п'ятниця, 3 травня 2024 г.

Київрада доручила КМДА розробити механізм компенсацій “комуналки” за користування приватними укриттями

Київрада доручила КМДА розробити механізм компенсацій “комуналки” за користування приватними укриттями

Столична влада занепокоїлась функціонуванням укриттів цивільного захисту, які знаходяться у приватній власності. Так, Київрада доручила КМДА розробити спеціальний Порядок, який дозволив би компенсувати власникам таких споруд їхні витрати на комунальні послуги за рахунок бюджету. Це, мовляв, має зацікавити їх надавати громадянам доступ до таких об'єктів під час повітряних тривог. Втім, очікувати на те, що чиновники швидко впораються з такою задачею, не доводиться, адже Верховній Раді та Кабміну ще потрібно внести відповідні зміни до законодавства, які дозволять здійснювати такі виплати.

Як стало відомо KВ, під час учорашнього пленарного засідання Київради депутатський корпус погодив проєкт рішення “Про заходи стимулювання належного утримання та експлуатації захисних споруд цивільного захисту приватної форми власності” (08/231-95/ПР від 22 січня 2024 року).

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Суб'єктом його подання виступив голова фракції “Слуга народу” в міськраді Андрій Вітренко. За затвердження цього документу в сесійній залі проголосували 77 народних обранців. 

Згідно з прийнятим рішенням, столична міськрада надала Київській міськдержадміністрації (КМДА) два доручення. Так, чиновники повинні розробити та затвердити Порядок відшкодування вартості витрат на комунальні послуги, сплачених за користування спорудами цивільного захисту, які знаходяться у приватній власності. Йдеться, зокрема, про компенсацію плати за “комуналку” за період використання укриттів, починаючи з дня набрання чинності цього рішення (з моменту його опублікування) на період дії воєнного стану.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Крім того, столична міськдержадміністрація має розробити Порядок стимулювання власників укриттів приватної форми власності щодо залучення таких об’єктів до обліку у фонді захисних споруд цивільного захисту (офіційного переліку столичних укриттів, який нараховує близько 4 тис. об'єктів. – KВ).

“З приватними власниками захисних споруд цивільного захисту потрібно шукати компроміси, щоб вони надавали людям доступ до безпечних місць, як це встановлено законом. Ми переживаємо страшні часи війни і повинні підтримувати й допомагати один одному”, – зазначено в пояснювальній записці до затвердженого проєкту рішення.

При цьому, наразі столична влада не має чітко окреслених правил щодо виплат вищезгаданих компенсацій – їх ще мають розробити і затвердити Верховна Рада і Кабінет Міністрів шляхом внесення відповідних змін до законодавчих та підзаконних актів. З цього приводу під час засідання від 11 квітня 2024 року Київрада погодила направлення звернення до парламенту та уряду стосовно цього питання (проєкт рішення №08/231-356/ПР від 14 березня 2024 року, суб'єкт подання – комісія міськради з питань житлово-комунального господарства і паливно-енергетичного комплексу, 86 голосів “за”).

Зазначимо, столична влада фактично занепокоїлася налагодженням функціонування укриттів цивільного захисту лише після інциденту із загибеллю трьох осіб в результатів ракетної атаки на Деснянський район Києва, який мав місце 1 червня 2023 року. Так, 8 червня минулого року КМДА пообіцяла всерйоз взятися за власників та орендарів таких об'єктів, доручивши їм забезпечити постійний доступ до даних споруд. Крім того, керівництво Києва задекларувало плани розробити порядок використання укриттів у “бюджетних закладах” і залучити до охорони деяких таких об'єктів КО “Муніципальна варта”. 

Також тоді було вирішено, що перевіркою питань стосовно виконання столичними районними державними адміністраціями (РДА) своїх функцій в даній сфері повинна зайнятися спеціально створена тимчасова контрольна комісія (ТКК) при Київраді. Втім, чи мали сенс відповідні заходи контролю, наразі, схоже, залишається риторичним питанням. 

Читайте: Нацполіція Києва розслідує низку справ щодо бюджетних розпилів при облаштуванні укриттів

Фото: KВ

КиївВлада

Іван Кулик

Теги: новини києва, КМДА, київрада, Верховна Рада, Кабінет Міністрів, укриття, компенсація, андрій вітренко, укриття цивільного захисту, захисні споруди, комісія з питань жкг і пек, захисні укриття, приватні укриття

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій