понеділок, 6 травня 2024 г.

Київрада доручила “бюджетникам” при проведенні тендерів моніторити ціни в Інтернет-магазинах

Київрада доручила “бюджетникам” при проведенні тендерів моніторити ціни в Інтернет-магазинах

Столична міськрада офіційно доручила розпорядниками бюджетних коштів при здійсненні публічних закупівель приймати низку “управлінських рішень”. Зокрема, тепер структурні підрозділи КМДА і КП перед проведенням тендерів мають моніторити ціни на товари та послуги в інтернет-маркетплейсах і публікувати результати такого моніторингу. За задумом, усе це має дозволити мінімізувати можливість завищення цін та зменшити рівень сприйняття корупції киянами. Втім, чи матиме таке рішення якийсь ефект на практиці, прогнозувати важко, адже за законодавством “бюджетники” і так повинні дотримуватися “ринкових умов” при визначенні цін.

Як стало відомо KВ, сьогодні Київрада під час свого пленарного засідання затвердила проєкт рішення “Про окремі питання забезпечення ефективного та результативного використання коштів бюджету Києва під час здійснення публічних закупівель” (№08/231-1477/ПР від 23 листопада 2023 року).

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Суб'єктами його подання виступили секретар столичної міськради Володимир Бондаренко і депутат Дмитро Білоцерковець (фракція “УДАР”).

Згідно з прийнятим рішенням, Київрада рекомендувала розпорядникам бюджетних коштів – структурним підрозділам Київської міськдержадміністрації (КМДА), столичним КП та іншим установам – при проведенні закупівель здійснювати низку управлінських рішень. Зокрема, вони мають перед оголошенням тендерів проводити моніторинг цін на аналогічні предмети закупівлі в інтернет-маркетплейсах, визначати очікувані ціни закупівель на основі такого моніторингу, включати до тендерної документації інформацію про таке дослідження цін тощо.

На переконання Бондаренка і Білоцерковця, усе це, серед іншого, дозволить визначати ціну відповідно до умов ринку, мінімізувати можливість завищення цін замовниками при проведенні закупівель, зменшити рівень сприйняття корупції при їх здійсненні тощо. Адже, мовляв, проблема сприйняття корупції у суспільстві "безумовно є актуальною для членів територіальної громади Києва".

Варто зазначити, що, згідно із законодавством України, ціни на тендерах і без цього повинні формуватися в тому числі відповідно до ринкових умов – розпорядники бюджетних коштів не мають права “брати їх зі стелі”. А тому, схоже, таке рішення є скоріше виключно “іміджевим” – воно було прийнято для того, щоб вчергове “на папері” задекларувати боротьбу з корупцією в столиці.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Як раніше повідомляла KВ, протягом повномасштабної війни громадськість, експерти та правоохоронці неодноразово “ловили” посадовців підрозділів столичної мерії та КП на різних порушеннях при здійсненні закупівель. Це послугувало причиною для прийняття міською владою низки рішень, які б унеможливили такі “гріхи” та допомогли притягнути до відповідальності порушників.

Так, 13 липня 2023 року Київрада погодила рішення про створення ТКК з питань перевірки видатків бюджету Києва під час дії правового режиму воєнного стану. Даний орган, зокрема, повинен перевіряти передумови публічних закупівель, обґрунтування предмета закупівлі, розмір бюджетного призначення та очікувану вартість закупівлі. За результатами перевірки ця комісія повинна надати Київраді пропозиції “щодо мінімізації корупційних ризиків у процесі проведення публічних закупівель та коригування пріоритетності витрат з міського бюджету Києва під час війни”. 

Головною причиною створення даної комісії стали скандали навколо сумнівних закупівель, які протягом останнього року здійснюють різні міські структури. Серед таких, нагадаємо - закупівля музичних інструментів в укриття для психологічного розвантаження дітей на понад 890 тис. гривень та комплектів овочерізок на понад 1,5 млн гривень Управлінням освіти Дніпровської районної в Києві державної адміністрації (РДА), заміна плитки на перетині вул. Пирогова та бул. Шевченка вартістю майже 3 млн гривень, яку замовляло КП ШЕУ Шевченківського району, тощо.

Читайте: У Київраді перевірять обгрунтованість видатків з міського бюджету під час воєнного стану

9 листопада 2023 року депутати Київради затвердили попередній звіт цієї ТКК. Таким чином, депутати прийняли до відома чимало фактів порушень у роботі низки структурних підрозділів КМДА та підзвітних їй комунальних закладів. Зокрема, йдеться про чисельні фінансові зловживання при проведенні ремонтних робіт в госпіталі ветеранів війни в Пущі-Водиці, на яких, за попередніми даними окремих журналістів та депутатів, міська скарбниця, внаслідок завищення цін на будівельні матеріали, може втратити до 600 млн гривень. 

При цьому, зі звіту було виключено рекомендацію щодо звільнення низки посадовців, які явно причетні до вказаних “гріхів” – серед іншого, це стосується директорки Департаменту охорони здоров'я КМДА Валентини Гінзбург (на колажі в центрі). Разом з тим, у столичному муніципалітеті вже очікують кримінальні справи щодо порушників законодавства і анонсують нові викриття, адже робота ТКК продовжена ще на один рік.

Читайте: У Київраді зафіксували “корупційний безлад” під час війни

Фото: KВ

КиївВлада

Іван Кулик

Теги: новини києва, КМДА, тендер, бюджет, кп, публічні закупівлі, київрада, проєкт рішення, корупція, пленарне засідання, бюджет києва, володимир бондаренко, бюджетні кошти, дмитро білоцерковець, розпорядник бюджетних коштів

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій