi E-Tron S Sportback та Tesla Y було придбано вже після повномасштабного вторгнення.

“Суми, інвестовані у фонди, як і надприбутки, важко пояснити і бізнес-жилкою Олега, і зарплатою Ростислава Шурми у групі Ахметова (так, ми поцікавилися в інсайдерів), де він працював до роботи на Єрмака. Суми недоплачених державі, та ще й під час війни, податків не пасують державнику з офісу у білому пальті”, – підсумовують журналісти. 

Нагадаємо, у листопаді 2021 року Президент України Володимир Зеленський призначив заступником керівника Офісу президента екс-керівника “Запоріжсталі” Ростислава Шурму. Шурма в ОП відповідає за економічний блок Офісу. Шурма замінив на цій посаді Юлію Свириденко, яку в тому ж році парламент призначив на посаду першого віце-прем'єр-міністра – міністр економіки України. 

Читайте: Экс-менеджер Ахметова Ростислав Шурма назначен замруководителя ОП

Фото: ZN.UA

КиївВлада

Павло Башинський

Теги: новини києва, новини україни, податки, ростислав шурма, олег шурма, тов кд енерджі 2, тов відновлювальна енергія запоріжжя, тов екопауер інвест, знвкіф геліос

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій