неділя, 5 травня 2024 г.

Київська міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги може втратити більшість своїх реанімаційних ліжок

Київська міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги може втратити більшість своїх реанімаційних ліжок

Київська міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги (КМКЛ ШМД) може втратити більшість своїх реанімаційних ліжок, бо в червні спливає термін експлуатації 30 апаратів штучної вентиляції легень (АШВЛ), які в 2022 року було встановлено в лікарні в якості тимчасової гуманітарної допомоги. Відповідальні особи знають про цю ситуацію, але якою будуть дії міської влади – ще невідомо.

Про це KВ стало відомо з листа постачальників АШВЛ на ім’я Київського міського голови Віталія Кличка, першого заступника голови Київської міськдержадміністрації (КМДА) Миколи Поворозника, директорки Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентини Гінзбург та в.о. директора КП КМКЛ ШМД Віктора Дороша.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Згідно з листом, у березні 2022 року у лікарню було поставлено та введено у експлуатацію 30 апаратів штучної вентиляції легень (АШВЛ) Vela, які є вкрай важливою частиною будь-якого реанімаційного ліжка. Поставка відбулася у момент, коли вірогідність жорстких боїв під Києвом – а в результаті і напливу великої кількості пацієнтів, що потребували б штучної вентиляції легень –  виглядала вкрай високою, та мала гуманітарний характер, тобто їх було надано тимчасово на період можливого кризового стану.

Практика, за якою те чи інше обладнання передається тимчасово, є загально прийнятою. Наприклад, значна частина військового обладнання, яке передано Україні її міжнародними партнерами, теж перебуває у тимчасовому користуванні і, якщо не буде знищене, згідно умов передачі, має бути поверненим власникам.

Наразі американський постачальник апаратів ШВЛ для КМКЛ ШМД просить повернути їх, то ж лікарня може залишитися без критично важливого обладнання. При цьому постачальник наголошує у листі, що за більш, ніж річну експлуатацію та амортизацію цих апаратів не будуть виставлятися жодні рахунки.

Джерела KВ у лікарні підтвердили: повернення цих апаратів призведе якщо не до колапсу, то до значних проблем у реанімаційних відділеннях лікарні. Всі вони працюють, цими апаратами було замінено фізично та морально застаріле обладнання, яке використовувала лікарня. Замінити їх силами лікарні неможливо, виходячи у першу чергу з вкрай важкого фінансового стану лікарні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Джерела KВ, близькі до КМДА, підтвердили, що ця інформація доведена до Миколи Поворозника і Валентини Гінзбург. Валентина Гінзбург в смс-спілкуванні запевнила KВВ, що відповідь про цю ситуацію буде надано офіційною відповіддю. KВ спрямувала інформаційний запит на Департамент охорони здоров’я КМДА.

Анатолій Велімовський, колишній голова Громадської наглядової ради лікарні, після звернення KВ у месенджері надав письмовий коментар: “За моєю інформацією, проблема дійсно є. Тим більше у нинішніх умовах, коли кожну мить може прилетіти “чорний лебідь” у вигляді якогось “Кинджалу”. З усіма можливими наслідками – перенаповненими реанімаціями. Єдиний механізм її вирішення – закупівля Департаментом подібної апаратури ще до того моменту, як власник забере цю. Якщо ваша інформація, що проблема доведена до Поворозника і Гінзбург, відповідає дійсності, думаю, справа стає чисто технічною. Це не критичні суми, а київська влада точно не дасть покласти свою найкращу реанімацію”.

Редакція KВ буде відслідковувати ситуацію і, щойно буде відповідь Департаменту охорони здоров’я КМДА або якась інша релевантна інформація з цього приводу, проінформуємо читачів. Бо від позиції, яку займе керівництво міста та профільного департаменту КМДА, залежатиме працездатність найбільшої реанімаційної клініки Києва.

Фото: ілюстративне, реанімаційне відділення КМКЛ ШМД

КиївВлада

Антон Подлуцький

Теги: новини києва, Віталій Кличко, микола поворозник, валентина гінзбург, київський міський голова, київська міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги, департамент охорони здоров’я кмда, реанімація, КМКЛ ШМД, апарати ШВЛ, перший заступник голови кмда, віктор дорош, реанімаціні ліжка, анатолій велімовський

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій